‘Trump razend, overweegt justitieminister Barr te ontslaan’

Nieuws
De Amerikaanse president Donald Trump is razend op minister van Justitie Bill Barr omdat die dinsdag heeft gezegd dat zijn ministerie geen bewijs heeft gevonden van de vermeende wijdverbreide verkiezingsfraude die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen. Een ingewijde liet aan de Washington Post weten dat Trump zo boos is dat hij overweegt Barr te ontslaan.
anp
donderdag 3 december 2020 om 05:10
Afbeelding
beeld anp

Trump zou Barr niet alleen willen ontslaan vanwege diens uitspraken over de tot dusver onbewezen verkiezingsfraude die volgens Trump heeft plaatsgevonden, maar ook omdat Barr te weinig zou hebben gedaan om vermeende misstappen van de federale politiedienst FBI richting Trumps campagneteam aan te tonen. Volgens meerdere ingewijden heeft Trump woensdag continu over zijn justitieminister geklaagd. Meerdere medewerkers hebben op de president ingepraat om te voorkomen dat hij Barr ontslaat.

Volgens een van de ingewijden is Trump nog wel het meest boos op Barr omdat die geen druk heeft gezet op onderzoek door een speciale aanklager naar vermeende misdrijven door de FBI in onderzoek naar banden tussen de Trump-campagne van 2016 en Rusland. Trump wilde dat bevindingen daarvan voor de afgelopen verkiezingen openbaar gemaakt zouden worden.

In 2018 ontsloeg Trump Barrs voorganger Jeff Sessions uit woede omdat die weigerde in te grijpen in het onderzoek door speciale aanklager Robert Mueller naar vermeende samenwerking tussen de Trump-campagne en het Kremlin.

Barr geldt als een van Trumps loyaalste bondgenoten. De minister staat bekend om zijn omstreden visie op de scheiding der machten. Volgens Barr hoeft de president zich maar weinig aan te trekken van de rechterlijke macht en het parlement. Ook ligt Barr dikwijls onder vuur omdat hij het ministerie in stelling zou brengen om Trumps persoonlijke belangen te verdedigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijen in Kamer gaan achterban oproepen stil te zijn op 4 mei

De politieke partijen in de Tweede Kamer gaan hun achterban oproepen de nationale dodenherdenking niet te gebruiken voor demonstraties of politieke statements. Zij roepen hun achterban op de twee minuten stilte te respecteren.

Afbeelding

Zelensky wil buitenlandse investeringen in Oekraïense defensie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil de binnenlandse defensieproductie uitbreiden met hulp van het Westen, zei hij donderdag in zijn dagelijkse videotoespraak.

Afbeelding

Adema keurt nieuw vaccin tegen blauwtongvirus goed

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder.

Afbeelding

Bevolking Nederland in eerste kwartaal minder hard gegroeid

In het eerste kwartaal van dit jaar is de bevolking van Nederland met bijna 20.000 mensen gegroeid. Dat zijn er 7600 minder dan dezelfde periode in 2023.

Afbeelding

Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.