Direct naar artikelinhoud

Jongeren zijn steeds minder vaak religieus

Bezoekers van de EO-Jongerendag in 2015.

Het percentage jongeren dat zegt bij een godsdienst te horen is opnieuw gedaald. In 2010 zei 49 procent zich tot een godsdienst te rekenen, in 2015 was dat nog 41 procent. Het aantal godsdienstige jongeren daalt al sinds 1997. 

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling is het sterkst onder jongvolwassenen (18-25 jaar): nu geloven nog vier op de tien jongeren in die leeftijdsgroep, in 2010 was dat nog 48 procent. Het aantal minderjarige godsdienstige jongeren is ook gedaald, van 51 procent in 2010 naar 45 procent in 2015.

Van de religieuze jongeren beschouwt 28 procent zich als christelijk, 8 procent als moslim, 17 procent als katholiek en 11 procent als protestants. De overige vijf procent behoort tot een kleinere godsdienst zoals het hindoeïsme of het boeddhisme. Meer dan de helft van de jongeren beschouwt zichzelf niet als religieus.

Onder katholieke jongeren is het aantal kerkgangers het laagst

Kerkbezoek

Dat jongeren zich als religieus beschouwen betekent niet dat ze ook naar de kerk, moskee of een andere religieuze bijeenkomst gaan. Het aantal kerkgangers is het grootst onder de protestantse jongeren, meer dan de helft zegt minstens een keer per maand naar een dienst of religieuze bijeenkomst te gaan. Van de islamitische jongeren gaat 36 procent regelmatig naar een moskee. Onder katholieke jongeren is het aantal kerkgangers het laagst: slechts 6 procent zegt minstens eens per maand in de kerkbanken te zitten.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit Utrecht onder vijfduizend scholieren dat juist de moslimjongeren minder snel seculariseren dan christelijke jongeren. "De identificatie als moslim blijft sterk onder jongeren, maar het navolgen van religieuze voorschriften neemt af", zei hoogleraar sociologie Frank van Tubergen er destijds over in Trouw. Religie werd voor islamitische jongeren meer een privézaak. “Ze laten vooral de aspecten van het geloof die je publiek toont achterwege."

Religie werd voor islamitische jongeren meer een privézaak

Vaticaanse vragenlijsten

De katholieke kerk ziet de secularisatie van de jonge achterban met lede ogen aan. Het Vaticaan probeert nu met vragenlijsten in kaart te brengen waar jongeren behoefte aan hebben vanuit de kerk. In maart opent daarvoor een website, in 2018 wordt op een speciale bisschoppensynode besproken hoe de kerk jongeren beter kan bereiken. In de aankondiging van dit plan sprak het Vaticaan al voorzichtig uit waar de verbeterpunten zitten. De kerk moet af van de 'rigide houding die de verkondiging van het evangelie minder geloofwaardig maakt' en moet ophouden 'zich te gedragen op een ouderwetse manier'. En, zo schreef het Vaticaan, jongeren hebben vast zelf ook wel een paar goede ideeën over hoe de kerk het verkondigen van haar boodschap kan verbeteren. De kerk wil de stem van jongeren horen, benadrukte paus Franciscus.