Zo belabberd is het echt gesteld met de horeca: ‘Hopelijk kan alles in de feestmaand weer open’
Koken & etenDe horeca krijgt klap op klap tijdens de coronapandemie, roepen Koninklijke Horeca Nederland en de ondernemers zelf al tijden. Online bank Knab ziet aan de hand van de cijfers hoe groot de malaise daadwerkelijk is. En volgens de bank is die groot.
Knab analyseerde de geanonimiseerde transactiedata van ruim 1.300 horecaondernemers, allemaal zakelijke klanten van de bank, in de periode tussen het begin van de intelligente lockdown in maart en de nieuwe sluiting halverwege oktober.
Wat blijkt? De invloed van corona op de inkomsten van de horeca-ondernemers is enorm, concludeert Oskar Barendse, financieel expert bij de bank. Uit analyse blijkt dat restauranthouders en cafebazen in coronatijd gemiddeld 12.182 euro minder op hun rekening hebben bijgeschreven gekregen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is het inkomensverlies gemiddeld 18 procent.
Het verschil tussen cafébazen en restauranthouders is aanzienlijk, zo blijkt uit de resultaten. Waar restauranthouders nog de optie van afhalen of bezorgen hebben, zit er voor kroegbazen niets anders op dan de zaak volledig op slot te houden. Dat zorgt ervoor dat een kroegbaas gemiddeld 19.777 minder op de bankrekening kreeg bijgeschreven. Bij die groep gaat het zelfs om een daling van gemiddeld 24 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Bij restauranteigenaren daalde het inkomen met 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Zij ontvingen sinds de lockdown in het voorjaar tot aan de huidige sluiting gemiddeld 9.310 euro minder geld op de rekening. De schade bij die groep is nog enigszins binnen de perken gebleven doordat ze in augustus (+ 1 procent) en september (+ 6 procent) voor het eerst weer positieve cijfers lieten zien. Tijdens de vorige lockdown - toen alle restaurants dicht waren - zagen zij 36 procent minder geld op de rekening bijgeschreven.
Barendse van Knab verwacht dat de financiële pijn van de huidige sluiting bij restauranthouders minder groot zal zijn dan in het voorjaar. ,,Restaurants zijn nu beter voorbereid dan in maart”, constateert hij. ,,Toen de deuren op 14 oktober weer dicht moesten, schakelden de meesten direct weer om naar bezorgen en afhalen, voor zover ze dat nog niet deden.”
Steun
Knab nam niet alleen inkomensdaling onder de loep, maar analyseerde tevens hoeveel steun de ondernemers hebben ontvangen, én hoe nodig die steun is om de zaak overeind te houden. ,,De steun blijkt hard nodig én de ondernemers maken er goed gebruik van", luidt de conclusie.
Uit de transactiedata van Knab blijkt dat 45 procent van de horecaondernemers tijdens het eerste steunpakket een TOGS-uitkering (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) ontving. Dit ging om een eenmalige uitkering van 4.000 euro voor sectoren die het hardst getroffen zijn, zoals de horeca.
Hoewel de steun hard nodig is, aldus Barendse, is die voor veel ondernemers slechts een druppel op de gloeiende plaat. ,,Restauranthouders en café-eigenaren liepen tot aan de nieuwe sluiting gemiddeld ruim 12.000 euro mis. Die compensatie is dus slechts een derde van de gemiste inkomsten.”
Verliezen
Het gaat hier om gemiddelden, dus voor sommige ondernemers zijn de verliezen nog vele malen groter, benadrukt hij. ,,En die verliezen zullen de komende maanden zeker nog flink oplopen”, vult hij aan.
Verder blijkt ruim 20 procent van de horecaondernemers met personeel compensatie via de NOW-regeling te hebben ontvangen. Tijdens het eerste steunpakket kreeg 12 procent van de café-eigenaren en 9 procent van de restauranteigenaren via deze loonkostencompensatie minimaal één maand geld op zijn rekening gestort.
Tijdens het tweede steunpakket lagen deze percentages lager: 7 procent van de ondernemers met een café ontving tenminste één keer geld via de NOW-regeling. Bij de restauranteigenaren was dat nog slechts 3 procent. Doordat de horeca vanaf juni weer – met beperkingen – open kon, vroeg in totaal nog 8 procent van de restaurant- en café-eigenaren (opnieuw) steun aan via de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten), de opvolger van de TOGS.
Substantieel
Hoewel Knab niet gekeken heeft naar de uitgaven van de ondernemers en daarom niet kan aangeven wat zij nu onder de streep overhouden, durft Barendse wel de conclusie te trekken dat veel ondernemers het water aan de lippen staat. ,,Het gaat om zulke substantiële bedragen.”
Dat de horecaondernemers nog niet massaal zijn omgevallen, heeft volgens de financieel expert mede te maken met de steun die zij ontvangen. Niet alleen van de overheid maar ook van bierbrouwers en andere leveranciers waarmee veel ondernemers regelingen hebben getroffen, zoals met pandeigenaren. Bovendien, zo denkt Knab, lenen veel ondernemers geld van familie en van de bank.
Een andere verklaring van Barendse is dat ondernemers zelf ook een stuk soberder zijn gaan leven en minder uitgaven aan bijvoorbeeld reisjes, eten of andere zaken. Dat compenseert een deel van het inkomensverlies, denkt hij. Toch houdt de financieel expert zijn hart vast voor wat nog gaat komen. ,,Het is voor de horeca te hopen dat zij de feestmaand open kunnen. December is voor hen een piekmaand, een periode dat ze topomzet draaien. Als dat die maand ook wegvalt, dan volgen nog hele zware klappen.”
Bekijk hier onze tips en nieuws over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
-
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes gaat opeens niet door. Organisator Lisette Ernens wacht al acht maanden vergeefs op een vergunning voor het pinksterevenement. En nu is het te laat: ,,Zo is het echt niet leuk meer.”Den Haag -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool.
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
-
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er?
-
PREMIUM
Zelfs Heineken moet het hoofd buigen, maar ook andere brouwers hebben het zwaar
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten