Veruit meeste nieuwe besmettingen met coronavirus in Terneuzen

Impressie van het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken
© Omroep Zeeland
Daarna volgt Tholen, met acht nieuwe besmettingen. In de gemeenten Goes en Vlissingen werden zes nieuwe besmettingen geconstateerd. In Borsele en Middelburg gaat het om vier nieuwe besmettingen. In de gemeenten Reimerswaal, Veere, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland werden twee nieuwe besmettingen geregistreerd. In de gemeente Kapelle zijn geen nieuwe besmettingen gerapporteerd.

Twee patiënten opgenomen in ziekenhuis

Het gaat om cijfers uit de dagelijkse rapportage van het RIVM, over besmettingen die geregistreerd zijn tussen 10.00 uur gisterochtend en 10.00 uur vanmorgen. In diezelfde periode werden er in Zeeland twee patiënten opgenomen in het ziekenhuis met ernstige coronagerelateerde klachten. Het gaat om inwoners van de gemeenten Terneuzen en Sluis. Het RIVM meldt in deze periode geen nieuwe sterfgevallen van patiënten met het coronavirus.
Om de regionale spreiding beter in beeld te brengen geven wij in de onderstaande grafiek het aantal nieuwe besmettingen van de voorgaande zeven dagen, de zogenoemde voortschrijdende week, van vier regio's weer. Daardoor voorkom je bovendien dat je kijkt naar dagelijkse fluctuaties.
Daarin is te zien dat in Zeeuws-Vlaanderen al sinds 29 oktober de meeste nieuwe besmettingen geconstateerd worden. Het is bovendien de enige regio waar de aantallen nieuwe besmettingen over de voorgaande zeven dagen nog oplopen. In de overige regio's daalt dat aantal.

Enige regio boven 'zeer ernstig'

Ook wanneer het aantal besmettingen wordt afgezet tegen het aantal inwoners voert Zeeuws-Vlaanderen sinds afgelopen vrijdag de lijst aan. Die meest zuidelijke regio van Zeeland is bovendien het enige deel van onze provincie dat nog boven de drempelwaarde voor het risiconiveau 'zeer ernstig' uitstijgt.
Eerder zat ook Noord-Zeeland, bestaande uit Schouwen-Duiveland en Tholen, boven dat risiconiveau, maar daar is een flinke daling in het aantal besmettingen te zien. Het aantal besmettingen in zeven dagen per 100.000 inwoners is in Noord-Zeeland zit nu zelfs onder het Zeeuwse gemiddelde. Alleen de regio Zeeuws-Vlaanderen haalt op dit moment nog dat gemiddelde omhoog.

Walcheren daalt onder risiconiveau 'ernstig'

Voor de veiligheidsregio Zeeland geldt sinds donderdagavond officieel het risiconiveau 'ernstig'. Daarvoor moeten er in zeven dagen tijd meer dan 150 nieuwe besmettingen worden geconstateerd per 100.000 inwoners. De regio Walcheren is nu onder dat niveau gedaald en de regio Bevelanden, bestaande uit Noord- en Zuid-Beveland, zit nu precies op dat aantal.
Wanneer de daling van het Zeeuwse gemiddelde verder doorzet en het aantal nieuwe besmettingen onder dat niveau daalt, betekent dat nog niet dat Zeeland meteen ook daalt in het officiële risiconiveau op het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Daarvoor moet namelijk aan meerdere voorwaarden voldaan worden.

Situatie in de zorg

Zo wordt er ook gekeken naar de situatie in de zorg. Ook als het aantal nieuwe besmetting afneemt, kan de zorg nog te maken hebben met een groot aantal patiënten die nog herstellende zijn van corona. "Daarbij moet ook het zorgpersoneel de kans krijgen om op adem te komen. Voorkomen moet worden dat het virus zich weer snel verspreidt en de zorg overvraagd wordt", staat te lezen in een toelichting op het Coronadashboard.

Lees ook: