Binnenland

Amsterdamse oppositie boos op plan om krakers langer te laten blijven in Noord

06-11-2020 11:51

De slibvelden in Noord (screenshot)

Wie in Amsterdam woonruimte zoekt kan nog het beste een illegale vluchteling zijn en anders een kraker. Dat is althans de conclusie die je kan trekken uit een artikel dat vandaag in de T. staat.

Onlangs hebben de Amsterdamse wethouders Marieke van Doorninck (GroenLinks) en Touria Meliani (GroenLinks) namelijk besloten dat de krakers mogen blijven op de slibvelden in Noord. Eerder moesten de met molotovcocktails bewapende bewoners van de rechter nog wel echt weg van het ADM-terrein.

Deze beslissing zorgde voor veel verdriet bij het Amsterdams college. Als troost gaf het stadsbestuur de krakers toen een ander gebied in Noord. Hier zou onder ‘strenge voorwaarden’ illegaal gewoond mogen worden tot 1 november 2020. Nu deze deadline is verstreken verruimen de wethouders deze termijnperiode natuurlijk gewoon. Het college is verder sowieso van plan om ook op andere plekken in de stad ruimte te maken voor ‘experiment’, ‘ontmoeting’ en ‘rust.’

De oppositiepartijen hebben ondertussen geen goed woord over voor deze gang van zaken. Zo vindt VVD-fractievoorzitter Marianne Poot dat de gemeente hiermee slecht gedrag beloont. Ook CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma is niet te spreken over het besluit:

“Aan deze klucht moet zo snel mogelijk een einde komen. Decennialang de wet overtreden en schaamteloos misbruik maken van andermans bezit, een ongelooflijke puinzooi achterlaten, en dan gaat de gemeente, die jarenlang ontruiming heeft getraineerd, dit nog meer belonen. Hou op, echt. Met je gesubsidieerde nep-tegencultuur. Van gewone gezinnen en bedrijven worden de lasten verhoogd, hier buigt de gemeente keer op keer. Stop het krakersgeknuffel.”