Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

Live: TUI annuleert alle vakantievluchten tot half maart • Duitsland en Frankrijk beginnen in december met vaccineren

Het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. Deze week was er een stijging van 41 procent. Ook in andere landen groeien de besmettingsaantallen en worden de coronateugels aangehaald. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

De ambulancepost van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.Beeld ANP

Live

  1. Liveblog afgesloten

    In dit blog worden geen updates meer geplaatst. Lees hier verder.

  2. TUI annuleert alle vakantievluchten tot half maart

    Reisorganisatie TUI annuleert alle wintervluchten naar de zon tot half maart. Ook alle sneeuwvakanties zijn geschrapt. Dat heeft de reisorganisatie woensdag besloten na een hele dag beraad op topniveau, meldt De Telegraaf.  

    Ook Corendon moet schrappen door het aangescherpte regeringsbeleid. Als alles oranje is, rest ons geen andere optie, aldus topman Steven van der Heijden.

  3. Schiphol-directeur Benschop: ga niet op vakantie via Schiphol

    Schiphol-directeur Dick Benschop ging diep door het stof vandaag, na politieke verontwaardiging over nieuwe beelden van topdrukte op de luchthaven woensdag. Die kwamen daags na het nadrukkelijke advies van premier Rutte om niet te reizen tenzij dat absoluut niet noodzakelijk is.

    Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, sprong naar eigen zeggen ‘uit haar vel’ bij het zien van de beelden. En belde Benschop.

    Die trok het boetekleed aan in de uitzending van Nieuwsuur woensdagavond. ‘Er is een duidelijk advies om niet te reizen tenzij dat noodzakelijk is, en wij roepen mensen op om zich aan dat advies te houden,’ aldus Benschop.

    De volledige Tweede Kamer wond zich deze week op na herhaalde beelden waarop honderden mensen opeengepakt leken te staan in drukke terminals van de luchthaven. Deels werd dat veroorzaakt door extra controles van de marechaussee, met name op negatieve covid-19-tests. De vier coalitiepartijen en zeven oppositiepartijen vroegen de regering om opheldering, en maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen.

    Remco Andersen 

  4. Duitsland wil vanaf 27 december beginnen met vaccineren

    Duitsland begint op 27 december met het vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus. Na toelating van het Pfizer/BioNTech-vaccin worden ouderen in tehuizen als eerste groep geprikt.

    De datum werd vastgesteld na overleg tussen de Duitse minister van Volksgezondheid en de zestien deelstaten.

    ANP

  5. Denemarken viert Kerst in lockdown

    Denemarken gaat met de kerst in een volledige lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mette Frederiksen kondigde aan dat vanaf donderdag winkelcentra in het land sluiten. De rest van de winkels, met uitzondering van levensmiddelenwinkels en apotheken, moet tussen 25 december en 3 januari de deuren dichthouden.

    Denemarken voerde eerder deze week al beperkingen voor heel het land in, die tot dan alleen in delen van het land golden. Zo zijn de horeca en sportfaciliteiten overal al gesloten.

    In Denemarken werden in de afgelopen 24 uur bijna 3700 nieuwe besmettingen geregistreerd. 54 mensen zijn sinds dinsdag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Daardoor liggen er nu 493 Denen met het coronavirus in het ziekenhuis.

    ANP

  6. Gratis sneltests voor de Tjechen

    Tsjechen kunnen zich vanaf woensdag gratis laten testen op corona om een veiliger bezoek aan oudere familieleden tijdens de feestdagen mogelijk te maken. De sneltest is zo populair dat alle testcentra voor de kerstdagen nu al compleet zijn volgeboekt.

    Tot vijftien januari zijn er ruim honderd locaties in het hele land waar sneltests worden afgenomen waarvan de uitslag in een kwartier bekend is. Eerder zette Tsjechië de sneltest al in voor leerkrachten en bewoners en personeel in verpleegtehuizen. Wegens de enorme vraag naar gratis covid-tests voert het ministerie van volksgezondheid de capaciteit op: woensdag konden slechts 28000 mensen getest worden, maar dat worden er binnenkort 60.000 per dag. 

    Tsjechië kampt met een toenemend aantal besmettingen. Ondanks maatregelen zoals een avondklok en de sluiting van horeca loopt het aantal besmettingen dagelijks nog steeds op. Inmiddels heeft Tsjechië 594149 coronagevallen en 9882 sterfgevallen als gevolg van het virus.

