Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Hoofd van grootste wetenschapsorganisatie steunt betoging tegen Trump

Rush Holt.

De vrees groeit onder Amerikaanse wetenschappers dat president Donald Trump hen in de kou zal laten staan. Op 22 april plannen ze een grote mars in Washington DC om "op te komen voor de wetenschap". Het hoofd van de grootste Amerikaanse wetenschapsorganisatie, AAAS, schaart zich achter het protest, meldt de BBC.

Rush Holt staat aan het hoofd van de American Association for the Advancement of Science (AAAS). Op de jaarlijkse bijeenkomt van de vereniging in Boston sprak hij zijn bezorgdheid uit over het beleid van de nieuwe Amerikaanse president.

"Ik heb in heel mijn carrière nog nooit zoiets gezien", zei het voormalige Democratische congreslid. "Jonge wetenschappers, oudere wetenschappers en het publiek verdedigen de wetenschap. We gaan ervoor zorgen dat deze mars voor de wetenschap een succes wordt."

Klimaatverandering

Wat hem vooral zorgen baart, is Trumps keuze om een fervent tegenstander van het Environmental Protection Agency (EPA) aan het hoofd van die organisatie te zetten. Scott Pruitt heeft de rol en de invloed van het EPA jarenlang betwist.

Ook de verklaringen van de president en zijn entourage over onderwerpen als de klimaatverandering en vaccinaties voor kinderen zijn zorgwekkend. "Maar wat we vooral zien sinds de nieuwe regering is aangetreden, is stilte over de wetenschap. Zeer weinig posities zijn ingenomen door mensen die de wetenschap begrijpen en er is geen wetenschappelijk adviseur in het Witte Huis."

'Wetenschap is niet optioneel'
Meer dan 600 professoren in open brief

Wetenschappers roeren zich al sinds Donald Trump in november verkozen werd. Meer dan 600 professoren van de prestigieuze universiteit MIT hebben voor zijn beëdiging een open brief ondertekend waarin ze hun zorgen uiten. "Wetenschap is niet optioneel", luidde het in de brief. "Het is een fundamenteel ingrediënt in de manier waarop de maatschappij de moeilijkste uitdagingen analyseert, begrijpt en oplost."