Een bruin ei is gezonder dan een wit ei: de waarheid achter vijf voedingsmythes
Koken & etenIs een bruin ei gezonder dan een wit ei? En is een glas rode wijn goed voor het hart? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Kusje erop. Daarin gaan ze op zoek naar de waarheid achter zeventig gezondheidsmythes.
Kruidenthee werkt rustgevend
Rustgevende thee is populair. In het theeschap staan tegenwoordig Time to Relax, Slaap Lekker en Snore & Peace. De meesten van deze soorten bevatten ‘rustgevende’ ingrediënten als kamille, munt, lavendel en passiebloem. 81 procent van de Nederlanders denkt dat kamille rustgevend werkt, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Bewijs hiervoor ontbreekt of is in sommige gevallen hooguit waterdun, stelt Elferink. ,,Juist groene en zwarte thee zijn rustgevend. Ook al bevat deze thee het opwekkende ingrediënt cafeïne.” Het is ook een mythe dat groene thee minder cafeïne bevat dan zwarte. Niet waar.
Je wordt sterk van spinazie
Als we Popeye mogen geloven is spinazie het ultieme krachtvoer. Als hij het met zijn rivaal Brutus aan de stok heeft, trekt de stripheld een blik spinazie open. Het verhaal gaat dat de tekenaar dacht dat er heel veel ijzer zit in spinazie. ,,Een wetenschapper ontdekte dat de komma verkeerd was geplaatst”, aldus Elferink. ,,Daardoor leek het ten onrechte alsof spinazie heel veel ijzer bevatte.” Maar ook dat verhaal bleek een mythe. Popeye zou spinazie eten vanwege de vitamine A. ,,Wie echt spieren wil kweken, kan beter eiwitten eten.” Ook deze mythe is dus niet waar.
Rode wijn is goed voor het hart
Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat dit waar is. Maar helaas. ,,Een glaasje op z’n tijd omdat je het lekker vindt is geen ramp”, vindt Elferink. ,,Maar hou jezelf niet voor de gek door te zeggen dat je iets goeds voor je lichaam doet.”
Alcohol wordt namelijk in verband gebracht met allerlei ziektes. Dat neemt niet weg dat rode wijn stoffen bevat die gunstig zijn voor onze gezondheid. Zo zitten er in rode wijn flavonoïden, een groep antioxidanten. ,,Voor je gezondheid kun je die beter uit thee halen.” Rode wijn bevat verder resveratrol, ook een antioxidant. ,,Je profiteert pas van de voordelen van deze stof als je meerdere flessen wijn per dag zou drinken. Dat is niet aan te raden. Dan kun je beter wat meer blauwe bessen eten.” Niet waar.
Kippensoep geneest je van de griep
Kippensoep wordt ook wel ‘de Joodse penicilline’ genoemd. Maar penicilline is een antibioticum en antibiotica bestrijden bacteriën. ,,Terwijl griep een virus is.” Toch dacht longarts Stephen Rennard dat de kippensoep van zijn vrouw wel degelijk geneeskrachtig is. Nieuwszender CNN bracht het nieuws over het onderzoek van Rennard: ‘Kippensoep is een medicijn, bevestigen wetenschappers’. ,,Omdat CNN het zegt, is de indruk ontstaan dat het waar is. Maar bewijs ontbreekt.” Voldoende vocht, een beetje zout en wat eiwitten zijn belangrijk bij griep. Elferink: ,,Als dat in de vorm van kippensoep is, dan is dat prima.” Niet waar.
Een bruin ei is gezonder dan een wit ei
Bruin is gezond. Zo is een bruine boterham gezonder dan een witte. En is zilvervliesrijst beter dan witte rijst. Ook zijn bruine eieren gewilder dan witte. ,,De eerste scharreleieren waren bruine eieren”, weet Tijn Elferink. ,,Daarom associëren we bruine eieren met gezondheid.” Ze zijn daarom ook iets duurder dan witte. Los van de prijs en de kleur verschillen de eieren niet van elkaar: een ei is een ei. ,,Het kippenras bepaalt de kleur van het ei. Een kip heeft achter de snavel zogenoemde lellen. Een kip met bruine lellen legt bruine eieren, een kip met witte legt witte eieren.” Dus: niet waar.
Nog zo'n mythe: heet duinzand, daar kun je een eitje in koken. Boswachter Mark Kras neemt in deze video de proef op de som:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin.
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
-
-
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht
-
PREMIUMKoken & eten
Geen hamburger maar koffie bestellen vanuit de auto: Starbucks opent twee drive-thru’s in ons land
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen