Blizzard stopt ondersteuning Windows XP voor Diablo III en World of Warcraft

Blizzard heeft te kennen gegeven dat de ondersteuning van de besturingssystemen Windows XP en Windows Vista bij een aantal games wordt uitgefaseerd. Dat betekent dat de games later dit jaar niet meer zullen functioneren op deze besturingssystemen.

Het nieuws is afkomstig van de fora van Blizzard. In het bericht noemt de uitgever onder andere Diablo III en World of Warcraft, maar ook de games StarCraft II, Hearthstone, en Heroes of the Storm. Alhoewel er aan de ondersteuning voor Windows XP en Vista later dit jaar een einde komt, is er geen precieze termijn bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat na de ingreep, alle genoemde games niet meer zullen werken op Windows XP en Vista.

Volgens Blizzard is de ondersteuning voor beide besturingssystemen tot nu toe intact gehouden omdat vele gamers er nog gebruik van maakten, alhoewel Microsoft de ondersteuning al lange tijd geleden beëindigde. De veranderingen zullen gefaseerd worden geïntroduceerd, en Blizzard komt op termijn nog met preciezere berichtgeving omtrent het staken van de ondersteuning voor de besturingssystemen van Microsoft.

Blizzard raadt zijn gebruikers aan, als zij nog gebruikmaken van Windows XP of Vista, om te upgraden naar een nieuwere versie van het besturingssysteem. Onduidelijk is hoeveel gamers precies te maken krijgen met het stopzetten van de ondersteuning.

Door RoD

Admin Mobile

19-02-2017 • 09:11

164 Linkedin Whatsapp

Reacties (164)

164
150
67
4
1
32
Wijzig sortering
Na lang tegemoet te zijn gekomen, is het nu toch echt over voor de achtergebleven Windows XP en Vista gebruikers. Die om welke reden dan ook, (nog) niet zijn overgestapt op Windows 10, zullen er nu toch echt aan moeten geloven.
Dan gaan ze waarschijnlijk naar Windows 7... als je die nog ergens op de kop kunt tikken. Want ja, oud is beter :P

(zit zelf zo'n 8 maanden op Win 10 en wil voor geen goud terug naar 7)
Zijn er nog daadwerkelijk systemen waarop deze games nog gespeeld worden dan?
In de EU en NA draaien nog zo'n 2-4% van de systemen op XP, dus ja, er zullen nog steeds mensen op zo'n systeem. Blizzard zal echter aan hun eigen statistieken via de Battle.net client kunnen zien dat dit percentage inmiddels zo klein is om deze stap te kunnen maken.

Dan is er ook nog China, waar het gebruik van XP bijv. nog (ruim) boven de 10% is, o.a. WoW is vrij groot in China, nu hoeft deze change niet direct impact te hebben op WoW China omdat Blizzard daar de game niet zelf zelf draait, maar dit in Licentie laat doen door Netease. Het kan dus zijn dat Netease bedongen heeft dat de Chinese client niet onder deze change valt.
Die 2 - 4% zullen vooral zakelijke systemen zijn. Kan me niet voorstellen dat daar systemen tussen zitten waar aktief WoW op wordt gespeeld of ze zijn op een hand te tellen.
Grotendeels uiteraard wel, maar zelfs op bijv. de Steam survey zat het aandeel recentelijk nog rond de 1% (1.24% in Jan 2017), ik denk dat jij de mensen de spreekwoordelijke kost niet wil geven die nog Blizzard games spelen op een XP systeem. Dat zou je aardig wat geld gaan kosten ;)

Vergeet ook bijv. niet dat het altijd een doel is geweest van Blizzard om een game als WoW te laten draaien op een grote range van systemen, van de nieuwste highend systemen, tot budget machines van jaren oud.
WoW niet, maar D3 is grafisch niet zeer veeleisend. Op een oud bakkie die geen W10 kan trekken (te weinig geheugen bijvoorbeeld) is XP nog best een optie. Ook is het voor oudere games soms wel handig... W10 draait sommige oude meuk niet goed meer. Hegemonia, Dungeon Keeper... om maar wat oude pareltjes te noemen.
Volgens Blizzard is de ondersteuning voor beide besturingssystemen tot nu toe intact gehouden omdat vele gamers er nog gebruik van maakten
Ja dus.
Goed lezen is ook een kunst, @polopolo150 was mij voor.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 19 februari 2017 09:25]

Ik hoop maar dat ze de risico's hebben geanalyseerd...
Lees even het artikel voor je reageert.
Hoezo ik heb het gelezen vindt het alleen weird dat er nog zo'n grote groep mensen Windows XP draaien. Want als je licenties van WoW kan kopen kan je ook wel toch een hogere Windows of wat dan ook aanschaffen? Nu hoeft zo'n pc echt niet duur te zijn maar om nog XP te draaien??
Weird? Je hebt een game computer staan die WoW draait. Je kunt er honderd euro tegenaan gooien om er W10 op te zetten. WoW zal niet beter gaan draaien, maar misschien wel minder of helemaal niet als je toevallig hardware hebt waar geen W10 drivers voor zijn.
Dus waarom 100 euro weggooien?
Bijvoorbeeld om niet een gevaar te vormen voor jezelf en andere internet-gebruikers door een onveilig en niet meer ondersteunt OS voor een online game te gebruiken.
Imo had Blizzard ondersteuning voor XP allang af mogen schieten met als motivatie het beschermen van de gebruikers tegen dergelijke onveilige systemen.
Een kraakbare kluis geplaatst in een onkraakbare kluis is niet onveilig.

Bedoel je nu dat alle "online" spellen moeten worden gezien als vectoren voor malware die via een anderszins kennelijk dichtgetimmerd systeem dan toch nog "de gebruikers" zullen gaan infecteren? Vroeger hadden we inderdaad nog allerhande commerciële rootkits waarvan sommigen de computersystemen van weerloze klanten op zelfs hardware niveau gecompromitteerd én beschadigd schijnen te hebben, maar ik dacht toch dat die illegale wapenwedloop voorbij was of tenminste een andere koers gegaan is (tegenwoordig de vendor lock-in as a service business modellen i.c.m. de corporatistische 'your private life-data is belongs to us now' doctrine.)
De battlelauncher heeft een soort browser aanwezig. En haalt info gewoon van blizzard server. Dus ja je kan op die manier geïnfecteerd raken. En ze halen met regelmaat bestanden binnen. Ook hier kan iets mis gaat.
Ja? Ik mag toch hopen dat ze een achterdeur je systeem in goed beveiligen :-p
En nu ga je hopen op de beveiliging van een extern bedrijf dat daar niet hun expertise van heeft gemaakt. Dus kan je niet stellen dat hun software veilig.
Grapjas... er komen alleen maar rootkits bij, elk jaar.
Ja? Heb je ook voorbeelden misschien? Vindt dat wel interessant eigenlijk, al zou het maar zijn om te weten wat ik moet ontwijken op een vooralsnog redelijk schoon systeem.
Er zit wel degelijk een performance verbetering in bij een upgrade naar Windows 10. Of Windows 7. Of Windows 8.1. Check de benchmarks maar.
Heb je daar een bron voor? Ik zit nog op XP omdat ik nog geen reden heb gehad om naar 7 of 10 te gaan. Zou 10 significant beter presteren dan 7?
Win7 vs Win8 (voor WoW specifiek) http://www.tomshardware.c...-performance,3331-12.html
Win8 vs Win10 (general; meerdere game voorbeelden)

Telkens een beetje beter dus.
Dank voor de link. Bij Borderlands 2 is Windows 8 dus slechter, bij andere spellen hetzelfde. Niet echt een reden om voor 10 te kiezen dus?
*zucht*, duidelijk weekend :-)

De Win8 vs Win10 is deze: http://www.dualshockers.c...rants-better-performance/

:-)
OK dat zijn ook wel weer heel kleine verschillen, niet echt merkbaar...
Oh en ivm jouw reactie; de link is een review van het moment dat Win8 juist gereleased was; dus nog niet eens de Win8.1. Als de Win8 (vol met kinderziektes) al nagenoeg kan bijbenen met Win7 en zelfs soms hem kan voorbij steken...

Nog een voordeel is de Dx12 om de hardware direct aan te spreken. (Maar ik ben daar niets mee want ik zit nog met een GeForce 570M in m'n laptop en dat ding wilt maar niet de geest geven :-p)
Werkt Direct X 12 dan niet in Windows 7? En zijn er veel spellen die duidelijk profijt hebben van DX12, dus niet slechts <10 fps verschil?
DX12 is een Windows 10 feature inderdaad. BF1 icm AMD GPU vindt DX12 fijn, om een voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 februari 2017 16:00]

OK dank, dat is wel een voordeel.
Er zijn echter weinig games die DX12 ondersteuning hebben momenteel.
OK maar het is wel een voordeel als ik over twee jaar niet mijn besturingssysteem hoef te vervangen op zich. En is er ook software buiten spellen die Direct X gebruikt?
Windows 10 is goedkoper te krijgen dan Windows 7 of Windows 8. :) Voor prijzen zie Pricewatch.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 februari 2017 10:29]

Beide zijn goedkoop te krijgen bij G2A, eBay e.d.
Toch haal ik dergelijke keys liever via shops uit de Pricewatch (scheelt vaak ook een paar euro tov sites die jij noemt).
Windows 10 is €19 in de Pricewatch, €7 via Allkeyshop, en voor een euro of zo kun je daar garantie bij kopen dat de key ook echt werkt. Windows 7 is €30 tegen €9. Maar kan me voorstellen dat je liever een winkel uit de Pricewatch kiest.
Ah, ik had niet al te lang geleden naar NL keys gekeken en dan was het om en nij de 25-30 euro. :)
Voor een euro kan je garantie kopen dat de key werkt?
Geven ze daar eigenlijk niet mee toe dat hun keys uit minder legale constructies komen? en hoe lang geldt de garantie? Wat als de key na een jaar of 2 jaar het niet meer doet?
Geef mij maar de legale versies; je zit tenslotte aan die prijs door 1x een 'dubieze' key opnieuw te moeten kopen omdat hij het niet meer doet (wat blijkbaar vaker voorkomt gezien ze een garantie-product op de poten hebben gezet).
Maar zoals je aangeeft is dat mijn persoonlijke mening...
Je trekt allemaal conclusies. Het is volkomen legaal, gewoon doorverkoop van OEM-keys, wat absoluut niet illegaal is. Die garantie is er alleen voor overbezorgde mensen: als je zo rondvraagt heeft iedereen goede ervaringen. Gewoon een leuke manier voor de verkopende site om er nog wat extra's aan te verdienen, terwijl het niet echt nodig is.
Wat? Het werkt prima, en wat voor reden zou ik moeten hebben om naar hoger te gaan? Ik timmer mijn browser goed dicht en draai geen onbetrouwbare sofware, dus beveiliging is geen issue. Alleen nu beginnen bij sommige programma's de nieuwste versies niet meer te werken op XP, dus nu heb ik eindelijk een reden.
Security is dus wél een probleem. Stel dat er een code executie fout in chrome gevonden wordt, dan krijgt chrome een update die jij niet meer krijgt en daarnaast zijn er bekende priv. escalation bugs in XP die niet meer gefixt worden. Het draaien van XP is geen layered defense, omdat er zoveel bekende bugs inzitten dat als een stuk code kan draaien het ook meteen schade kan aanrichten.

De enige manier waarop XP nog veligish is, is airgapped... Als je pc niet verbonden is met het internet en je er nooit een usbstick/cd/whatever in doet.

Hoe goed je de boel ook dichttimmert, een kleine fout in software die je vertrouwt en je computer is compromised. Win XP is een broze fundering.

[Reactie gewijzigd door windwarrior op 19 februari 2017 20:05]

Wat? Het werkt prima, en wat voor reden zou ik moeten hebben om naar hoger te gaan? Ik timmer mijn browser goed dicht en draai geen onbetrouwbare sofware, dus beveiliging is geen issue. Alleen nu beginnen bij sommige programma's de nieuwste versies niet meer te werken op XP, dus nu heb ik eindelijk een reden.
D'r valt weinig dicht te timmeren, aangezien bekende lekken in het OS zelf niet meer gedicht (kunnen) worden. Waarschijnlijk zit je PC al lang in een botnet, zonder dat je 't zelf weet.
feit dat MS de volledige ondersteuning stop gezet heeft is volgens mij toch al reden genoeg om over te stappen?

je kun je browser nog zo dicht timmeren, je windows is gewoon vatbaar voor alle soorten gevaren.
Waarom is dat genoeg reden dan? Ik zie dat niet. Gevaren zijn dus voor mij niet echt een issue, dus buiten dat, wat is het probleem?

Het enige wat ik de laatste tijd merk is dat sommige programma's niet meer op XP draaien, dat is voor mij een reden om over te stappen.
Levensgevaarlijke houding dit. Je bent duidelijk geen security expert anders had je al lang geupgrade. Kwaadwillenden zijn dat vaak wel en maken dankbaar misbruik van dit soort onwetendheid.

Zo eindigt je PC dus als zombie in een zombienetwerk of botnet zonder dat je er erg in hebt en wordt je PC gebruikt om overheidsdoelen aan te vallen of kinderporno op het net te zettten.

Ik begrijp echt niet dat gewone stervelingen die ook een beetje met PC's kunnen rommelen met droge ogen zoveel domheid tentoon kunnen stellen.
Wat een paniekzaaierij zeg. Het grootste beveiligingsprobleem is namelijk meestal de gebruiker zelf.

Ook XP is veilig als je weet wat je doet, wat je wel en niet draait.
Dat is dus de illusie die iedereen hier probeert te ontkrachten. XP is *niet* veilig. Je bent zelfs een favoriet doelwit met dat OS, want er zijn bekende exploits en lekken op beschikbaar. Je kan timmeren wat je wil, maar het blijft gatenkaas.
Volgens mij was jij degene die zelf zei geen onbetrouwbare software te draaien, terwijl je hele OS al tijdens geen enkele vorm van update meer krijgt, dus theoretisch zo onbetrouwbaar is als het maar kan.

Daarnaast ben ik bar huivering voor mensen die zichzelf zo goed denken te vinden dat zij nooit geen virussen of andere kwetsbaarheden binnen krijgen en dus ook geen noodzaak denken te zien om een virus scanner en of up2date OS gebruiken. Natuurlijk is het je eigen beslissing en mogelijk probleem, maar ik zal zelf helemaal nooit een usb drive of wat voor ander medium dan ook aan de pc van een ander hangen als hij op dit soort OSen draait.
Zou dit ook invloed kunnen hebben op de grootte van de games en de grootte van toekomstige updates? Ik zou me kunnen voorstellen dat er dan een hoop legacy zooi uit de client kan, of zijn er specifieke builds per OS?
Ja en nee, :)...

De legacy zooi zal niet gigantisch groot zijn, en enkel de makkelijk te verwijderen stukken zullen weggehaald worden. Het merendeel zal erin blijven zitten omdat het gewoon niet de moeite waard is om er echt een project van te maken om het te verwijderen.

Alleen qua grootte zal het niet zoveel schelen, programmacode is niet zo groot. Bij een game etc is het merendeel texturen / sounds / levels etc.
Volgens mij mogen de XP/Vista - Blizzard-game spelers hoe dan ook van geluk spreken dat Blizzard die systemen zo lang ondersteund heeft.
En dat hun systeempjes WoW nog draaien, al zal dat op Low zijn. Want WoW is toch best pittig sinds Legion.
Waarom zou XP / Vista enkel Low aankunnen?
Wel jammer dat ze de support stoppen.

Ene kant misschien begrijpbaar (oude OS'en), vooral bij XP, maar Vista vind ik dan wel weer wat raar, want die is volgens mij redelijk hetzelfde als Windows 7 (waarbij Vista wel wat lomp en onbenullig 'aanvoelt').

Nu lees ik dus ook van anderen dat dit gevolgen heeft als je de games op Linux wil draaien via Wine, dat is dus het jammere van het stop zetten van support voor de oudere OS'en (waarbij Wine schijnbaar als een 'oude Windows' word gezien dan).
In China zitten ze nog allemaal op XP, dus er zullen wel hacks voor komen (als het echt nodig is)
Denk dat het weer meer genuanceerd moet worden, het spel zal waarschijnlijk niet meteen stoppen met werken, maar ze doen geen moeite meer om het nog op de oude systemen te testen, dus werkt het nog steeds dan is het leuk, werkt het niet meer dan heb je pech.
Anoniem: 668692
19 februari 2017 09:15
" Dat betekent dat de games later dit jaar niet meer zullen functioneren op deze besturingssystemen."

Nee, dat betekend dat er geen ondersteuning meer voor wordt geboden.
Gebrek aan ondersteuning != onwerkend.

De goede zin is:
" Dat betekent dat de waarschijnlijk games op den duur niet meer zullen functioneren op deze besturingssystemen."
Helaas is ondersteund ook niet per definitie werkend. Het exfat filesystem is bijv. sneller onder Linux dan NTFS en heb veel dingen die ik op beide platforms wil gebruiken derhalve op exfat staan.

Nu zijn er wat programmeurs bij Blizzard die het blijkbaar nodig vinden om expliciet permissies te zetten ook als het filesystem dit niet ondersteund sinds een jaar ofzo van uit de battle.net cliënt. Met als gevolg wat vreemde foutmeldingen.

WoW doet het niet meer op exfat. Heeft wel jaren gewerkt zonder problemen. Heb het nog niet aan hun verstand gekregen dat het niet zo moeilijk is om iets niet te doen waardoor het wel werkt.

Exfat is wel degelijk onderdeel van Windows en m'n Windows platform word zgn ondersteund, maar werken doet het niet tenzij ik het naar ntfs verplaats.
Exfat word onder Windows echter alleen gebruikt voor USB sticks. Microsoft gebruikt al een hele tijd ntfs exclusief voor hardeschijven
Sinds kort ook ReFS op Server 2016.
Dat zat ook al in 2012r2
Maar niet zo breed ondersteund (door Microsoft) als nu.
Je lijkt echter nog steeds niet te kunnen kiezen voor ReFS formattering bij de opstart- en systeemschijf?
Diablo 3 is zowel een off-line single player, als een on-line Multi Player via Battle.net.
Off-line zal het nog wel blijven werken, maar on-line zal je waarschijnlijk geen verbinding meer kunnen maken met de server.
WoW is alleen on-line.
Anoniem: 420148
@GoT19 februari 2017 09:56
Als ze de client 64-bit maken is het helemaal afgelopen voor de meeste XP users.
Zelfde geld natuurlijk als ze de game bijvoorbeeld direct x 11 maken
Blizzard gebruikt opengl, om ook compatible te zijn met MacOs
I stand corrected!
Niet als ze API's gebruiken die Windows XP GPU drivers niet ondersteunen :P
De singleplayer van Diablo 3 op PC is ook volledig online.
Diablo 3 is een on-line single player.
Dit spel is echt niet off-line te spelen hoor.

De enige manier voor off-line is de xbox/ps versie.

[Reactie gewijzigd door Emunator op 19 februari 2017 10:31]

Of het een fout is of niet, het houdt ergens wel steek dat het spel niet meer mag werken op die OS's. Wanneer bijvoorbeeld glitches opduiken omwille van een client-side issue die een oneerlijk voordeel kunnen geven in de online multiplayer, dan is Blizzard alsnog verplicht van dit te patchen. Vermoedelijk hierom zullen ze het spel niet meer toelaten. Ik kan verkeerd zijn, maar dit lijkt mij een logische verklaring.
Het eerste dat je als ontwikkelaar doet als je een OS laat vallen is alle overbodige functionaliteit voor dat OS ook daadwerkelijk uit je product verwijderen en vanaf dan ook gebruik maken van functionaliteit, API's en dergelijke die alleen in hogere versies van het OS aanwezig zijn. Ik denk dat op den duur realistisch gezien meer vandaag of morgen zal zijn.
Van het forum:
After these older operating systems are no longer supported, the games will not run on them,

[Reactie gewijzigd door Arrogant op 19 februari 2017 09:20]

Het zijn allemaal online games, dus vermoedelijk word je geweigerd op de server wanneer je besturingssysteem niet voldoet aan hun eisen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Arrogant op 19 februari 2017 09:55]

De client zal je niet eens kunnen draaien.
Je zal de win7-client een valse OS-string voor moeten schotelen. Als dat kan. En dan hopen dat de client geen call doet naar een win7-only opdracht.
Wegwerpcultuur denk ik, vrij kenmerkend voor produkten die leunen op commerciele gesloten software. Zonder support is er alleen nog 'hacken'. Gaat het niet een beetje ver om spullen waar geen support meer op rust toch als werkend te beschouwen? Als je het mij vraagt ben je dan de afhankelijkheid waar je je tijdens de aankoop bij hebt neergelegd vrij stug aan het ontkennen.

Ik heb hier op zolder al 5 jaar een Kijkshop-tablet in de la liggen die ongeveer even lang om onduidelijke reden niet meer doorstart. Alle hardware doet het waarschijnlijk nog maar het ding komt niet verder dan een draaiend Android 2.1 logo en heeft geen I/O mogelijkheden om daar iets aan te veranderen. Had ik maar geen Android(r) produkt moeten kopen.
Je hebt een goedkoop ding gekocht als echte Nederlander en vergeten je garantie te claimen (of je weet niet hoe) toen het apparaat niet degelijk bleek te zijn?
Wegwerpcultuur denk ik
We hebben het over een 16 jaar oud OS, en een 13 jaar oude game.
Klopt, maar met die auto mag je uiteindelijk niet meer overal meer komen. Vanwege te veel CO2 uitstoot bijvoorbeeld, of dat zelfs electrische auto's zijn toegestaan in sommige steden. Dus je auto mag nog prima werken, maar als je uiteindelijk geen toegang meer hebt tot de locaties waar je wil zijn, dan moet je toch deze auto vervangen.

Daarnaast zullen toekomstige auto's ook steeds meer van software afhankelijk zijn, waardoor je functionaliteit kan verliezen. Dit lijkt mij niet handig bij een autonome auto als je daarvoor geen update meer kan krijgen na 5 jaar bijvoorbeeld. Misschien zelfs eerder als een autobedrijf failliet gaat.
Een autovergelijking gaat dan ook altijd verkeerd, zoals ook hier weer. Je hebt voor Windows ook geen rijbewijs nodig...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 februari 2017 10:49]

Wat wil je zeggen? Dat een auto na 13 of 16 jaar 't opeens niet meer doet, als er geen rijbewijs voor nodig zou hebben?
Waarschijnlijk zitten er wat patches aan te komen en zitten de programmeurs nu al de overbodige ondersteuning / hacks voor XP en Vista eruit te halen. Dan werkt het dus niet meer als je gaat patchen...

Ze zullen niet bewust op zoek gaan naar alle patches voor XP etc maar als ze een klasse tegenkomen genaamd : Xp_Fixes dan zal die weggerefactored worden.
Ik check altijd even de bron voordat ik een interpretatie van een artikel denk te corrigeren. De bron meldt het volgende:
"After these older operating systems are no longer supported, the games will not run on them, ..."
Hoewel ze de reden verder dus niet onderbouwen vermoed ik dat ze een deel van de (legacy) code in de update aanpassen (verwijderen) die nodig is om XP te ondersteunen. Op zich niet gek, dit kan de overblijvende code mogelijk aardig verkleinen (betere performance) en rekening houden met legacy code lijkt mij ook behoorlijk arbeidsintensief.
Dan klopt die zin nog niet hoor 8)7
Dat is vanaf Windows 7
Als je nu nog op een XP systreem zit wordt het echt tijd voor een upgrade.
Het artikel gaat juist over mensen die nog op XP/Vista zitten ;)
VIsta gaat in april dit jaar uit support.
Wat vreemd is, want de support voor Server 2008 gaat iets langer door. Volgens mij komt de end of support van Windows 7 ook al redelijk snel.

Wel respect voor Microsoft, dat ze hun operating systems zo lang ondersteunen. Windows 7 is inmiddels ook al 8 jaar oud.
Windows 7 is inmiddels ook al 8 jaar oud.
En daarvan werd mij beloofd dat het ondersteund wordt tot 2020
Dat krijg je ook, dus er is niets aan de hand.
komt de end of support van Windows 7 ook al redelijk snel.
Ik duidde erop dat redelijk snel dus nog bijna drie jaar duurt.
Liep laatst de plus binnen, windows xp screensaver. Nice.
Daar gaat het waarschijnlijk om Windows Embedded Standard 2009 waarvan de support 'pas' in 2019 verloopt.

Iets wat nog leuk gaat worden aangezien ik nog bijna nergens nieuwere versies heb gezien. Elk bankautomaat, elke kassa, elk advertentiesysteem in het OV - overal XPe wanneer ze booten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee