Verpleegkundige Felicia Burger reisde in september naar Sint Eustatius, om bij te springen op een corona-afdeling. Vorige week werd ze overgeplaatst naar Curaçao, waar het lijkt alsof toeristen nooit weg zijn geweest. "Een gekke gewaarwording."

Covid-verpleegkundige Felicia was 2 maanden aan het werk op Sint Eustatius, toen het uitzendbureau haar belde. 'Morgen vlieg je naar Curaçao', was de boodschap. 41 medewerkers van het ziekenhuis in Willemstad zaten thuis vanwege coronabesmetting. Een onhoudbare situatie voor het overige personeel.

Uitzondering voor Antillen

'Een beetje bizar', vindt ze de situatie op Curaçao wel, vertelt Felicia. "Op Statia, zoals Sint Eustatius in het Caribisch gebied wordt genoemd, waren mensen doodsbang voor COVID-19. Alleen als het écht nodig was, mocht je het eiland op of af." Logisch ook, zegt de verpleegkundige, want ic-capaciteit is er niet. Daar is het ziekenhuis te klein voor - in januari 2019 woonden er 3138 mensen op het eiland.

De sfeer op Curaçao is anders, merkte Felica toen ze er vorige week aankwam. Op het strand zitten vakantiegangers, vooral mensen uit Nederland, hutje mutje zonder mondkapje of andere bescherming. Dat heeft alles te maken met het 'dringende advies' van premier Rutte en minister De Jonge om tot half januari niet naar het buitenland te reizen. Uitgezonderd van de Nederlandse Antillen. Toen dat bekend werd, nam het aantal boekingen naar Curaçao meteen toe. Daar gold op dat moment code geel, op de andere eilanden code oranje.

Felicia Burger
Bron: Eigen foto
Op Sint Eustatius werkte Felica in het ziekenhuis, maar ook op testlocaties als deze

Klap voor economie

"Het geeft een heel dubbel gevoel, dat er zoveel toeristen zijn op Curaçao", vertelt Felicia. "Die zorgeloze vakantiesfeer vind ik heerlijk, ik denk dat we daar op dit moment allemaal een beetje naar snakken. Maar dat onze premier zegt dat we gerust naar de Antillen kunnen gaan, terwijl alleen al op Curaçao 41 ziekenhuismedewerkers thuiszitten vanwege corona, vind ik op z'n minst een beetje gek."

Bij de eilandbewoners die ze erover spreekt, ontdekt Felicia weinig angst voor of chagrijn over de toename van toeristen, de afgelopen weken. En dat is misschien ook niet vreemd: sinds de start van de coronacrisis heeft de economie van Curaçao het zwaar te verduren. Er kwamen honderdduizenden vakantiegangers minder naar het eiland. En dat is veel voor de 160 duizend inwoners van wie een aanzienlijk deel van toerisme leeft.

Lees ook

Nog niet klaar op Statia

Felicia heeft haar eerste dagen achter de rug op de chirurgie-afdeling van het gloednieuwe Curaçao Medical Center. Een beetje wennen moet ze nog wel. Ondanks dat ze soms wel negentien diensten achter elkaar draaide, had ze het erg naar haar zin op Sint Eustatius.

"Toen ik afgelopen september met een paar andere collega's aankwam op Statia, was het zorgpersoneel er zwaar overwerkt. Sinds maart hadden ze geen dag meer vrij gehad en we werden met open armen ontvangen. En ook nu Statia covid-vrij is verklaard, is er nog steeds achterstallig werk. Veel reguliere zorg heeft immers stilgelegen." Voor haar gevoel zat haar werk er nog helemaal niet op.

Felicia Burger werkt als verpleegkundige in het Curaçao Medical Center
Bron: Eigen foto
Inmiddels zitten de eerste dagen op Curaçao erop

Fijn om te helpen

"Aan de andere kant wil ik de kans om te kunnen helpen op Curaçao niet aan me voorbij laten gaan. Ook daar is het nu hard nodig." Felicia behandelt op Curaçao zowel reguliere als COVID-patiënten, goed beschermd met een mondkapje en hesje. Ze werd ingevlogen om het grote tekort aan ziekenhuispersoneel een beetje aan te vullen. En dat betekent meer hollen dan stilstaan, lacht ze. "Maar ondanks de wekker die elke dag rond 5 uur gaat, vind ik het fijn dat ik iets kan doen."

Omdat zij op de afdeling chirurgie werkt, en de meeste mensen daar op afspraak komen, ziet de verpleegkundige zelf weinig toeristen. "Maar dat de spoedeisende hulp het er druk mee heeft, is een feit."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.