    Marije Vlaskamp

  7. Frankrijk wil eind december beginnen met vaccineren

    Frankrijk wil de laatste week van december met vaccineren beginnen. De Franse premier Jean Castex heeft dat woensdag aangekondigd. Zodra de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap voor het Phizer-vaccin naar verwachting op 21 december rond is, beoordeelt de Franse gezondheidsautoriteit het vaccin. Dan kan op 23 december de eerste injectie gegeven worden.

    De eerste twee rondes van het vaccinatieprogramma richten zich op kwetsbare groepen zoals bewoners van verpleegtehuizen en mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting door hun werk in bijvoorbeeld de zorg. Fransen die geen voorrang krijgen, komen pas aan het einde van het voorjaar volgend jaar aan de beurt.

    Marije Vlaskamp

  8. Minister Slob in de bres voor eindexamenleerlingen

    Leerlingen van de middelbare school die dit jaar eindexamen doen, mogen de examens verdelen over twee verschillende periodes. Daardoor kunnen leerlingen die tijdens de eerste periode ziek zijn of in quarantaine zitten, toch examen doen. Leerlingen mogen ook zonder opgaaf van redenen een een of meerdere examens doorschuiven naar de tweede periode. Bovendien krijgen eindexamenleerlingen een extra mogelijkheid tot herkansing.

    Het eerste tijdvak loopt dit jaar van maandag 17 mei tot en met dinsdag 1 juni, staat in de richtlijn van de Rijksoverheid. Het tweede tijdvak van maandag 14 juni tot en met vrijdag 25 juni en tot slot is er een derde tijdvak voor eventuele laatste herkansingen van dinsdag 6 juli tot en met vrijdag 9 juli.

    Eindexamenleerlingen mogen bovendien, zoals al bekend was, naar school blijven komen. Voor leerlingen in groep acht van de lagere school geldt dat niet, maar scholen mogen wel kwetsbare leerlingen fysiek onderwijs blijven bieden. Basisscholen willen graag van die mogelijkheid gebruik maken, bleek woensdag.

    Remco Andersen

  9. Vaccinatiebereidheid Nederlanders stijgt weer na aanhoudende daling

    Terwijl Nederland zich opmaakt voor de eerste coronavaccinaties, is het aantal mensen dat zegt het vaccin ook daadwerkelijk te willen weer toegenomen. Vorige maand zei nog 60 procent (waarschijnlijk) de prik te willen, inmiddels is dat 69 procent.

    Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van NOS. Van het zorgpersoneel, de groep die binnenkort als eerste het vaccin krijgt, wil zo’n 70 procent (waarschijnlijk) de prik halen.

    De stijging komt nadat de vaccinatiebereidheid maanden achtereen daalde. In november kwam uit de peiling van I&O Research naar voren dat een groot deel van de bevolking twijfels heeft over de veiligheid van het vaccin. Als een van de belangrijkste redenen noemden Nederlanders toen de razendsnelle ontwikkeling.

    Dat wantrouwen is de afgelopen maand iets gedaald, constateren de onderzoekers. Minder mensen zijn bang voor bijwerkingen of hebben twijfels over de werking van een vaccin.

    Nog niet bij iedereen zijn de twijfels weggenomen. De groep mensen die zegt het vaccin zeker of waarschijnlijk niet te willen daalde iets, van 23 procent in november naar 18 procent nu. Zo’n 10 procent van hen behoort tot het kamp van harde vaccinweigeraars: zij zeggen zich zeker niet te laten inenten. Een deel van hen wil niet vanwege principiële of religieuze bezwaren tegen vaccineren.

    Hessel von Piekartz 

  10. ‘Kwetsbare’ leerlingen, vooral in groep 8, mogen toch naar school

    Leerlingen die thuis geen veilige basis hebben of onvoldoende begeleiding krijgen, mogen toch naar school. Vooral over groep acht zijn zorgen: ‘de eindtoets en het schooladvies komen eraan.’

    Basisscholen in Nederland zijn druk bezig om leerlingen te identificeren die in aanmerking komen voor fysiek onderwijs. Dat meldt de PO-Raad, brancheorganisatie voor het primair onderwijs. De basisscholen zijn in principe gesloten voor fysiek onderwijs tot 19 januari, maar scholen mogen uitzonderingen voor ‘kwetsbare’ leerlingen.

    Eerder op de dag meldde de NOS dat Amsterdamse scholen, met steun van de gemeente, van plan zijn om kwetsbare leerlingen vanaf 4 januari weer te laten aanschuiven. Per school wordt gekeken welke kinderen eventueel fysieke les nodig hebben, en dus naar school mogen komen.

    ‘Het is niet zo dat we alle achtstegroepers naar school willen laten komen om de regels te overtreden’, zegt Lieke Thesingh van het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam.

    Remco Andersen

  11. Amsterdammers kunnen via app drukte in stad bekijken

    Amsterdammers kunnen via een nieuwe webapplicatie live bekijken hoe druk het in de stad is. De gemeente hoopt dat inwoners hun bezoek aan bepaalde delen van de stad hierdoor beter plannen, en dat ze drukte gaan vermijden.

    Via een zogeheten heatmap deelt de app actuele informatie over drukke en rustige plekken, het weggebruik en de actuele situatie in autoparkeergarages. Als een gebied rood is, dan is het daar druk. Een groen gebied is rustig. De app maakt onder meer gebruik van sensoren en camera's. Dat gebeurt op een privacy-veilige manier, zegt de gemeente. Ook kan de eigen ‘drukte-ervaring’ gedeeld worden in de app.

    De gemeente hoopt door de app, indien nodig, de drukte nog beter in goede banen te kunnen leiden. Verder roept de hoofdstad inwoners op zoveel mogelijk thuis te blijven, drukte te vermijden en direct weg te gaan als het druk wordt. Dat is volgens de stad noodzakelijk om het aantal coronabesmettingen terug te brengen.

    ANP

  12. Aantal besmettingen blijft oplopen: groei van 41 procent op weekbasis

    Het aantal besmettingen in Nederland blijft op weekbasis flink oplopen. Het aantal positieve testuitslagen is in week tijd met 41 procent opgelopen naar 63 duizend. Door problemen met de aanlevering van cijfers schommelen de cijfers per dag enorm, en bieden deze weekcijfers een meer betrouwbaar beeld.

    Door de computerstoring steeg het aantal meldingen bij de RIVM vandaag met een flinke sprong naar 11.214 nieuwe besmettingen.

    De grootste toename op weekbasis is zichtbaar in de veiligheidsregio’s Drenthe en Limburg-Noord, hier zijn respectievelijk 89 en 72 procent meer besmettingen gemeld dan een week eerder. In Limburg-Noord werden deze week tevens de meeste besmettingen gemeld, meer dan 550 per 100 duizend inwoners. Vandaag was de toename, omgerekend naar inwonertal, het grootst in de gemeenten Bunschoten (54) en Renswoude (13).

    Het RIVM meldt 78 sterfgevallen, gisteren waren dit er 86. Dit zijn alleen personen waar het virus met een test is vastgesteld, in werkelijkheid overleden er meer mensen aan covid-19.

    Semina Ajrović en Xander van Uffelen

  13. RIVM: burger kan vanaf eind maart ‘vaccinatiebewijs’ downloaden via DigiD

    Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat van alle Nederlanders online bijhouden wie er is gevaccineerd, en met welk vaccin. De database wordt vanaf januari aangelegd.

    Burgers in Nederland kunnen vanaf eind maart met DigiD hun eigen dossier inzien. Zo kunnen zij een ‘vaccinatiebewijs’ downloaden.

    De database is in eerste plaats bedoeld om bij te houden in hoeverre de bevolking is gevaccineerd (de vaccinatiegraad) en om inzicht te krijgen in eventuele bijwerkingen van de diverse vaccins.

    Vanaf begin januari worden naar verwachting de eerste 225 duizend mensen gevaccineerd, allen werkend in de zorg. Na drie weken krijgen zij de tweede prik.

    Remco Andersen

  14. Vandaag lichte stijging van aantal opgenomen coronapatiënten

    Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag slechts licht opgelopen, na een fikse stijging in de afgelopen twee dagen. Er liggen nu in totaal 1.964 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis, 10 meer dan gisteren. 

    Op de intensive care-afdelingen liggen 526 covidpatiënten, 2 meer dan dinsdagmiddag. Een week eerder lagen er nog 473 patiënten met covid-19 op de ic. Op weekbasis is er een toename met 11 procent.

