Adama wordt onthaald bij terugkeer in Gambia op 26 januari
NOS Nieuws

Gambia viert inauguratie van president Barrow

In de hoofdstad Banjul in Gambia hebben duizenden mensen de feestelijke plechtigheid bijgewoond ter ere van de nieuwe president Adama Barrow. Hij was vorige maand al beëdigd in het buurland Senegal, toen de zittende president Jammeh weigerde de macht af te staan.

Barrow heeft beloofd dat hij veel maatregelen van zijn voorganger, die het land ruim twintig jaar heeft geregeerd, zal terugdraaien. Gambia wordt weer lid van het Internationale Strafhof in Den Haag, treedt weer toe tot het Gemenebest en laat politieke gevangenen vrij.

De Europese Unie heeft Gambia een kleine 80 miljoen euro aan hulp toegezegd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Johnson was dinsdag in Gambia om zijn steun uit te spreken voor Barrow.

Banneling

De leiders van onder meer Ghana, Senegal en Ivoorkust, en een Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken waren bij de plechtigheid in Banjul aanwezig.

De vorige Gambiaanse president Jammeh verliet het land pas toen een regionale troepenmacht dreigde hem af te zetten. Hij weigerde aanvankelijk zijn verkiezingsnederlaag te erkennen. Hij leeft nu als banneling in Equatoriaal Guinea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl