Politiek

GroenLinks leert dat 18-jarigen nog in ontwikkeling zijn, past 10.000 euro-plan aan

04-12-2020 16:16

Het enthousiast ontvangen plan van GroenLinks om alle 18-jarigen onvoorwaardelijk €10.000 te schenken is helaas op enkele belangrijke punten aangepast. Het gaat hierbij in het bijzonder om het punt van de onvoorwaardelijkheid.

De partij heeft informatie ingewonnen bij een aantal psychologen die de politici hebben geholpen hun algemene ontwikkeling wat bij te spijkeren. De GroenLinksers waren niet bekend met het gegeven dat 18-jarigen last hebben van de wispelturigheid van een 18-jarige:

„psychologen zeiden tegen ons dat de hersenen dan nog niet uitontwikkeld zijn. Op zo’n leeftijd doe je dingen waar je later spijt van krijgt”

Maar ook de druk die €10.000 legt op jongeren die in een huishouden met financiële problemen wonen bezorgde de progressieve politici wroeging.

„Neem bijvoorbeeld gezinnen met schulden. Als je een kind uit zo’n gezin 10.000 euro geeft, legt dat dan niet te veel druk op het kind?”

Gelukkig blijft GroenLinks dus wel van plan om 18-jarigen €10.000 te schenken, hoewel dit bedrag niet meer vrij te besteden zal zijn. Nu moeten de jongeren althans vijf jaar wachten tot ze met het geld mogen doen wat ze willen. Tot die tijd mogen ze het alleen besteden aan zaken als collegegeld. In totaal zal het gaan om ongeveer 200.000 jongeren per jaar die het bedrag ontvangen. Daarnaast wil de vooruitstrevende partij iedereen die studeerde na afschaffing van de basisbeurs ook €10.000 geven om ‘de leenstelselgeneratie te compenseren’. Dit zou om rond de 560.000 mensen gaan.