2020 is het troost-eten-jaar bij uitstek: wat is jouw favoriete comfortfood?
FRANK IN QUARANTAINEFrank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 70. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
Excuses aan alle vegetariërs: maar ik vertel graag aan mijn kleintjes hoe wij vroeger op zondag kippensoep aten en dan als kinderen vochten om het nekje van de kip. Dat was de hoofdprijs: lekker alle vlees tussen de werveltjes uitzuigen. Vette vingers, vette lippen. Mmmh. De soep zelf was natuurlijk ook smikkelen. De kip had al zes uur getrokken in een grote pan met wat groenten. Langzaam kwamen de vetbolletjes bovendrijven. Dan werd dat beest eruit gehaald, leeggeplukt van z'n volle witte vlees. (Ik wil niet zeggen dat de kippen vroeger beter waren dan nu, maar ik vrees dat het wel zo was. Gelukkiger in ieder geval.) En dan ging dat vlees weer allemaal terug in de soep.
Manman, als ik eraan denk... Ik zie ons nog allemaal zitten, negen kinderen, pa aan het hoofd van die lange uittrektafel, mijn moeder aan het middenschip staand, met de grote sleef een voor een onze diepe borden volscheppend.
Zondags, de feestdagen, dat waren de dagen van het bijzondere eten. Dan bakte mijn moeder ook enorme witte broden en stollen. Roomboter dik erop gesmeerd. Ik probeer het zelf wel eens, zulke broden, maar het wordt nooit als wat zij maakte. Ook haar kippensoep heb ik nooit meer gemaakt. Maar dat is omdat wij geen ongelukkige kippen eten. Ik mag wel graag in het weekend een pan vol draadjesvlees op tafel zetten, die eveneens tot haar repertoire behoorde. Van het bereiden ervan word ik al heel gelukkig. Als ik dan aan tafel zo'n schep diepbruine vleesjus over de hutspot heen drapeer, glaasje rode wijn erbij. Echt.. klaar. Ben ik alles sores van de week even kwijt.
Ik denk niet dat mijn moeder de term 'troosteten' al kende, of comfortfood. Maar dat was het natuurlijk wel wat zij maakte, en ik nu. Het is er ook meer dan ooit de tijd voor: 2020 is het troost-eten-jaar bij uitstek, met z'n corona en lockdowns. En het mooie is: troosteten hoeft niet groots te zijn. Soms werkt ook de geur van een kop warme chocolademelk al hemels, de smaak van op de tong wegsmeltende speculaaspop.
Ik zou graag van u weten wat uw favoriete troostvoedsel is en wat het verhaal erbij is. Een kop gemberthee, een tosti Hawaï, pruimentaart of een compleet viergangendiner voor uzelf en uw partner? Herinnert het gerecht u aan vroeger, een speciale geliefde, opa, oma?
Vertel het: frankpoorthuis@dpgmedia.nl
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLezersreacties
Vrienden op afstand? ‘We besloten vanaf toen de 1,5 meter niet meer aan te houden’
-
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes gaat opeens niet door. Organisator Lisette Ernens wacht al acht maanden vergeefs op een vergunning voor het pinksterevenement. En nu is het te laat: ,,Zo is het echt niet leuk meer.”Den Haag -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen.
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
-
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
FRANK IN QUARANTAINE
Een streep door de 2020-versie van ‘hoe je vrouw braaf stofzuigt en aardappels kookt’
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 69. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
-
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’