Direct naar artikelinhoud
China

'Big Brother' in gevaarlijke Chinese regio: elke auto moet een gps-tracker hebben

Iedere auto zou voortaan gevolgd kunnen worden door de plaatstelijke overheid.

Veiligheidsambtenaren van een door terrorisme geteisterde regio in China hebben aan alle autobestuurders bevolen om een gps-trackingsysteem te installeren in hun auto. Wie dat niet doet, kan er voortaan niet meer tanken.

De autonome Mongoolse prefectuur Bayin'gholin, in het noord-westen van China in de regio Sinkiang, is al jaren een draaischijf van internationaal terrorisme. De auto's in de regio worden massaal gebruikt voor illegale wapentransporten.

In de voorbije jaren waren er verscheidene terroristische aanslagen met een link naar de regio. Zoals de bomaanslag op een markt in Ürumqi in 2014 en de terroristische aanval op het Tiananmen-plein in 2013. 

Niet meer tanken zonder gps-systeem

Om de terroristiche dreiging in de regio tegen te gaan, willen de plaatselijke autoriteiten in Bayin'gholin in elke auto een gps-trackingsysteem installeren. Zo kunnen ze iedere beweging traceren. 

Loulan News, het propagandakanaal van de plaatselijke overheid, ziet de maatregel als goed voor de veiligheid. Daarnaast vergroot het de sociale- stabiliteit en harmonie, aldus de nieuwswebsite. 

Volgens de Chinese terrorisme-expert Yang Shu zou het gps-systeem bovendien goedkoper zijn dan tienduizenden bewakingscamera's. 

De bestuurders hebben tussen 20 februari en 30 juni de tijd om het Chinese Beidou-trackingsysteem in te stellen. Wie dat niet doet, kan daarna niet meer tanken in de tankstations.