Direct naar artikelinhoud
nieuwsverkiezingen VS

Aanval van senator Hawley op verkiezingsuitslag VS maakt het Republikeinen lastig

Een Republikeinse senator heeft aangekondigd bezwaar te maken als het Amerikaanse Congres de uitslag van de presidentsverkiezing moet goedkeuren. De actie van Josh Hawley zal geen effect hebben op de verkiezing van Joe Biden. 

Senator Josh Hawley werd door de stafchef van president Trump geprezen omdat hij 'opkomt voor de integriteit van de verkiezingen'.Beeld Getty Images

De telling van de stemmen van het College van Kiesmannen op 6 januari is een formaliteit, maar als Republikein Josh Hawley uit Missouri inderdaad dwarsligt in het Congres, zal dat tot een debat van twee uur en een extra stemming leiden. Dat wordt vooral pijnlijk voor de Republikeinen zelf, die proberen te voorkomen dat de partij over de door Trump nog altijd niet erkende nederlaag uiteenvalt in twee kampen. 

De actie van Hawley zal in de praktijk geen effect hebben op de verkiezingsuitslag. Het kiescollege bevestigde eerder deze maand de overwinning van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en tientallen pogingen van de zittende Republikeinse president Donald Trump om met juridische procedures de verkiezingsuitslag aan te vechten, hebben niets opgeleverd.

Loyaliteit

Wat betreft de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, Mitch McConnell, is het inmiddels tijd om Biden als winnaar te erkennen. Achter de schermen probeert hij de neuzen in zijn partij dezelfde kant op te krijgen, maar de jonge, ambitieuze Hawley trekt zich daar blijkbaar niets van aan. Ook een groepje partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden heeft aangekondigd te zullen protesteren.Nu ze Hawley als senator aan hun kant hebben, leidt dit tot een openbare discussie en een debat dat de Republikeinen politieke schade kan toebrengen.

Als Hawley zoals hij zegt namens ‘miljoenen kiezers die zich zorgen maken over de integriteit van de verkiezingen’ protesteert tegen de stemming van het kiescollege, staan andere Republikeinen die tot dusver zwegen over de verkiezingsuitslag voor de keuze: verdedigen ze de uitslag van de verkiezingen of tonen ze Donald Trump hun loyaliteit door de onbewezen beweringen van de huidige Amerikaanse president over verkiezingsfraude te onderschrijven. 

Trumps stafchef in het Witte Huis, Mark Meadows, prees Hawley op Twitter omdat hij ‘zonder enige schaamte opkomt voor de integriteit van de verkiezingen.’ Enkele uren na Hawleys aankondiging brak Trump zonder nadere verklaring onverwachts zijn vakantie in Florida een dag eerder af, om nog voor de jaarwisseling terug naar het Witte Huis te gaan. Trump ging tijdens zijn vakantie op Twitter in de aanval tegen partijgenoten in staten waar de Democraten wonnen. Hij probeerde ook het verzet tegen de verkiezingsuitslag te mobiliseren. 

De wijziging van zijn plannen werd niet nader toegelicht, maar hij mist zijn eigen oudejaarsfeest, terwijl volgens de Amerikaanse televisiezender de eerste gasten zich op Trumps resort verzamelen. 

Vier jaar lang is vicepresident Mike Pence de trouwste dienaar van president Trump geweest. Maar nu hij onder druk wordt gezet om Trump van de nederlaag te redden, komt hij voor een lastige keuze te staan.