Een medisch hulpverlener desinfecteert een ambulance bij de kliniek voor infectie- en tropische ziekten in Belgrado.
Volledig scherm
PREMIUM
Een medisch hulpverlener desinfecteert een ambulance bij de kliniek voor infectie- en tropische ziekten in Belgrado. © AFP

Economie op instorten en de besmettingscijfers door het dak, wat gaat er mis in de Balkan?

In Belgrado lijkt alles momenteel heel normaal. En tegelijkertijd is het dat helemaal niet. ,,Als je kijkt naar de gezellige drukte op straat, in cafés en winkels, dan is dat niet anders dan anders”, zegt Nederlander Ralph van der Zijden (43), die al tien jaar in de Servische hoofdstad woont. ,,Tegelijkertijd weet iedereen dat het aantal coronabesmettingen blijft oplopen en dat de ziekenhuizen vol liggen. Dan is het toch vrij abnormaal dat je nog steeds met elkaar naar cafés en restaurants kunt.”

  1. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.