Reportage

De Parade van Ieder1

25-09-2016 13:00

Het was niet meteen duidelijk wat nou precies de bedoeling was van de ‘beweging’ Ieder1, opgericht door wat Amsterdamse creatieven en acteurs. Ze maakten zich zorgen “om de verharding in het debat en de aanhoudende polarisatie. De persoonlijke zorgen zijn voor iedereen net even anders. Wat ons verbindt is het sterke geloof in een diverse samenleving, empathisch vermogen en de bereidheid om naar de ander te luisteren.” Hoe dan ook, zondagmiddag liepen enkele duizenden mensen  mee met de Parade van IEDER1, een optocht van Amsterdam-Zuidoost naar het Museumplein om de diversiteit van Nederland te ‘vieren’, zoals de organisatie het noemde. Ook vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jet Bussemaker (OCW) en parlementariërs waren van de partij. En TPO‘s Annabel Nanninga. Haar belevenissen leest u hieronder terug.

Update 16.50 – Nasrdin Dchar: But it’s all good!

Initiatiefnemer Nasrdin Dchar neemt het woord. Hij beschrijft de golf van reacties op Ieder1, positief en negatief. “But it’s all good! Negativiteit is aanstekelijk, positiviteit – bestudeerde emotionele lach – ook.” Hij vervolgt: Wij zijn radicaal hoopvol”. En dit vindt hij ‘fokking belangrijk’: “De kracht van woorden gebruiken om te verbinden en niet te breken.” Dan laat hij de crowd zeggen: “Nederland is van… IEDEREEN.” Het is doodeng.

Update 16.19 – Speeches!

Eric Corton presenteert en trapt af.  “Verbroedering is moeilijk, maar het is miet vrijblijvend dat wij hier staan, ondanks de kritiek die er was op dit evenement.” Jerry Afriyie volgt.”Ik vind het goed dat er een parade is, en ik vind het goed dat er kritiek is. In theorie is Nederland van iedereen. Maar in de praktijk is Nederland van de mensen die zich wanen kleurenblind te zijn.” Er volgen voorbeelden over sollicitaties en schoolkeuze-adviezen. “Als dit podium wordt afgebroken gaan er mensen hier weer terug naar hun witte privilege.” Nederland is niet van iedereen want Sinterklaas is niet van iedereen. Afriyie hekelt onveiligheid van homo’s en lagere lonen voor vrouwen. “Nederland is nog niet van iedereen. Nóg niet.” Hij roept op tot eerlijke dialoog met onszelf en elkaar. Een microrevolutie, dat moeten we hebben. Wilders misbruikt ongenoegen van mensen om de rechten van een grote groep Nederlanders te schenden, zegt hij. Hiervoor klapt het publiek heel hard. “Als we iedereen onder die grote deken van liefde en diversiteit willen krijgen, dan moet het onder die deken veilig zijn voor iedereen.” Een gedicht volgt.

 

Gratis knuffels iemand?

knuffels

 

Ieder1 trommelt:

Aangekomen bij het Museumplein:


Bij het Amstelstation sluit een roedel verse Deugers zich aan:
 

Er is ook gezellige muzak, vlak bij het Amstelstation:

Een wave voor meer diversiteit:

Kop van de parade:

whatsapp-image-2016-09-25-at-13-40-13

Iedereen is van de wereld…

 

ieder1-charlotte-powned

Charlotte van Powned. Ze vraagt aan de hipster of weigeren met powned te praten nou zo saamhorig is.
ieder1-pvda-mars

Een huisregel was: geen campagne voeren. Geldt kennelijk niet voor de PvdA
 

Nasrdin Dchar laat iedereen JA tegen ieder1 zeggen. ‘Yes, we are all individuals’, zeg maar.

Ook van het anti-racismefront kritiek

Het is niet precies duidelijk wat Ieder1 nou eigenlijk wil, behalve dus laten zien dat je polarisatie Niet Lief vindt. Wel is er vijftigduizend euro gecrowdfund voor de organisatie van de Parade en er zijn bedrijven die het hele gebeuren sponsoren.

De ‘deken van positiviteit’ die de beweging over Nederland wil leggen voelde bij voorbaat al veel te verstikkend aan. En ook van het militante anti-racismefront was er kritiek, zij vinden de Parade te nietszeggend, te soft en te veel een goedebedoelingenfeestje daar waar keiharde AXIE geboden is. U leest HIER een pastiche op de pathetiek van initiatiefnemer Nasrdin Dchar en HIER kunt u zien hoe hij botweg door de mand valt als schmierende opportunist.

ieder1-driekleur

Een fiere driekleur. Is dat geen nationalisme?