Direct naar artikelinhoud
Brexit

EU wil dat Groot-Brittannië blijft meebetalen tot 2023

Michel Barnier, de brexit-hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie.

De Europese Commissie wil dat Groot-Brittannië tot 2023 blijft meebetalen aan Europese projecten. Dat schrijft The Telegraph.

Tijdens een meeting eerder deze maand beslisten Michel Barnier, de brexit-hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie, en afgevaardigden van de 27 EU-lidstaten dat Groot-Brittannië moet meebetalen aan Europese projecten tot 2023.

Die betalingen moeten het financiële gat opvullen dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU veroorzaakt. Nochtans beloofde de Britse premier Theresa May dat haar land geen grote bijdragen meer zou leveren aan het jaarlijkse EU-budget na de voorziene Brexit in 2019. 

Daarnaast werd tijdens de vergadering tussen Barnier en de andere EU-lidstaten duidelijk dat Frankrijk, Duitsland en de Europese Commissie niet op dezelfde koers zitten wat betreft de bijdrages van Groot-Brittannië voorafgaand aan de brexit. 

"Brexit moet duur lijken"

Wat wel lijkt vast te staan is dat de brexit-onderhandelingen beladen zullen zijn. De Britse onderzoeker Charles Grant van het Centre for European Reform publiceerde in een paper dat Frankrijk en Duitsland nog hardnekkiger zijn dan de Europese Commissie. "Vooral voor de 'brexit-rekening' die het VK verschuldigd zou zijn", aldus Grant.

"Die strakke houding komt omdat ze enorm belang hechten aan de kracht en het voortbestaan van de EU. De brexit moet overkomen als iets duur, om zo andere lidstaten te demotiveren om de Britten achterna te gaan", zegt de Britse onderzoeker nog.