main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 januari 2021 — 14:52

Veel vragen over vaccinatieprik: ‘Bijwerkingen zie je bij alle vaccins’

Kan je na het krijgen van je vaccinatie weer met iedereen knuffelen? Hoe goed ben je precies beschermd? Het zijn vragen die veel mensen bezighouden, helemaal nu sinds vandaag de vaccinaties ook in Nederland zijn begonnen.

Dat je mogelijk bijwerkingen krijgt nadat je bent gevaccineerd is heel normaal, zegt immunoloog Marjolein van Egmond in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het idee van een vaccinatie is dat je het afweersysteem aanzet om ervoor te zorgen dat je beschermd bent als het virus je lichaam probeert binnen te dringen.”

Niet uniek

Het afweersysteem werkt beter bij een hogere temperatuur. “Je kan dus lichte koorts krijgen, dat is een natuurlijke reactie.” Andere mogelijke bijwerkingen zijn volgens de immunoloog, werkzaam bij het Amsterdam UMC, een pijnlijke plek waar je geïnjecteerd bent en een beetje hoofdpijn of spierpijn. “Het geeft aan dat het afweersysteem aan de slag is gegaan.”

Het zijn bijwerkingen die ook niet uniek zijn, zegt Van Egmond. “Je ziet dit bij alle vaccins: je kan je er een dag niet lekker van voelen.”

‘Oude normaal’

Met een vaccinatieprik lonkt voor velen ook een terugkeer naar het ‘oude normaal’. Van Egmond waarschuwt dat dat niet meteen het geval is. “Dat afweersysteem is echt een leerproces, het kost tijd. Het is niet zo dat als jij gevaccineerd bent dat je dan direct daarna beschermd bent, dat kost zeker een paar weken.”

Ook daarna is het nog geen feest. “We weten dat als mensen gevaccineerd zijn, dat 95 van de 100 mensen dan zelf niet ziek worden van het virus. Maar we weten dan niet of je het nog steeds bij je draagt. Zo lang we niet 100% weten dat je besmettelijk bent, moet je toch afstand houden.”

Om richting dat oude normaal te gaan is het volgens Anja Schreijer, arts infectieziektenbestrijding GGD, belangrijk dat de vaccinatiegraad stijgt. “Wanneer die stijgt, kunnen de maatregelen afgebouwd worden.” In de tussentijd is het volgens Schreijer vooral zaak om kwetsbare mensen te beschermen en daarmee de druk op de zorg te verlagen.”Maar dan nog steeds geldt: als die gevaccineerd zijn, betekent het niet dat de rest van Nederland weer los kan.”

Snelheid

Ondertussen blijven veel mensen kritisch over de ontwikkeling van het vaccin. Vooral het recordtempo waarin de vaccins geproduceerd zijn, roept vragen op. Volgens Van Egmond is dat vooral een teamprestatie.”Mensen realiseren zich te weinig wat voor kunststukje dit is. Iedereen heeft zijn schouders onder gezet, van de onderzoekers tot de regulerende instanties.”

Volgens de immunoloog zijn alle stappen gevolgd. Dat het zoveel sneller is gegaan, is een kwestie van efficiëntie. “Normaal gesproken ligt er van alles: kankermedicijnen, hart- en vaatziektenmedicatie. Hier is gezegd: zodra er iets binnenkomt wat hiermee te maken heeft, laten we alles uit onze handen vallen. Als iedereen dat in de hele keten doet, kan het heel snel gaan.”

Lees ook: Ook coronavaccin Moderna krijgt positief oordeel van EMA

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer