'Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe meer er mogelijk gaat worden'

PROVINCIE UTRECHT - Wat moeten scholen doen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen? Moeten we in Nederland een vaccinatiepaspoort invoeren om te weten wie zich heeft gevaccineerd en wie niet? En hoelang duurt het totdat het vaccin voldoende bescherming biedt?
Arts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht gaf vanavond in het tv-programma 'UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord' antwoord op de belangrijkste vragen van kijkers.
In de uitzending ging het onder meer over het hoge aantal besmettingen op scholen. Maar hoe houd je het veilig op school, zonder de deuren te moeten sluiten? "Je kunt bijvoorbeeld meer maatregelen in school nemen die de spreiding van leerlingen beter reguleren", legt Bruijning uit. Daarbij doelt ze op de spreiding van bijvoorbeeld de pauzes. "Sommige scholen doen dat nu al uit eigen initiatief, maar dat is nog niet landelijk geregeld."

Sneltesten

"Wat daarnaast een nieuwe oplossingsrichting is die mogelijk gaat worden, is de inzet van sneltesten. Daarmee kun je in een klas waar iemand positief getest is gaan kijken wie er allemaal daar omheen nog meer besmet is."
Volgens de arts-epidemioloog hebben veel kinderen vaak niet door dat ze het coronavirus hebben. "Voor die kinderen is dat dan niet zo erg, want als ze er geen last van hebben, wat maakt het dan uit? Maar als je het virus wel kunt doorgeven, gaat het mee naar huis, misschien mee naar opa en oma of naar andere kinderen in de klas. Dan zou zo'n sneltestbeleid heel erg kunnen helpen, want dan kun je dat soort kinderen er tussenuit vissen en de rest wel onderwijs laten hebben."
'Een nieuwe oplossingsrichting is de inzet van sneltesten'

Coronaregels na vaccinatie

De hoop is bij veel mensen gevestigd op het vaccinatieprogramma dat begin volgend jaar van start moet gaan. Maar hoe ziet de maatschappij er dan uit? Hoe moeten we bijvoorbeeld met elkaar omgaan als straks de een wél gevaccineerd is en de ander niet? Wat worden dan de regels?
Bruijning daarover: "Er wordt wel gesproken over een vaccinatiepaspoort, maar volgens mij gaat het niet zo snel die kant op. Nederland is niet het land dat zo te werk gaat. Maar het is wel heel fijn als je van iemand weet dat hij gevaccineerd is en dat je hem daarmee misschien wat meer vrijheden kunt geven. Dat geldt met name voor oudere mensen die nu afstand moeten bewaren om zichzelf te beschermen. Als ouderen straks gevaccineerd zijn, kunnen ze meer vrijheden pakken en de kleinkinderen over de vloer krijgen of ze een knuffel geven. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe meer dat mogelijk gaat worden."
'Als ouderen straks gevaccineerd zijn, kunnen ze meer vrijheden pakken'

Vaccinatiegraad

Maar hoelang gaat het dan duren voordat we met voldoende mensen ingeënt zijn om weer normaal te kunnen leven? "De schatting is nu dat je 60 tot 70 procent van de mensen gevaccineerd moet hebben in Nederland om het virus onder controle te houden zonder aanvullende maatregelen. Dat is wel met een slag om de arm omdat we nog niet alles weten over het vaccin: het beschermt goed tegen de ziekte, maar we weten nog niet in welke mate het voorkomt dat jij de infectie kan doorgeven."
De snelheid waarmee we ons normale leven vervolgens weer kunnen oppakken, hangt af van verschillende factoren. "Dat zal enerzijds afhangen van wanneer de vaccins beschikbaar komen in Nederland. Er is nu al gezegd: de verwachting is dat we in augustus genoeg doses hebben om vrijwel iedereen te kunnen vaccineren. Maar er zitten nog een aantal vaccins tussen die nog goedgekeurd moeten worden, dus die slag om de arm moeten we houden. En dan is het vervolgens heel belangrijk dat mensen zich laten vaccineren en dat er niet massaal wordt gezegd: voor mij liever niet."
'Het vaccin werkt niet gelijk, je hebt twee doses nodig om het helemaal goed te laten werken'
Maar hoe snel is iemand beschermd nadat er is gevaccineerd? Bruijning: "Het vaccin werkt niet gelijk, je hebt twee doses nodig om het helemaal goed te laten werken. Daarna moet je je immuunsysteem de tijd geven om op dat vaccin te reageren. Daar heb je doorgaans twee weken voor nodig. Maar ook na de eerste doses is er al een zekere mate van bescherming, maar niet zo veel als na de tweede dosis."
Wil je de hele uitzending terugkijken? Dat kan hieronder:
Bekijk de hele uitzending hier terug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.