Politiek

DENK wil verbod op Zwarte Piet, racistenlokkers bij politie en miljard euro voor discriminatiebestrijding

30-11-2020 13:05

Screenshot van website DENK

Politieke partij DENK heeft zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd en tot ieders verbazing staat dat helemaal vol met ge-wel-di-ge ideeën. Het programma heeft de toepasselijke naam ‘DENK anders‘ gekregen. Toepasselijk, aangezien men behoorlijk ‘anders’ moet denken om enerzijds de oerconservatieve ideeën en anderzijds de uiterst progressieve idealen van DENK in één beweging te vatten.

Als primaire focus wil DENK zich gaan richten op het grootste probleem waar Nederland momenteel mee kampt, te weten: een gebrek aan diversiteit en inclusiviteit. De partij heeft een aantal maatregelen bedacht waarmee Nederland weer op het goede pad kan komen.

Omdat je altijd van het slechtste moet uitgaan is daar om te beginnen de omgekeerde bewijslast: ‘In plaats van een afwachtende houding moeten instituties nu aan de voorkant kunnen aantonen dat ze niet discrimineren’, zo staat in het persbericht van DENK. Eerst aantonen dat je deugt, en daarna niet aangepakt worden, wel zo eerlijk.

Maar ook de door en door verrotte cultuur bij de belastingdienst zal als sneeuw voor de zon verdwijnen dankzij het Taskforce Bestrijding Digitale Discriminatie en een hypermoderne racisme-detector.

En wat dacht u van een ‘Minister van Inclusiviteit, die als permanente taak heeft inclusiviteit te bevorderen’? Of ‘racistenlokkers bij de politie, die op internet en in de openbare ruimte racisten uitlokken, opsporen en ter beschikking stellen aan het strafsysteem’? Het programma staat verder vol met allerhande protocollaire en high-tech oplossingen om discriminatie, maar ook acceptatie te meten en in kaart te brengen. Een gouden zet, zeker als we kijken naar hoe populair grootschalige monitoring door overheidsinstanties is bij de bevolking.

Ook wil DENK dat ‘de publieke ruimte ontdaan wordt van stigmatiserende en beledigende verwijzingen naar het koloniale verleden.’ De dekoloniserings-maatregel die de populariteit van DENK bij de meerderheid van Nederland nog het meest zal doen toenemen is ongetwijfeld het verbod op Zwarte Piet:

“Zwarte Piet als discriminerende karikatuur wettelijk verbieden in de publieke ruimte. Tevens gaat er geen subsidie of andere overheidssteun meer naar evenementen of andere omstandigheden waarbij de karikatuur Zwarte Piet aanwezig is.”

In totaal wil DENK 1 miljard euro uitgeven aan het bestrijden van racisme en discriminatie. Dit geld moet onder andere uitgegeven worden aan 500 agenten ‘die specifiek verantwoordelijk zijn voor het actief bestrijden van discriminatie’. Daarnaast komt DENK met ‘een nationaal actieplan om moslimhaat te bestrijden.’

Net als de boreale strijders van JFvD gaat ook DENK de strijd opvoeren: ‘De strijd tégen uitsluiting en vóór een eerlijke en rechtvaardige samenleving wordt opgevoerd. Daarom: DENK anders!’

Klik hier (pdf.) als u zélf van heel het verkiezingsprogramma van DENK wil genieten.