We vroegen de leden van het Opiniepanel welke vragen er leven over het coronavaccin. Moleculair viroloog Marjolein Kikkert van het Leids Universitair Medisch Centrum geeft voor ons antwoord op de meest gestelde vragen over het vaccin.

Kan ik na mijn vaccinatie de anderhalvemetermaatregel loslaten en ben ik dan ook van het mondkapje verlost?

Nee. Voor we alle maatregelen los kunnen laten, zal er sprake moeten zijn van groepsimmuniteit. Daarvoor moet zo'n 70 procent van de bevolking zijn gevaccineerd.

Is al bekend hoe lang het coronavaccin ons beschermt?

Nog niet. Op dit moment weten we dat bescherming zo'n 3 maanden na de vaccinatie nog onverminderd hoog is. Maar het is onbekend hoe lang die bescherming blijft. Dat wordt nader onderzocht. De verwachting is dat de bescherming veel langer zal zijn, in termen van jaren.

Kan ik onvruchtbaar raken van het coronavaccin?

Nee. Toch wordt vaccineren terwijl je zwanger bent afgeraden. Dit omdat er nog weinig bekend is over eventuele nadelige gevolgen van het vaccin tijdens een zwangerschap. Het advies is om je pas na je zwangerschap te laten vaccineren.

Lees ook

Moet je je nog laten testen op corona als je na de vaccinatie klachten krijgt?

Ja, je weet niet 100 procent zeker dat je immuun bent en dus ook niet 100 procent zeker dat je het niet kunt overdragen.

Kun je het virus nog doorgeven nadat je bent gevaccineerd?

Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Het idee is wel dat na vaccinatie de hoeveelheid virus in de neus veel lager is. Dat maakt de kans op overdracht heel klein. We weten dat het vaccin er in elk geval voor zorgt dat de kans dat iemand ziek wordt door corona met zo'n 90 tot 95 procent wordt verminderd.

Ik heb corona gehad, heeft vaccineren dan wel zin?

Ja, omdat we gezien hebben dat in sommige gevallen mensen opnieuw corona kregen. Het is nog een onduidelijk hoe immuun je wordt door een natuurlijke infectie. Met een vaccinatie kun je zorgen dat je immuniteit beter wordt.

Lees ook

Kan het vaccineren niet sneller in Nederland?

Het tempo heeft vooral te maken met de levering van de vaccins. Bedrijven zijn voor de hele wereld bezig en dat kost tijd.

Waarom worden kinderen niet gevaccineerd tegen corona?

Vaccins zijn niet getest op kinderen. Op dit moment wordt wel getest op jongeren tussen 16 en 18 jaar. Het zou kunnen dat die groep nog in aanmerking komt voor vaccinatie. Mogelijk dat er op een gegeven moment discussie komt of jongeren onder de 16 ook gevaccineerd moeten worden.

Zou het kunnen dat we ons elk jaar tegen corona moeten laten vaccineren, net als bij de jaarlijkse griepprik?

Dat is niet de verwachting. Influenza (griep) werkt echt anders dan corona. Influenza heeft nog een truc, namelijk een genoom dat bestaat uit acht delen die gehusseld kunnen worden. Zo'n griepvirus kan dus gemakkelijk veranderen. Corona heeft maar één stuk genoom en zal daardoor veel minder snel muteren.

Wat zijn de bijwerkingen van de coronavaccins?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn net als bij andere vaccinaties: roodheid en pijn op de prikplek. Sommige mensen krijgen een paar dagen last van spierpijn of koorts. Het kan dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin, maar die kans is heel klein. Een allergische reactie komt niet vaak voor, maar er zijn een paar gevallen bekend. Daarom staat in het protocol dat mensen na de prik een kwartiertje in de gaten worden gehouden.

Kan ik zelf kiezen welk coronavaccin ik wil?

Nee, het ministerie van VWS heeft eerder aangegeven dat we niet zelf mogen kiezen welk vaccin we willen.

Nog even en het gaat ook in ons land beginnen: de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Maar hoe belandt die prik vanuit een fabriek in het buitenland in jouw arm? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.