Direct naar artikelinhoud
Terreur

Oekraïner aangehouden voor voorbereiden terroristisch misdrijf: mogelijke link met Bilzen

A.G.Beeld rv

Het federaal parket heeft een Oekraïner aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terreurplannen met een extreemrechts motief. De man maakt deel uit van de groep rond E.M. uit Zutendaal, die onlangs door het parket van Limburg is aangehouden in verband met de brand in het asielcentrum van Bilzen.

A.G., een Oekraïner van 31 jaar die in Tervuren woont, is vorige week vrijdag aangehouden voor het plannen en voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De raadkamer heeft zijn aanhouding vandaag verlengd.

Wat de man exact van plan was, en hoe concreet die plannen waren, is niet bekend, wel dat het gaat om een extreemrechts motief. A.G. maakt deel uit van de groep rond E.M., de man uit Zutendaal die eveneens sinds vorig weekend vastzit, met zijn echtgenote, maar dan in een onderzoek van het parket van Limburg naar brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen vorig jaar. 

A.G. zou de zomer voor de brand minstens één weerbaarheidstraining hebben gegeven in de tuin van E.M., die bekend is voor zijn pick-uptruck met nazisymbolen. Volgens een bron uit de entourage van E.M. zou A.G. ook betrokken zijn bij de brand in Bilzen, maar het federaal parket verdenkt hem van een ander terroristisch misdrijf. Het is niet uitgesloten dat het dossier van het federaal parket uiteindelijk wordt samengevoegd met het dossier van de brand.