Variëren met je oliebol? Uiteindelijk grijpen we terug op de gewone bol met krenten
Koken & EtenWe blijven massaal trouw aan de oliebol op oudjaarsdag. Ben je stiekem toch toe aan een beetje variatie? Probeer ’m dan te combineren met iets hartigs, zegt Wesley Vermorken van oliebollenkraam De Gekroonde Oliebol. Zalm in je oliebol? ,,Dat werkt hartstikke goed.”
Bij Wesley Vermorken van De Gekroonde Oliebol in Amsterdam staat van alles op het menu; van gemberbollen tot bananenbollen. ,,Toch gaan mensen vooral voor de normale oliebol”, vertelt hij. Ook geven zijn klanten de voorkeur aan de manier waarop Vermorken en zijn team de oliebollen bakken. ,,In onze beleving vinden klanten het ambacht belangrijk. Wij bakken nog met de hand, in tegenstelling tot de producten die in fabrieken worden gemaakt.”
Van Italië tot Zuid-Afrika
De Italianen hebben een minder zoete variant, die ze eten met zachte schapen- en geitenkaas
Er zijn genoeg lekkere combinaties te maken met oliebollen. ,,Het is een product dat zich goed leent als basis voor andere smaken”, legt hij uit. Toch kun je bij sommige ingrediënten volgens Vermorken beter wegblijven. ,,Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld experimenteren met Nutella”, vertelt hij. ,,Dat vind ik persoonlijk helemaal niets. Dan heb je echt zoet in zoet.”
Wat volgens hem wel werkt, is het combineren van iets hartigs met een zoete oliebol. ,,Over de hele wereld heb je vergelijkbare gerechten", legt hij uit. ,,In Zuid-Afrika wordt een oliebol als een soort bapao gegeten met kip, rund of zalm erin.” Ook in Europa is er genoeg inspiratie te vinden. ,,Ik ben twee jaar terug met mijn vrouw in Florence geweest", vertelt hij. ,,De Italianen hebben een minder zoete variant, die ze eten met zachte schapen- en geitenkaas.”
Doe eens gek
Toch lopen veel mensen ervoor weg als Vermorken een hartige oliebol aanbiedt. ,,Als je een oliebol met iets zoets combineert willen de meeste mensen het nog wel proberen", vertelt hij. ,,Maar als ik er iets hartigs mee doe slaan de meesten over. Dan is het in hun ogen geen oliebol meer.”
Het is dus maar net hoe gek je het zelf wilt maken. ,,De mogelijkheden zijn eindeloos", aldus de oliebollenbakker. ,,Op de kermis wordt ook wel eens een soort tosti-oliebol gemaakt, met ham en kaas erin. Dat gaat op dezelfde manier als hoe we een appelbol maken. Je begint met een laagje beslag waar je de inhoud op legt en eindigt weer met een laagje beslag. Je kan er alles in stoppen wat je wilt natuurlijk. Het is een andere manier van bakken, maar het werkt nog steeds.”
Je kunt ‘m ook later opensnijden en er shoarma tussen doen
Ook als je je oliebol na het bakken wat specialer wilt maken, heeft Vermorken nog wel een tip. ,,Je kunt ‘m opensnijden en er shoarma tussen doen", besluit hij. ,,Hartstikke lekker.”
Bij de Rotterdamse Bakkerij Klootwijk zien ze deze dagen niet de exotische creaties, maar juist de traditionele oliebollen als warme broodjes over de toonbank gaan. ,,Wij hebben dit in voorgaande jaren wel geprobeerd, met bijvoorbeeld ananasbollen”, vertelt Rob Beenhakker, commercieel manager van de bakkerij. ,,Mensen vinden het leuk om eens een ander bolletje te kopen, maar in de week van oudjaar gaan mensen toch massaal voor normale oliebollen en appelbeignets.”
Meer zien? Bekijk hier video’s over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
PREMIUM8 vragen24
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUM
Oliebollenkramen draaien op volle toeren: ‘Meer drukte dan dit kunnen we niet aan’
Veel ondernemers gaan een sobere jaarwisseling tegemoet, maar voor oliebollenbakkers geldt het tegendeel: ze draaien tijdens deze feestdagen recordomzetten. Tóch is de oliebollenbranche niet zo makkelijk. ,,Als ik aan het eind van de rit zie wat er uiteindelijk op m’n rekening belandt, denk ik wel eens: doe ik het wel goed?” -
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
Een slimme keuze in de keuken kan je leven verduurzamen en jouw dagelijkse kosten verminderen. Maar hoe kies je de juiste koelvriescombinatie uit het overweldigende aantal opties? Dit zijn de beste modellen volgens de test van de Consumentenbond.
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
-
-
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden -
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen