Binnenland

Opnieuw winkeliers geïntimideerd vanwege Zwarte Pieten in de etalage

30-11-2020 15:24

Geen Zwart Piet, maar Haji Firuz

Na de smadelijke nederlaag van een ‘racistische’ bakker in Tiel hebben KOZP en haar gelieerde troepen weer een klinkende overwinning behaald. Ditmaal kregen winkeliers in Krommenie te maken met dreigende teksten op de stoep van hun winkel. Aanleiding is natuurlijk weer een aantal sprookjesfiguren in de etalage die een minderheid van Nederland als racistisch betiteld.

Voor de meeste winkeliers is de lol er inmiddels wel af. Zo laat een woedende Ron Gordijn van J&R Fashion aan de T. weten dat hij zich genoodzaakt ziet om te bukken voor de dreigementen:

“Toen ik ’s ochtends bij aankomst de tekst zag, heb ik het pietje weggehaald. Ja ik ben gezwicht. Omdat de volgende stap misschien mijn ramen zijn.”

Winkelier Peter Kuijs vermoedt ondertussen dat de actiegroep ‘Zaankaters tegen racisme’ achter de teksten op de stoeptegels zit. Deze beweging liet twee weken eerder al via de bondgenoten van Facebook weten hoe schandalig de Zwarte Pieten-etalages in Krommenie wel niet waren. Voor Kuijs reden om toen al zijn toko aan te passen:

“Daarop heb ik de Zwarte Pietjes weggehaald en de bruine pietjes laten staan en mondkapjes omgedaan. Dat is blijkbaar niet genoeg. ’Ook bruine pietjes is racisme’, stond er.”

De ondernemer heeft inmiddels besloten om uit voorzorg het sinterklaasfeest maar helemaal af te schaffen in zijn zaak. Vanaf volgend jaar gaat er in november gewoon meteen de kerstversiering erin. Dit feest is niet langer meer van de kinderen, maar van een stel ideologische drammers.

Ook in Heerlen wordt er gedemonstreerd tegen winkeliers met Zwarte Piet in de etalage: