Proud Boys in Washington D.C., afgelopen weekend

Kiesmannen en knokploegen: de volgende stap richting Bidens presidentschap

  • Lucas Waagmeester

    correspondent Verenigde Staten

  • Lucas Waagmeester

    correspondent Verenigde Staten

In de straten tussen Capitol Hill en het Witte Huis in Washington renden dit weekend mensen voor hun leven. Knokploegen die zich solidair verklaren met president Trump botsten er met tegendemonstranten. Na een vreedzame demonstratie overdag, werden zaterdagnacht vier mensen neergestoken.

Ook in verschillende hoofdsteden van staten werd gedemonstreerd voor Trump en tegen the steal; wat zij noemen 'de diefstal van de verkiezingen'. In Olympia in de staat Washington schoot een demonstrant met scherp, er viel een dode.

Het was een weekend vol spanningen, voorafgaand aan vandaag; de maandag waarop een essentiële stap gezet wordt richting het presidentschap van Joe Biden. In alle vijftig staten komen de 'kiesmannen' bijeen, de mannen en vrouwen die namens de kiezers in hun staat de winnaar van de presidentsverkiezingen zullen aanwijzen.

Dat is na de verkiezingen doorgaans niet meer dan een administratieve daad. Iedere staat heeft een vastgesteld aantal kiesmannen, afhankelijk van de hoeveelheid mensen die er wonen. In bijvoorbeeld Georgia won Joe Biden de meerderheid van de stemmen, dus traditiegetrouw noteren de kiesmannen in Georgia vandaag de naam van Biden als winnaar.

Die uitslag gaat per brief richting de Senaat in Washington, die de uitslagen van alle staten op 6 januari telt. De uitkomst staat al vast: in totaal 306 kiesmannen voor Joe Biden en 232 voor Donald Trump. Maar zoals alles dit jaar anders is, hangt ook rond deze dag nu meer spanning dan normaal.

Aanval op de democratie

Want er is nogal wat voorgevallen sinds verkiezingsdag 3 november. President Trump bleef volhouden dat hij in een aantal beslissende staten bestolen is en de verkiezingen heeft gewonnen.

Hij doet zijn achterban geloven dat de winst van Joe Biden het resultaat is van een samenzwering van een politieke, juridische en media-elite in het land. Een complot waarin er illegale stembiljetten zijn toegevoegd, stemmachines zijn gemanipuleerd en stemmen op Trump in de prullenbak zijn verdwenen.

Inmiddels is juridisch vastgesteld dat dit verzinselen zijn. In de periode tussen de verkiezingsdag en vandaag, kon de verkiezingsuitslag via de rechter worden aangevochten, Trump maakte veelvuldig gebruik van die gelegenheid. Zijn team van advocaten en andere medestanders spande meer dan vijftig rechtszaken aan. Zij zeiden de vermeende fraude te zullen aantonen.

Duizenden mensen verzamelden zich dit weekend op de National Mall, het politieke centrum van Washington D.C.:

Trump-aanhangers demonstreren opnieuw tegen verkiezingsuitslag

De zaken werden stuk voor stuk verloren, voornamelijk door een oorverdovend gebrek aan geloofwaardig bewijs. Regelmatig waren rechters meedogenloos in hun oordeel: juridisch broddelwerk, speculatieve beschuldigingen, een bewijsvoering die 'lukraak als een Monster van Frankenstein' aan elkaar was geplakt.

Desondanks ging de president door, waardoor zijn tegenstanders hem inmiddels verwijten dat hij moedwillig Amerika's democratisch proces aan het torpederen is.

Afgelopen week werden nog twee zaken aangespannen bij het Hooggerechtshof. In de laatste eiste de openbaar aanklager van Texas dat de verkiezingsuitslag in vier andere staten ongeldig zou worden verklaard. Ook die zaak werd vrijdag door de rechters van het Hof terzijde geschoven.

"Het Hooggerechtshof heeft ons in de steek gelaten. Geen wijsheid. Geen moed," twitterde de president. Hij had zijn hoop gevestigd op de drie rechters die hij tijdens zijn presidentschap heeft benoemd, waardoor het Hof nu een stevige conservatieve meerderheid heeft. Maar zelfs dat mocht niet baten.

Het Trump-team blijft volhouden dat er grootschalige fraude is gepleegd:

Daarmee liepen de juridische wegen voor Trump dood. Maar een andere werkelijkheid staat nog recht overeind; het fraude-complot mag dan een verzinsel zijn, het beklijft wel onder partijgenoten. Uit peilingen blijkt dat tussen de vijftig en vijfenzeventig procent van de Republikeinse kiezers vindt dat Biden niet de rechtmatige winnaar van de verkiezingen is.

Zo haalde de president voor zijn rechtszaken tegen het vermeende verkiezingscomplot de afgelopen weken meer dan 200 miljoen dollar aan donaties binnen. Een oorlogskas die hij door een slimme clausule in het donatie-formulier in de toekomst naar wens kan inzetten voor een nieuw politiek avontuur.

Ook Republikeinse leiders in het Congres (Senaat en Huis van Afgevaardigden) hebben Trump en zijn beweringen over fraude nog niet verlaten. 126 congresleden schaarden zich met naam en toenaam achter de Texaanse fraude-aanklacht. Nadat een week eerder al bleek dat maar 27 van de 249 Republikeinen in het Congres bereid waren om Bidens overwinning hardop te erkennen.

Deep state verraders

En zo zijn we terug bij vandaag; de kiesmannen en knokploegen. Kiesmannen zijn actieve partijleden op lokaal niveau, lokale partij-activisten spelen een cruciale rol bij het stemmen tellen en vaststellen van de uitslag. Zeker in beslissende staten als Georgia en Pennsylvania hebben Republikeinse partij-activisten zich de afgelopen weken niet laten meeslepen in Trumps fraude-verhaal. Zij benadrukten juist het belang van een eerlijk proces.

Zo zal het vermoedelijk vandaag ook gaan met de kiesmannen. Juridisch gezien mogen kiesmannen de stem van de kiezer negeren, maar niets wijst erop dat Republikeinse kiesmannen dat vandaag van plan zijn.

Demonstranten verzamelden zich vorige maand bij Michigan State Capitol

Maar ze doen dat niet zonder risico. Republikeinen die zich in de afgelopen weken tegen Trump en zijn fraude-beweringen hebben uitgesproken, zijn volgens Trumps aanhang ook meteen deep state; onderdeel van het vermeende complot waarbij de verkiezingen zijn gestolen.

En dat blijft niet zonder gevolgen. Afgelopen week verscheen een lijst met 'verraders' online, met daarop namen van gouverneurs en leden van kiescommissies. Hun huisadres werd gepubliceerd, naast foto's met een rode schietschijf op het hoofd. Al wekenlang worden op meerdere plekken in het land kantoren en huizen van politici en ambtenaren bezocht door, vaak gewapende, pro-Trump-activisten.

Wanneer mensen geloven dat er een samenzwering gaande is tegen Amerika's democratie, zijn alle middelen geoorloofd om dat tegen te gaan. En het lijkt er niet op dat Trump van plan is na vandaag die geest weer in de fles te stoppen. In tegendeel, hij twittert gewoon door: DE MEEST CORRUPTE VERKIEZING IN DE AMERIKAANSE GESCHIEDENIS!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl