main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2020 — 11:49

VVD wil nieuwe kerncentrales subsidiëren: ‘Kunnen niet permitteren er geen te bouwen’

Als het aan de VVD ligt, worden er nieuwe kerncentrales in Nederland gebouwd. De partij is bereid om subsidie vrij te maken voor kernenergie, zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat houdt vandaag in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met deskundigen over kernenergie. Centraal staat de rol van kernenergie in het energiesysteem van de toekomst. Volgens Harbers móét Nederland nieuwe kerncentrales gaan bouwen. Eerder zei hij dat als Nederland de komende jaren niet aan het kernenergie gaat “je net zo goed je handtekening onder de klimaatdoelen voor Parijs van 2050 kan weghalen”.

Tijdens het rondetafelgesprek komt ook Carlo Wolters aan het woord, directeur van de enige kerncentrale in Nederland, in het Zeeuwse Borssele. “Hij heeft een plan uitgewerkt waarin hij zegt: bouw er hier in Zeeland twee kerncentrales bij”, zegt Harbers. “De ruimte is er al jaren voor gereserveerd.”

Harbers: twee nieuwe centrales in Zeeland

Volgens Wolters moet je wanneer je dezelfde hoeveelheid energie wil opwekken met windmolens half Zeeland ermee volbouwen, zegt Harbers. “We hebben tussen 2030 en 2050 nog veel meer stroom nodig dan nu.” Wolters, deskundige op het gebied van kernenergie, zou daarom volgens Harbers pleiten voor meer kerncentrales. “En hij zegt: doe er gelijk twee. Dan kun je profiteren van de schaalvoordelen en het levert werkgelegenheid op voor Zeeland. Dat vind ik slim.”

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september werd een motie van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff aangenomen om te onderzoeken wat marktpartijen nodig hebben voor de bouw van nieuwe centrales. Volgens Harbers zijn er 3 tot 10 nieuwe centrales nodig in Nederland.

Kaag: D66 staat er open in

D66 staat niet per se negatief tegenover de komst van meer kerncentrales, zegt lijsttrekker Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland. “Het klinkt heel aantrekkelijk, maar we willen er natuurlijk meer over weten. Sowieso moeten we de klimaatambitie halen. Dat is keiharde noodzaak. Wij zijn voor alle vormen van energie, als we maar die hele energietransitie doormaken.”

“D66 staat er open in”, zegt Kaag, ook minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Volgens haar zijn er binnen haar partij kampen van sceptici en optimisten. “Wij willen weten of het kan, betrouwbaar is en of het veilig is. En ook of het financieel het rendement geeft wat wij willen. En daar zijn veel vraagtekens over. Maar het is niet iets waarvan wij zeggen: absoluut niet. Het is een zoektocht”, aldus Kaag.

‘Kosten niet-doen in je achterhoofd houden’

“Dat is één van de hamvragen van vanmiddag”, zegt Harbers daarover. “We krijgen allerlei deskundigen op bezoek”, voor- en tegenstanders van (de komst van) kerncentrales. “Wat er uitspringt: er zijn twee onderzoeksbureaus die een rapport hebben geschreven over kernenergie. De één zegt dat kerncentrales niet rendabel zijn in Nederland. De ander zegt: als je heel eerlijk bent en ook kijkt wat je bij windmolens en zonnepanelen nodig hebt aan bijvoorbeeld extra elektriciteitsleidingen, dan ontloopt het elkaar niet.”

De kosten van het niet-doen moet je ook in je achterhoofd houden, beklemtoont Harbers. “Om die reden zijn wij bereid om subsidie te geven aan kerncentrales.”

‘Nederland kan niet zonder kerncentrales’

D66-Kamerlid Matthijs Sienot, partijgenoot van Kaag, was onlangs in de Kamer erg kritisch over het plan van de VVD. “Op allerlei plekken waar kerncentrales worden gebouwd, komen ze niet af”, sneerde hij. Ook zou volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zijn doorgerekend dat “we het met de technische oplossingen redden, zoals die nu uit de gesprekken zijn gekomen voor het Klimaatakkoord.”

Dan sluit je je ogen voor de realiteit, zegt Harbers. Het Klimaatakkoord zich richt op 2030. Daar lijkt kernenergie niet aan de orde, gezien de lange tijd die het kost om een kerncentrale op te leveren, zegt de VVD. “Nog vorige maand zei het Internationaal Energieagentschap: Nederland kan het zich helemaal niet permitteren om geen kerncentrales te bouwen. Sterker nog: we moeten Borssele ook langer openhouden”, aldus Harbers.

LEES OOK: Kernenergie terug op de agenda: VVD wil 3 tot 10 kerncentrales bouwen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer