Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Goeievraag.nlHoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord.
De kookboekenschrijfster, auteur van onder meer Bonen!, merkt dat de groente populair is. ,,Steeds meer mensen zijn op zoek naar een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor vlees. Hiervoor zijn onder meer bonen en peulvruchten ideaal, omdat ze eiwitrijk, duurzaam, goedkoop en erg lekker zijn", legt ze uit. ,,Ze zijn veelzijdig en je kunt ze elke dag eten.”
Het Voedingscentrum raadt af sperziebonen rauw te consumeren. ,,Peulvruchten maken van nature lectine aan’’, zegt Boon. ,,Dit zijn gifstoffen die de plant aanmaakt tegen ongewenste indringers zoals kevers en paracieten.” Het gif zit niet in de schil, maar in de boontjes. Door deze gifstoffen heb je kans op maag- en darmklachten.
,,Door de sperziebonen te koken, worden de stoffen onwerkzaam”, zegt Boon. ,,Dit hoeft maar vijf tot acht minuten, dan zijn de boontjes beetgaar.” Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, deze zijn namelijk al gekookt.
Zin gekregen in sperziebonen? Dit recept komt uit Boons kookboek Bonen!:
Sperziebonenstamppot met zongedroogde tomaat
4 personen, hoofdgerecht
Ingrediënten
- 75 gram zongedroogde tomaat (in een zakje, dus niet op olie, verkrijgbaar in de supermarkt)
- 1 kilo aardappelen, geschild en in stukken
- 500 gram sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
- 100 gram oude komijnekaas, in kleine blokjes
- 75 ml warme volle melk
- 3 el olijfolie
- Versgemalen peper en zo nodig zout
Bereiding
- Doe de zongedroogde tomaten in een schaaltje en overgiet met kokend water. De tomaten moeten allemaal net onder staan. Laat 15-20 minuten wellen.
- Als de tomaten geweld zijn, giet ze dan af. Vang hierbij het weekvocht op en pureer de tomaten met 2 el daarvan grof in de keukenmachine. Zet apart.
- Kook de aardappelen met water en een snufje zout gaar.
- Kook de sperziebonen in water zonder zout gaar in ongeveer 10 minuten.
- Giet de gare aardappelen af en laat even stomen. Stamp ze tot een puree. Maak smeuïg met de olijfolie en wat warme melk. Roer de gepureerde tomaten erdoor.
- Giet de sperziebonen af en schep deze door de tomaat-aardappelpuree.
- Schep de blokjes kaas erdoor en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Maar let op: de zongedroogde tomaten en de kaas zijn al behoorlijk zout en geven het gerecht daarmee al (voldoende) smaak.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
Goeievraag.nl
Champignons: zo zie je of ze nog eetbaar zijn
Uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl, blijkt dat veel mensen zich afvragen waar je aan kunt zien dat je champignons niet meer kunt eten. Champignonexperts Patrick van Zuiden en Buddy van Harsel geven antwoord.
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
-
-
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers. -
PREMIUM8 vragen24
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’ -
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie