Binnenland

Lockdown mogelijk nog tot zomer van kracht ondanks spoedige start vaccineren

01-12-2020 21:57

Een frisse injectiespuit, foto Pixabay

Volgens arts-microbioloog Marc Bonten kunnen we blij zijn met het nieuws dat er vanaf 4 januari gevaccineerd kan worden. Dit kan er samen met intensief testen voor gaan zorgen dat de situatie in korte tijd flink kan verbeteren:

“In combinatie met heel veel testen kan dat elkaar echt gaan versterken, waardoor versoepelingen mogelijk worden. Een eerste aanzet daartoe kan als de kwetsbare groepen worden ingeënt, waardoor de ziekenhuisdruk afneemt.”

Toch waarschuwt Bonten dat we niet te vroeg moeten juichen. Hoewel met wat mazzel eind maart één miljoen mensen zijn gevaccineerd, zal dat bij lange na niet genoeg zijn om de corona-maatregelen helemaal los te laten. De groep mensen die door werk of verhoogde kwetsbaarheid prioriteit krijgt bestaat uit 5 tot 6 miljoen Nederlanders. Naar schatting krijgt Nederland in december en begin 2021 voldoende vaccins om zo’n 1,25 miljoen mensen in te enten.

Beroemde en geliefde viroloog Ab Osterhaus vindt het:

“fantastisch dat het vaccin er binnen een jaar is. Maar het is niet realistisch om te denken dat we straks gelijk uit de lockdown kunnen. Het zou zomaar nog tot mei, juni kunnen duren voordat we alle risicogroepen gevaccineerd hebben.”

De eveneens beroemde en geliefde Minister de Jonge drukt zich, zij het op terughoudende wijze, in positievere bewoordingen uit:

“In de loop van het eerste halfjaar van volgend jaar kun je echt wel weer de meest beperkende maatregelen achter je laten.”

Osterhaus ziet nog wel enkele beren op de weg naar het volledig opheffen van alle maatregelen:

“Je hebt het virus daarmee nog niet uit het land verdreven, omdat het juist onder de jongere groepen het meest circuleert. En precies zij hebben nog veel twijfels over een vaccin, omdat ze zelf doorgaans niet heel ziek worden van corona. Pas als daar een substantieel deel van gevaccineerd is, zou je kunnen nadenken over het volledig opheffen van de maatregelen. En dan blijft het natuurlijk de vraag hoelang de vaccins werken.”

Viroloog Bert Niesters laat een genuanceerd geluid horen waarin zorgen maar ook enig optimisme doorklinken:

“We weten niet hoe het virus zich de komende periode ontwikkelt, alleen al tot het begin van de vaccinaties. Het zou ook kunnen dat het virus als het warmer wordt minder gedijt en mogelijk komen er straks wel meerdere vaccins tegelijk op de markt. Dat maakt het ingewikkeld en geeft tegelijkertijd hoop. Maar we moeten er rekening mee houden dat de maatregelen hier de komende maanden nog blijven. Het einde van de tunnel is in zicht. Alleen weten we de lengte van die tunnel niet.”

Men gaat er van uit dat zeker 70 procent van de bevolking gevaccineerd moet zijn voordat er van groepsimmuniteit kan worden gesproken, dus dat zal nog enige tijd duren. Toch gloort er langzaam meer hoop door in de nieuwsberichten, tijdens een verder zeer tegenvallende en hardnekkige tweede golf.