Zo maak je een overheerlijke hazelnoot merengue met winterfruit
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van de hazelnoot merenguekrans met winterfruit.
Van deze krans kunnen maar liefst twaalf personen eten. ,,De merengue mag tot maximaal 110 graden in de oven, op hogere temperaturen verkleurt het teveel: hij wordt geel en barst snel open", tipt Rudolph.
In een merengue gaat ten minste 2,5 tot 3 keer meer suiker dan eiwit. De suiker moet geleidelijk worden toegevoegd: eerst de helft en daarna langzaam de rest. Wanneer je alles in één keer toevoegt wordt het namelijk te zwaar.
Ingrediënten
Pavlova
- 100 g hazelnoten
- 8 eiwitten
- 375 g suiker
Topping
- 500 ml slagroom
- 50 g suiker
- 1 mandarijn
- 1 stervrucht
- 1 vijg
- 2 dadels
- 6 bramen
- 6 goudbes
- 50 g blauwe bessen
- 6 chocolade-hulstblaadjes
- poedersuiker om te bestuiven
Bereiding
Stap 1: Pavlova
Verwarm de oven voor op 180 °C en rooster de hazelnoten circa 10 minuten. Laat afkoelen. Plet met een pan of hak grof met een mes. Splits de eieren. Klop de eiwitten luchtig en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Blijf doorkloppen totdat het eiwitschuim ‘stijve pieken’ vormt. Spatel de gehakte hazelnoten voorzichtig door het schuim.
Teken met een groot bord of de deksel van een pan een cirkel met een doorsnede van circa 30 cm op bakpapier. Draai het bakpapier om zodat de getekende cirkel niet afgeeft op het schuim.
Verwarm de oven voor op 110 °C. Schep 12 hoopjes meringue in de vorm van de cirkel en maak met een lepel in elk hoopje een klein kuiltje. Droog de krans voor circa 2 uur in de oven. Plaats de krans alvast op de serveerschaal zodat hij later niet breekt en laat volledig afkoelen.
Stap 2: Topping
Klop de slagroom met de suiker en verdeel wat slagroom over elk hoopje meringue.
Snijd de mandarijn en de stervrucht in plakjes, de vijg in partjes en de dadels in reepjes.
Decoreer de pavlova met het fruit en de chocolade hulstblaadjes. Bestuif met poedersuiker.
Tip van Rudolph: Je kunt de chocolade-hulstblaadjes kopen in de winkel, maar ook zelf maken. Je hebt daarvoor hulstblaadjes en chocolade nodig. Smelt de chocolade en haal de hulstblaadjes erdoorheen. Laat uitharden. Trek daarna voorzichtig het blaadje van de chocolade.
24Kitchen Feestdagen met Rudolph is elke werkdag om 18.30 uur te zien op 24Kitchen.
Hieronder vind je meer recepten van Rudolph van Veen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
-
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan. -
Met dit heerlijke aperitief maak je indruk op je gasten
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van champagne en bitter. -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
Op deze manier maak je van carpaccio een echt kerstgerecht
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van lauwwarme carpaccio met aardpeer en truffel.
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
-
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
PREMIUM8 vragen24
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?
-
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Den Haag -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week