Direct naar artikelinhoud
Asiel en migratie

850 minderjarige asielzoekers werden vorig jaar overgeplaatst 'als straf'

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) relativeert. "We moeten nu eenmaal de veiligheid laten primeren."

Vorig jaar zijn 850 minderjarigen onder dwang moeten vertrekken uit het asielcentrum waar ze verbleven, als 'straf' omdat ze zich misdragen hadden. Dat gebeurt onder politiebegeleiding en vaak middenin het schooljaar. 

In 2016 moesten 475 minderjarige asielzoekers plots hun vertrouwde omgeving achterlaten en verhuizen. Daarbovenop komen nog eens  371 minderjarigen die met hun gezin een overplaatsing kregen. In dat geval heeft de jongere of zijn ouders het zo verkorven bij de directie van het centrum dat die hen wegstuurt. Dat komt in totaal op 850 minderjarigen met een 'disciplinaire transfer', de officiële benaming.

Het kabinet van Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) relativeert de cijfers die parlementslid Wouter De Vriendt (Groen) opvroeg. "Op een populatie van 6.700 jongeren zijn 850 overplaatsingen niet zoveel", zegt Katrien Jansseune, de woordvoerder. "Bovendien volgen we een cascadesysteem: eerst zijn er allerlei straffen in het centrum, dan volgt een transfer. We moeten in de opvang nu eenmaal de veiligheid laten primeren."

Groen eist dat kinderen, zoals in Nederland, doorheen hun hele procedure op dezelfde plek verblijven. "Vaak zijn kinderen al getraumatiseerd wanneer ze in de asielopvang toekomen, we moeten voorzichtig met hen omspringen", zegt De Vriendt. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is gealarmeerd en onderzoekt de hele zaak.

Abonnees lezen het volledige artikel in de weekendkrant of in de Pluszone.