Binnenland

Denk Amsterdam: gemeente moet dragen van boerka actief gaan promoten als inclusief

03-12-2020 18:47

Screenshot Twitter/PvdA

Progressief wensdenken versus oer-orthodoxe dogma’s. Nergens botsen deze twee theatraler tegen elkaar op dan in Amsterdam. Zo krijgt duoraadslid Sheher Khan van Denk deze donderdag de ruimte in het Parool om het politiek hypercorrecte college een veeg uit de pan te geven. Het stadsbestuur is in zijn ogen niet inclusief genoeg.

De gemeente sluit volgens Khan namelijk nog steeds Amsterdammers met een boerka uit. Op zich is dit niet vreemd, officieel is deze gezichtsbedekkende kleding alweer een tijdje verboden in Nederland. Wel wordt het dragen gedoogd, al was dat voor Amsterdam natuurlijk niet deugend genoeg. Burgemeester Famke Halsema liet dan ook expliciet weten dat haar stad zich niets van het verbod zou aantrekken.

Khan wil nu nog een stapje verdergaan door te zorgen dat de boerka- en nikabdraagsters voortaan een vast onderdeel zijn van het inclusiviteitsbeleid:

“Zo schitterden boerka- en nikabdraagsters door afwezigheid in de antidiscriminatiecampagne van de wethouder Diversiteit en Inclusie (Rutger Groot Wassink). Ook kunnen velen zich herinneren dat burgemeester Femke Halsema heeft gezegd dat zij geen prioriteit wil geven aan de handhaving van het boerkaverbod, maar minder bekend is dat zij kort daarna stelde bij Nieuwsuur dat de boerka of nikab niet hoort bij Amsterdam. Hoewel Halsema dus niets zag in een verbod zelf, kon zij zich wel degelijk vinden in het achterliggende idee ervan.”

Wat maakt het uit dat de boerka officieel verboden is? Gewoon afdrukken op alle gemeentelijke brochures en presenteren als progressief inclusief. Zo niet, dan kan de stad volgens het duoraadslid nog wel eens ernstig gaan polariseren.

De boerka valt volgens Khan gewoon onder een vrije kledingkeuze. Een keuze die meestal begint wanneer islamitische vaders hun minderjarige meisjes daar oud genoeg voor vinden, maar soit. Bovendien, wat verbindt inclusieve mensen nu beter dan totaal geen emotie in het gezicht van de ander te kunnen aflezen? Het is toch niet alsof er achter die boerka achterlijke en oerconservatieve ideeën verscholen zitten over lust, schaamte & de vrouwelijke seksualiteit? Kledingkeuze!

Het Amsterdamse stadsbestuur kennende zal er snel worden geluisterd naar de kritiek van Khan. Als je jezelf maar genoeg aanpast gaat de ander vanzelf meer op je lijken. Dit heeft alleen wat tijd nodig niet?