Indonesische christenen angstig voor escalatie na onthoofding op Sulawesi

Nieuws
Vorige week vrijdag werden leden van het Leger des Heils op het Indonesische eiland Sulawesi vermoord, vermoedelijk door moslimterroristen. Terwijl de Indonesische overheid een religieuze reden verzwijgt of zelfs ontkent, spreekt Human Rights Watch over een ‘serieuze escalatie van geweld tegen de christelijke minderheid’.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
donderdag 3 december 2020 om 15:38
De politie van Centraal-Sulawesi inspecteert de post van het Leger des Heils na de aanslag van 28 november.
De politie van Centraal-Sulawesi inspecteert de post van het Leger des Heils na de aanslag van 28 november. beeld afp / central sulawesi province police

Jakarta

Een heilssoldaat werd onthoofd en drie anderen werd de keel doorgesneden nadat zij voor een tiental moslimterroristen op de knieën moesten. Hun lichamen werden daarop verbrand. Alle vier mannelijke slachtoffers maakten deel uit van hetzelfde gezin. 

De aanslag vond plaats op het platteland op Centraal-Sulawesi, op de grens van het Indonesische regenwoud. Daar is in het dorpje Sigo, nabij Poso, een post van het Leger des Heils gevestigd. Ook zijn zes huizen vernield, alsmede een kerkzaal. Volgens de autoriteiten lijkt de terroristische organisatie Mujahidin Indonesia Timur (MIT) achter de aanslag te zitten, hoewel deze niet officieel is opgeëist.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In 1978 kreeg gevangeniscomplex Bautzen II een dominee: Eckart Giebeler. Hij trok gevangenen voor als hij ze kon verleiden tot verraad.

Deze foute dominee kreeg zelfs postuum nog steun van zijn kerkgenootschap. 'Klikspaan van de Stasi'

Bijna 43 jaar lang verraadde een Oost-Duitse gevangenispastor alles en iedereen aan de Stasi, de geheime dienst. Maar nooit toonde Eckart Giebeler berouw. Nog verbazingwekkender: zijn kerk deed dat pas eind vorig jaar.

Vincent van der Ent kwam tot de conclusie dat zijn leven totaal geen zin had. 'Ik dacht geregeld: van mij hoeft het niet meer.'

Tot zijn eigen verbazing kwam Vincent tot geloof: 'Het was alsof iemand het licht in mijn hoofd aandeed'

Vincent van der Ent gaf zijn leven aan Jezus, terwijl hij helemaal niet goed wist wie Hij was. Dat gebeurde in de gemeente Mozaiek033 in Nijkerk. ‘Ik ervoer wat ik al heel lang niet ervaren had: rust en vrede.’

'Het is bijzonder dat we het Koninklijke Huis nog hebben. Daarom bid ik met speciale gelegenheden specifiek voor de koning en zijn gezin.'

Deze voorgangers bidden wel of niet voor de koning. 'Je moet Willem-Alexander niet heilig maken'

Wordt er in Nederlandse kerken gebeden voor het Koninklijk Huis? Het Nederlands Dagblad belde zes voorgangers. 'Als een dictator aan de macht zou komen, zou ik ook voor hem bidden.'

Het nieuwe schip krijgt onder meer zes operatiekamers en een volledig uitgerust laboratorium.

Mercy Ships gaat nog een ziekenhuisschip bouwen dankzij 'genereuze donatie'

De vloot van Mercy Ships wordt uitgebreid met een derde schip om jaarlijks duizenden mensen in Afrika gratis medische zorg te verlenen. De christelijke organisatie is een grote cruiserederij dankbaar voor hun steun.

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill vierde op 7 april het feest van de Aankondiging van de Heer, zeven maanden voor het Russisch-orthodoxe kerstfeest.

De kerkelijke loopgraaf. Zo isoleert de Russische patriarch Kirill zich steeds verder

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk noemt de inval in Oekraïne inmiddels ‘een heilige oorlog’. Stevige kritiek vanuit Straatsburg en Genève volgde. Estland noemt de kerk nu een terroristische organisatie.

Een aangevraagde Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

De PKN stelt de vog verplicht, tien jaar na de katholieken: 'Doen er alles aan om draagvlak te krijgen'

Een verklaring omtrent gedrag voor medewekers: na jaren praten wordt zo’n papiertje verplicht in de Protestantse Kerk. De katholieken hebben er al jaren ervaring mee. ‘Iedereen was ervan doordrongen dat het nodig was.’