Direct naar artikelinhoud

Rechters Arizona stellen luier verschonen gelijk aan kindermisbruik

Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Arizona heeft een omstreden uitspraak gedaan waarin het verschonen van een luier strafbaar is als seksueel misbruik. Ouders met kinderen in de luiers overtreden dus dagelijks de wet, hoewel juridisch experts niet verwachten dat ze daarom vervolgd zullen worden.

Rechters Arizona stellen luier verschonen gelijk aan kindermisbruik
Beeld thinkstock

Twee rechters schreven een toelichting op een wet over kindermisbruik, nadat een voor kindermisbruik veroordeelde man wilde weten hoe die geïnterpreteerd moet worden. In de wet staat dat volwassenen geen geslachtsdelen van kinderen mogen aanraken, ook als er geen seksuele opzet is. In de toelichting schrijft een rechter dat ouders en andere verzorgers beschouwd worden als 'kindermisbruikers onder de wet van Arizona'.

Ouders in de staat zijn nu bang dat ze opgepakt worden voor iets simpels als een kind in bad doen. Het hooggerechtshof zegt echter dat de wet niet bedoeld is voor het criminaliseren van baden en luiers verschonen. Zo'n vaart zal het niet lopen. De politie zal niet achter ouders, oppassers en dokters aangaan.

Zo probeerde een aanklager in Phoenix de gemoederen deze week te sussen: 'Het is een ongelooflijke belediging dat mensen denken dat een aanklager het verschil niet zou kunnen zien tussen een volwassene die voor een kind zorgt, en een volwassene die het kind misbruikt', aldus Bill Montgomery.

Ongewenste intimiteiten

Ondanks de geruststellingen blijft het taalgebruik in de wet verontrustend, reageert rechtsgeleerde Paul Bender bij AP. Volgens hem is het problematisch dat de wet een verdachte dwingt uit te leggen waarom het seksueel contact onschuldig was. 'Ik betwijfel of er onjuiste vervolgingen kunnen komen door de interpretatie maar het zou kunnen. En het is sowieso een probleem als mensen er zenuwachtig van worden.'

Amerikanen zijn doodsbang voor ongewenste intimiteiten bij kinderen. Leerkrachten en leidsters bij kinderdagverblijven mogen kinderen niet insmeren met zonnebrandcrème. Dat leidde al verschillende malen tot ernstig verbrande kinderen bij schoolreisjes.