    Het afgelopen etmaal zijn er 170 patiënten nieuw opgenomen, waarvan 24 op de intensive care. Dat betekent dat er 22 patiënten weer van de ic zijn ontslagen of zijn overleden. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

    Semina Ajrović

  15. WHO: draag een mondkapje als je de feestdagen met familie of vrienden viert

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een extra opleving van het coronavirus in Europa na de feestdagen indien mensen onvoldoende beschermende maatregelen nemen. Iedereen die de kerstdagen en de jaarwisseling met anderen viert, of het nu gaat om kerkdiensten of om kleine samenkomsten met dierbaren, doet er daarom goed aan om de volgende basisregels in acht te nemen, aldus de WHO: vier het buiten in de open lucht, draag een mondkapje, was je handen en hou voldoende afstand van elkaar. Wie toch besluit om binnen samen te komen dient de groepsgrootte verder in te perken en de ruimte goed te ventileren: ‘Het voelt wellicht ongemakkelijk om een mondmasker te dragen in aanwezigheid van vrienden of familieleden, maar die voorzorgsmaatregel vergroot de kans dat de aanwezigen veilig en gezond blijven.’

    Redactie

  16. Bijna 140 duizend Britten kregen al vaccin

    In de eerste vaccinatieweek hebben bijna 140 duizend Britten de eerste van twee anti-corona-injecties gekregen. Het gaat hier om hoogbejaarden en zorgpersoneel. Dat heeft Nadhim Zahawi bekendgemaakt, de bewindsman die verantwoordelijk is voor het vaccinatieprogramma. Sinds gisteren zijn ook de grote huisartsenposten begonnen met vaccineren. Daarbij worden artsen gehinderd door een haperend IT-systeem waardoor ze met pen en papier moeten bijhouden wie wanneer een prik heeft gekregen. De komende weken zal het aantal vaccinaties snel worden uitgebreid. Met name wanneer het Oxford-vaccin eindelijk klaar is, kan het snel gaan. De verwachting is dat de helft van de Britten na de zomer ingeënt is. Bij zestig procent is er een zekere groepsimmuniteit bereikt. Wanneer alle bejaarden en kwetsbaren gevaccineerd zijn, voor de Paasdagen, hoopt premier Boris Johnson de coronamaatregelen te kunnen beëindigen.

    Patrick van IJzendoorn

  17. Geen nachtmissen op kerstavond in rooms-katholieke kerken

    Er zijn op kerstavond geen publieke vieringen in de rooms-katholieke kerken, zoals de nachtmis. Daartoe heeft de Nederlandse bisschoppenconferentie besloten, meldt een woordvoerder van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen. ‘Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht’, aldus de woordvoerder. 

    Het besluit nemen de bisschoppen met pijn in het hart, zo luidt de verklaring. Eerder deze maand meldde RKK al dat er in veel parochies geen publieke vieringen zouden zijn met Kerst. Vaak zijn de vieringen via een livestream te volgen. ‘Er wordt in dat geval dus wel gevierd, maar zonder publiek.’

    De dagmissen en andere vieringen met Kerstmis op 25 en 26 december kunnen wel – zij het maximaal met het beperkte aantal van dertig gelovigen – publiek worden gevierd. De bisschoppen benadrukken dat er ook in de kerstvieringen op Eerste en Tweede Kerstdag geen samenzang kan plaatsvinden en dat koorzang met maximaal vier zangers is toegestaan, alleen in een veilige opstelling. Mondkapjes worden dringend geadviseerd, behalve bij het ontvangen van de Heilige Communie.

    Redactie


  18. Minister De Jonge: koopjesketens kunnen niet open

    Koopjesketens als de Action en de Wibra kunnen niet open, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Hij benadrukt dat de situatie met het coronavirus van iedereen ‘een maximale inspanning’ vraagt om contacten te beperken. ‘Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken, en daarom kan het gewoon niet’, aldus de bewindsman. Hij maakt later op de dag bekend hoe het kabinet die winkels gaat dwingen de deuren te sluiten.

    ANP

    Lees ook: Kabinet scherpt regels winkelketens aan: Action, Hema en Wibra toch niet open

  19. ‘Het is zo onduidelijk allemaal’

    Winkel De Snuffelaar, een partijgroothandel sinds 1986 in Purmerend, heeft een tafel achter de geopende deur gezet. De eigenaren Tim en Pascal Schoondergang zijn open voor het afhalen van bestellingen, na overleg met de dienst Handhaving van de gemeente − alleen voor het afhalen van bestellingen via de webshop, niet voor passanten. 

    De winkel verkoopt van alles, van handcrème en hamers tot kerstdecoratie. ‘Het is onduidelijk wat we allemaal mogen uitleveren’, zegt Tim. ‘Maar het is wel schandalig dat grote jongens als de Action gewoon hun winkelverkoop van essentiële producten er zo willen doordrukken.’ Pascal: ‘Je mag ook gewoon een hamer kopen bij de Gamma. Dat verkopen wij ook! Het is zo dubbel allemaal.’

    Marc van den Eerenbeemt

    Lees ook: Winkeliers vragen zich af: wat mag ik wel en wat niet?

  20. Kabinet scherpt regels winkelketens aan: Action, Hema en Wibra toch niet open

    Winkelketens als de Action, Hema en Wibra mogen toch niet hun deuren openen. Het kabinet zal woensdag aankondigen dat de regels worden aangescherpt. Dat melden bronnen rond het kabinet.

    Lees hier meer.

  21. Ruiten ingegooid bij coronatestlocaties Amsterdam

    Bij de coronateststraat in de RAI in Amsterdam is vorige week een grote ruit ingegooid, met ‘flinke glasschade’ tot gevolg. Dat bevestigt de GGD in Amsterdam. ‘De afgelopen periode waren er meer incidenten. Ook bij het testpaviljoen in Amsterdam Zuidoost zijn ruiten ingegooid’, aldus een woordvoerder.

    Of het gaat om een gerichte actie tegen het coronabeleid is volgens haar lastig te zeggen, omdat de daders zijn ontkomen. In alle gevallen is aangifte gedaan. De testlocaties werden al beveiligd. Het glas bij het laboratoriumgedeelte van de testlocaties wordt nu vervangen door veiligheidsglas.

    GGD’s hebben vaker te maken met vijandigheid op coronatestlocaties. In het Limburgse Urmond is in de nacht van dinsdag op woensdag geprobeerd brand te stichten bij een testlocatie. Woensdagochtend werd ontdekt dat de rolpoort zwartgeblakerd was, vermoedelijk door een korte brand. Dat meldt de politie, die rond 08.45 uur werd gewaarschuwd.

    Op Urk hebben jongeren dinsdag meermaals de stekker van een GGD-coronatestbus uit een elektrische laadpaal getrokken. Ook gooiden de jongeren vuurwerk naar medewerkers die hen daar op aanspraken. In oktober werd een coronateststraat in Breda beklad en vernield. Medewerkers werden bovendien uitgescholden door demonstranten die zich tegen de corona-aanpak keerden.

    De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) waarschuwde in het meest recente dreigingsbeeld al voor radicalisering van het coronaprotest. ‘Eenlingen zouden vanuit een combinatie van extremistisch gedachtegoed, mogelijk psychosociale of psychische problemen en maatregelen in het kader van covid-19 juist eerder tot een geweldsdaad kunnen overgaan.’

    Jurre van den Berg

  22. Action, Hema en Wibra blijven toch open tijdens lockdown

    Grote ketens zoals de Action, Hema en Wibra openen ondanks de lockdown toch hun filialen. Deze ketens vallen onder de zogenaamde hybride winkels: ze verkopen zowel essentiële producten (voedsel, drogisterijartikelen of diervoeding) als niet-essentiële producten. Hema bleef dinsdag al meteen open, waarna andere ketens begonnen te twijfelen.

    Na aanvankelijke verwarring over het aangescherpte beleid gaf het ministerie van Economische Zaken dinsdagmiddag een toelichting: er werden omzetcriteria gegeven voor wanneer hybride winkels open mogen blijven. Als de omzet voor meer dan 70 procent afhankelijk is van artikelen die onder de eerste levensbehoefte vallen, mag het hele filiaal openblijven. Heeft de winkel meerdere afdelingen en bestaat de omzet ten minste voor 30 procent uit essentiële producten? Dan mag alleen dat deel van de winkel openblijven.

    Action opent woensdagmiddag de 400 winkels alsnog, maar alleen het essentiële assortiment. ‘Dit is afgestemd met het Ministerie van Economische Zaken en de brancheorganisatie’, zegt een woordvoerder. Ongeveer 40 procent van de omzet van Action betreft essentiële artikelen, onder meer was- en schoonmaakmiddelen, shampoo, handgel, wc-papier en eet- en drinkwaren. Alle niet-essentiële artikelen worden afgedekt in de winkels en zijn niet te scannen bij de kassa.

    Wibra zou ook woensdag ook voorbereidingen treffen om open te gaan, blijkt uit een interne memo in het bezit van RTL Z. Volgens vakbond FNV overweegt Wibra inderdaad de filialen weer te openen, met een kleiner assortiment. De woordvoering was woensdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

    Redactie

    Lees ook: Hoe reageren hotels op de lockdown? ‘Het is een beetje een opluchting dat het restaurant dichtgaat’

  23. Boris Johnson weigert Kerstmis aan banden te leggen

    Boris Johnson weigert Kerstmis te schrappen. Wetenschappelijke adviseurs en de Labour-oppositie hadden erop aangedrongen om de versoepeling van de bezoekregels rond de feestdagen aan te passen maar de Britse premier weigert een ‘Scrooge’ te zijn. 

    Wel heeft zijn regering mensen opgeroepen niet te ver te reizen en een beetje voorzichtig te zijn met oma’s en opa’s. Leden van drie verschillende huishoudens mogen tussen 23 en 28 december bij elkaar over de vloer komen. Volgens wetenschappers bestaat de kans dat mensen elkaar besmetten, met een derde coronagolf tot gevolg. 

    Het aantal besmettingen neemt momenteel toe in sommige delen van het land, en af in andere delen. In Londen zijn vandaag, op aandringen van burgemeester Sadiq Khan strenge maatregelen van kracht die funest zijn voor de horeca en cultuursector. De ziekenhuizen hebben het niet drukker dan gebruikelijk en van oversterfte is op het eiland vooralsnog geen sprake. 

    De Schotse premier Nicola Sturgeon overweegt wel om het vieren van kerst aan banden te leggen. Het zou voor het eerst sinds de jaren vijftig van de 17e eeuw zijn als in een deel van het Verenigd Koninkrijk de kerstdagen niet echt kunnen worden gevierd. Toen was Oliver Cromwell aan de macht, de streng-puriteinse dictator die het vieren van Kerst verbood.

    Patrick van IJzendoorn, correspondent Verenigd Koninkrijk

  24. Kinderombudsvrouw: laat ouders van buiten de EU hun kinderen bezoeken

    De kinderombudsvrouw roept het kabinet op een uitzondering te maken voor ouders van buiten de Europese Unie die hun kind in Nederland willen bezoeken. Het is ‘heel triest’ dat sommige kinderen hun vader of moeder al maanden niet hebben gezien. Dat zei kinderombudsvrouw Margite Kalverboer woensdagochtend op het NPO Radio 1 Journaal.

    Op dit moment zijn niet-essentiële reizen van buiten de Europe Unie in principe verboden. Er is wel een uitzondering voor dwingende familieomstandigheden, zoals een sterf- of ziektegeval. Bovendien mogen mensen van buiten de EU met een partner in Nederland diegene wel bezoeken, als ze langer dan drie maanden een relatie hebben. Kalverboer vindt het ‘heel raar’ dat die uitzondering wel geldt voor partners, maar niet voor ouders.

    Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kan op dit moment wel voor individuele ouders een uitzondering maken en zou tot dusver een ouder van één kind al toestemming om in te reizen hebben gegeven. Kalverboer: ‘Maar wij willen een basisregel.’

    Om hoeveel kinderen het gaat weet Kalverboer niet. Naar aanleiding van een uitzending van Het Jeugdjournaal over dit onderwerp kreeg de kinderombudsvrouw meerdere meldingen binnen van soortgelijke gevallen.

  25. Japanse premier onder vuur wegens eindejaarsdiners

    De Japanse premier Yoshihide Suga krijgt veel kritiek omdat hij meerdere eindejaarsdiners bijwoont terwijl hij Japanners vanwege de corona-epidemie oproept om zulke feestelijkheden te vermijden. Japan heeft momenteel net als veel andere landen te maken met recordaantallen coronabesmettingen.

    Ondanks zijn eigen publieke waarschuwingen voor grote groepsdiners, liet Suga toch een aantal geplande bijeenkomsten deze week doorgaan. Daarmee heeft hij zich kritiek op de hals gehaald van socialmediagebruikers en politici, onder wie ook coalitiepartners.

    Minister van Economische Zaken Yasutoshi Nishimura, die tevens over de coronamaatregelen gaat, verdedigde de bijeenkomsten van Suga en zei woensdag in het parlement dat er geen harde regels zijn over groepsdiners. De avond ervoor zei een regeringswoordvoerder al dat Suga de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen voor de bijeenkomsten. 'Het is belangrijk om individuele beslissingen te maken, gebaseerd op een balans tussen de bedoeling van een groepsdiner en besmettingspreventiemaatregelen', zei de woordvoerder.

    Maandagavond ging Suga met zes anderen, onder wie enkele topfunctionarissen van zijn partij naar een chique biefstukrestaurant in Tokio. Alle zeven zijn de 70 jaar gepasseerd. Een van hen, een 76-jarige acteur, zei na het etentje dat het een 'eindejaarsfeestje' was geweest en dat het gezelschap over honkbal had gepraat. Volgens de secretaris-generaal van Suga's partij, die er ook bij was, deden de aanwezigen hun mondkapje af om te eten maar was iedereen verder voorzichtig. Dinsdag ging Suga naar een ander steakhouse in de hoofdstad, deze keer met een bestuurder van het comité dat de Olympische Spelen in Tokio organiseert en twee televisienetwerkbazen.

    De uitjes komen vlak nadat de regering een gevoelige nederlaag leed met de afschaffing van reissubsidies die Suga lang had verdedigd.

    ANP

    De Japanse minister-president Yoshihide Suga.Beeld POOL
  26. Arubaanse parlementariërs ook in 2021 gekort op salaris

    Arubaanse parlementariërs worden ook in 2021 gekort op hun salaris. Deze week is de wet goedgekeurd die dat mogelijk maakt. Sinds mei 2020 geldt er een kortingsregeling van 25 procent op het salaris van de volksvertegenwoordigers. Maar die wet liep tot eind december van dit jaar. Nu geldt de wet 'tot nader order'.

    Met de beslissing laten de parlementariërs naar eigen zeggen zien dat ze solidair zijn met de bevolking, nu veel burgers zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Ook ministers op de eilanden leveren een flink deel van hun salaris in. Ambtenaren moeten 12,5 procent van hun salaris inleveren.

    De korting op de salarissen van politieke ambtsdragers is ook een harde eis van Nederland, in ruil voor financiële steun aan Aruba. Dit geldt ook voor Curaçao en Sint Maarten. Nederland stelt de eisen in ruil voor financiële steun aan de eilanden die zwaar zijn getroffen door de coronapandemie. Vooral het wegvallen van een groot deel van het toerisme zorgt voor veel problemen.

    ANP

  27. Bijna verdubbeling aantal gevallen in Duitsland

    Het aantal nieuwe coronagevallen dat in Duitsland gedurende het laatste etmaal is vastgesteld, is bijna verdubbeld ten opzichte van het aantal een dag eerder. Het Robert Koch instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft woensdagochtend maar liefst 27.728 nieuwe besmettingen gemeld en daarnaast een nieuw recordaantal van bijna 1000 sterfgevallen in 24 uur.

    Dinsdag meldde het RKI nog 14.432 nieuwe gevallen, waarmee het aantal nieuwe besmettingen al twee dagen achter elkaar aan het afnemen was. Het laatste cijfer maakt aan die positieve tendens op hardhandige wijze een einde. In totaal zijn in Duitsland nu 1.379.238 besmettingen vastgesteld sinds het begin van de corona-epidemie.

    Het laatste recordaantal aan sterfgevallen in een etmaal werd woensdagochtend verpulverd. Het RKI meldde maar liefst 952 nieuwe Covid-gerelateerde sterfgevallen in de laatste 24 uur. Dat trieste record kwam minder dan een week geleden nog op 598 te staan. In totaal zijn in Duitsland nu 23.427 personen bij wie het coronavirus is vastgesteld, overleden aan de gevolgen.

    Met de laatste cijfers lijkt het duistere scenario dat dinsdag werd geschetst door minister van Volksgezondheid Jens Spahn en het RKI werkelijkheid te worden. Die stelden dat de situatie rond het coronavirus in Duitsland momenteel op zijn zwaarst is, maar nog veel erger kan worden.

    Vanaf woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. De Duitse Bondsregering en deelstaten werden het daar zondag over eens. In die periode tot 10 januari moeten veel bedrijven de deuren sluiten en ook scholen moeten in principe dicht, maakte bondskanselier Angela Merkel zondag bekend.

    ANP

    Lees ook: Wat zijn de inhoudelijke verschillen tussen de Duitse en de Nederlandse lockdown?

