De Chinese Tokamak HL-2M-reactor in het onderzoekscentrum in de Chinese stad Chengdu. De reactor wordt ook de "artificiële zon" genoemd.  In de reactor kan de temperatuur oplopen tot meer dan 150 miljoen graden Celsius.
Volledig scherm
De Chinese Tokamak HL-2M-reactor in het onderzoekscentrum in de Chinese stad Chengdu. De reactor wordt ook de "artificiële zon" genoemd. In de reactor kan de temperatuur oplopen tot meer dan 150 miljoen graden Celsius. © AFP

China activeert experimentele kernfusiereactor

China heeft vrijdag met succes zijn meest geavanceerde experimentele kernfusiereactor geactiveerd. Dat meldt staatsagentschap Xinhua. China zet zo een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar energie met lage CO2-uitstoot.

4 reacties

  • Jan Desmet

    3 jaar geleden
    Windmolens en zo, allemaal voorbijgestreefd, investeren in top technologie, wetenschap als deze is De Toekomst.
  • Walter Martens

    3 jaar geleden
    Het was bekend dat China het Franse project had verlaten-wellicht omdat ze genoeg gegevens hadden-dit lijkt nu bevestigd. Dit is- indien bevestigd- fantastisch nieuws voor de revival van de stroomproductie door middel van kernenergie: nu met kernfusie. Ik sluit mij aan met wat de heren Vervoort en Verheyden melden bij deze !
  • Johan Vervoort

    3 jaar geleden
    En wij gaan onze kernenergie vervangen door gascentrales , België is nog erger dan een bananenrepubliek wat is het volgende ? De auto vervangen door met paard en kar beginnen ?
  • frank verheyden

    3 jaar geleden
    Dat de groene kiekens daar eens een voorbeeld aan nemen in plaats van dome beslissing te nemen