Direct naar artikelinhoud

Melkveehouders stoppen massaal: 'stoppot' van ministerie binnen 24 uur leeg

De subsidieregeling waarmee de overheid de melkveestapel in Nederland wil verkleinen is maandag binnen één dag spectaculair overschreven. Circa 3 procent van alle Nederlandse melkveehouders is bereid hun bedrijf te beëindigen nu het ministerie van Economische Zaken daar gemiddeld 1.200 euro per koe voor betaalt. Vanwege de stormloop heeft het ministerie de inschrijftermijn, die eigenlijk tot 3 maart zou lopen, al na 24 uur gesloten.

Melkveehouders stoppen massaal: 'stoppot' van ministerie binnen 24 uur leeg
Beeld anp

Het ministerie van Economische Zaken had in een eerste inschrijfronde 12 miljoen euro beschikbaar gesteld om 10 duizend melkkoeien af te laten voeren naar het slachthuis of aan het buitenland te verkopen. Maar maandag meldden 498 stoppende melkveehouders al voor 48 miljoen euro koeien, kalveren en pinken aan. Voor de hele stoppersregeling is 42 miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag werd dus al op de eerste dag met 6 miljoen euro overtekend. Het ministerie gaat nu via een loterij bepalen welke veehouders stopsubsidie krijgen en wie er achter het net vissen.

Noodmaatregel voor fosfaatplafond

De stoppersregeling is een noodmaatregel om de fosfaatuitstoot van de melkveehouderij te beperken. De meststof belandt via uitgereden koemest in het milieu, komt uiteindelijk in sloten en meren terecht en leidt daar tot planten- en vissensterfte. Nederland moet de fosfaatproductie indammen op last van de Europese Unie. Vorig jaar overschreed Nederland het door Brussel bepaalde fosfaatplafond met bijna 4 miljoen kilo.

Het totale subsidiebedrag van 42 miljoen euro moet voldoende zijn om de melkveestapel met 60 duizend koeien in te krimpen. De stoppersregeling is over drie ronden verdeeld, waarbij boeren in de laatste twee ronden minder subsidie per koe krijgen dan in de eerste. Er was dus een prikkel voor boeren om zich al in de eerste ronde te melden, maar de belangstelling valt hoger uit dan waar het ministerie blijkbaar op rekende. 'We gaan binnenkort met de sector in overleg over de verdere uitvoering', aldus een woordvoerder.

Dat de regeling zo zwaar zou worden overtekend, heeft niemand zien aankomen
Wiebren van Stralen, beleidsadviseur LTO

De verwachting was dat de subsidie vooral boeren over de streep zou trekken die toch al van plan waren met hun bedrijf te stoppen omdat ze het financieel moeilijk kunnen bolwerken, zegt beleidsadviseur Wiebren van Stralen van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). 'We kregen wel signalen dat de belangstelling groot was. Maar dat de regeling zo zwaar zou worden overtekend, heeft niemand zien aankomen.' Kennelijk is het aanbod van de overheid financieel zo aantrekkelijk dat ook een aantal gezonde bedrijven besluit er subiet mee te kappen, bijvoorbeeld omdat ze geen opvolger hebben.

De Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus, waarbij de vijf grote agrarische accountantskantoren zijn aangesloten, voorspelde vorige week dat 500 melkveehouders onder hun klanten gebruik zouden maken van de stoppersregeling. Landelijk zou dat neerkomen op 600 boeren. Nederland telt ongeveer 17 duizend melkveehouders.