  28. VS telt opnieuw recordaantal besmettingen

    De Verenigde Staten hebben dinsdag op 24 uur tijd 248.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is een recordaantal, zo meldt de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore op basis van overheidscijfers. Meer dan 2.700 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het longvirus.

    Met 113.000 Covid-patiënten in Amerikaanse ziekenhuizen werd eveneens een record gevestigd, aldus de universiteit.

    Redactie

    Een arts in de Amerikanase staat Indiana behandelt een patiënt die is opgenomen met het coronavirus.Beeld REUTERS
  29. Medicijnwaakhond FDA keurt toegankelijke sneltest goed

    De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft de eerste sneltest goedgekeurd waar geen recept voor nodig is. De test werd in Australië ontwikkeld door het bedrijf Ellume. De gebruiker heeft na het doen van een neustest na 20 minuten resultaat.

    Het staafje waarmee de test wordt afgenomen, is verbonden aan een app die de resultaten via bluetooth deelt. Ook wordt het testresultaat, dat wordt gekoppeld aan geboortedatum en postcode, mogelijk doorgegeven aan de gezondheidsautoriteiten, wat contactonderzoek makkelijker moet maken.

    Bij patiënten met symptomen die het coronavirus onder de leden hebben, geeft de test in 96 procent van de gevallen een correct resultaat weer, aldus de FDA.

    In de VS raakten tot nu toe meer dan 16,5 miljoen mensen besmet. Meer dan 300.000 inwoners overleden aan het longvirus.

    Redactie

  30. Beddentekort dreigt in Zuid-Koreaanse stad Seoul

    De Zuid-Koreaanse stad Seoul gaat gebukt onder een groot aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Op dinsdag werden 1.087 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie, en 22 doden.

    De grootste prioriteit in het land is momenteel het beschikbaar maken van meer ziekenhuisbedden, aldus de overheid. In Seoul en omgeving, waar in totaal 26 miljoen mensen wonen, zijn momenteel slechts drie IC-bedden beschikbaar. 

    Redactie

    Een gemaskerde medewerker van een kattencafé in Seoul speelt met katten.Beeld REUTERS
  31. CBS: bevolking groeit tijdelijk minder

    De bevolking groeit dit jaar vanwege het coronavirus veel minder dan normaal, maar dat is tijdelijk. Omdat mensen ouder worden en vanwege migratie zal Nederland 18 miljoen inwoners tellen in 2026. Dat verwachten onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    De statistici gaan ervan uit dat de bevolking dit jaar met 63.000 mensen groeit. Dat is een halvering vergeleken met de groei in 2019. Dit jaar overleden buitengewoon veel mensen vanwege het coronavirus. Bovendien zakte de migratie in vanwege de vele reisbeperkingen.

    In de herfst was ondanks de tweede golf al te zien dat de migratiestromen weer groter werden. De onderzoekers verwachten een verdere toename als de komst van vaccins volgend jaar ervoor zorgt dat reisrestricties worden opgeheven.

    Het ligt ook in de lijn der verwachting dat het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen in 2021 zal afnemen vanwege betere behandelmethoden en vaccinatie. Het CBS houdt er wel rekening mee dat er tijdelijk meer mensen overlijden omdat zorg is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.

    De Nederlandse bevolking zal volgens het CBS groeien tot 20 miljoen inwoners in 2063. Dat komt vooral vanwege migratie en omdat mensen ouder worden.

    Het CBS heeft deze prognose gedaan op basis van onderzoek over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie. Het bureau waarschuwt wel dat het vanwege vele onzekerheden niet precies te voorspellen valt hoe de bevolking zich zal ontwikkelen.

    ANP

Het liveblog van dinsdag 15 december kunt u hier teruglezen.

Dit moet u weten over het coronavirus

Het aantal besmettingen loopt fors op en na een eerdere hoop op versoepelingen in de feestmaand, wordt er nu gevreesd voor een hardere lockdown. Hier verzamelen we de belangrijkste cijfers en grafieken en leest u alles wat u moet weten over het virus.

10 miljoen Nederlanders gevaccineerd in juni: is dat realistisch?

21,7 miljoen vaccins - goed voor ruim 10 miljoen ingeënte Nederlanders - en dat voor 1 juli. Als alle beloftes van de vaccin-producenten uitkomen, kan het merendeel van de Nederlanders gevaccineerd de zomer in. Dat blijkt uit de brief die minister De Jonge deze week aan de Kamer stuurde. Bluf, of een reële verwachting?