"Bizonkop" Jake Angeli op een demonstratie tegen coronamaatregelen in Arizona op 3 mei 2020.
USA TODAY NETWORK

CHECK: Wie was "bizonkop"? En liet politie betogers gewoon binnen? Zin en onzin van bestorming Capitool

Niet alleen via reguliere media, ook via sociale media volgden miljoenen mensen gisteren de bestorming van het Capitool in Washington door aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump op de voet. Over bepaalde beelden circuleerden in geen tijd de wildste verhalen. Welke kloppen en welke niet?

Een deel van de claims focuste op enkele opvallende betogers. Die zouden volgens bepaalde berichten geen Trump-aanhangers geweest zijn, maar “infiltranten” die eigenlijk aanhangers waren van andere bewegingen, zoals Black Lives Matters of “Antifa”.

Een opvallende figuur met "bizonkop" werd ervan beschuldigd eerder te zijn opgemerkt op een Black Lives Matter-betoging in juni. Dat klopt, maar het is misleidend. 

(Lees voort onder de afbeelding)

Het gaat om Jake Angeli, een notoire Trump-supporter en aanhanger van de extreemrechtse QAnon-samenzweringstheorie. De man werd al vaker geïnterviewd op Trump-manifestaties. Hij staat zelfs bekend onder zijn bijnaam “QAnon Sjamaan”. 

Op het bewuste Black Lives Matter-protest dook hij dan ook slechts op in de marge. Hij droeg er bovendien een bord met QAnon-slogan ("Q sent me") dat in sommige gemanipuleerde versies van de foto was weggeknipt.

(Lees voort onder de afbeelding)

De originele, niet bijgeknipte foto van de "QAnon Sjamaan" (bron: Twitter).

"Antifa" of neonazi's?

Een ander duo betogers werd ervan verdacht heimelijk uiterst links te zijn of te behoren tot "Antifa", de niet-gestructureerde antifascistische beweging. In de tatoeage op de hand van een welbepaalde bebaarde betoger herkenden sommige twitteraars de communistische symbolen hamer en sikkel.

(Lees voort onder de afbeelding)

Het gaat hier echter om het "Outsider's Mark", een symbool uit de videogame-reeks "Dishonored". Dat teken laten fans van het computerspel wel vaker tatoeëren op de bovenkant van hun hand. Met het communisme heeft het echter niets te maken.

(Lees voort onder de afbeelding)

Twee aanwezigen in het Capitool herkenden sommigen op een foto die terug te vinden is op de "Antifa"-website phillyantifa.org. Het gaat daar echter om een illustratie bij een blogpost over neonazistische activisten, en dus niet om zogezegde leden van "Antifa".

Overigens klopte de vermeende identificatie in zijn geheel niet: de bebaarde man op de archieffoto ziet er momenteel helemaal anders uit. Hij is niet de man met de gele hoodie en de baard die in het Capitool gefotografeerd werd.

(Lees voort onder de afbeelding)

Wat deed de ordehandhaving?

Een andere reeks claims had geen betrekking op de betogers, maar op de rol van de ordehandhavers in en rond het Capitool. Deden zij wel genoeg om de invallers tegen te houden?

Een virale stelling op sociale media is dat de Trump-aanhangers niet werden tegengehouden door de U.S. Capitol Police, die de site beveiligden. “Het Capitool werd niet bestormd, ze werden binnengelaten”, klinkt het. Maar klopt dat wel?

Op een video die meer dan 30 miljoen keer werd bekeken, zien we inderdaad dat de betogers niet veel tegenstand krijgen van de politie.

Het was Marcus DiPaola, een bekende TikTokker, die de virale video maakte van de Trump-aanhangers die voorbij de beveiliging van het Capitool raken. DiPaola volgt Trump al vier jaar op de voet en heeft een geloofwaardig profiel uitgebouwd op TikTok. "Groep duwde zonet Capitol Police", schreef hij erbij. Maar die uitleg haalde Twitter niet: zijn video werd al snel gedownload en kreeg een eigen leven op andere sociale mediakanalen. Op Twitter werden de beelden zelfs meer dan dertig miljoen keer bekeken op minder dan 24 uur.

Op de beelden is te zien hoe de agenten op dat moment en op die specifieke locatie al omsingeld waren. De perimeter was elders reeds doorbroken. Het ging dus mogelijk om een onverdedigbare lijn waarbij het onzinnig was om de betogers nog tegen te houden.

Wie de hekken precies openduwde - betogers, agenten, of beiden - is bovendien nog onduidelijk. Vast staat dat de aanwezige bewakers overrompeld werden en ernstig in de minderheid waren. Omdat er ook doden vielen gisteren, is het optreden van de Capitol Police ook nog het onderwerp van lopende onderzoeken.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meer weten over QAnon? Op 16 augustus 2020 maakte onze correspondent Björn Soenens een reportage over de complotbeweging. Die kan je hieronder herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen