RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

Hoe het kon gebeuren dat Ajax-spelers 'vals-positief' testten

Davy Klaassen Beeld © Getty Images

De voorbereiding voor Ajax op het duel in de Champions League met FC Midtjylland was ronduit chaotisch. De Amsterdammers kregen te horen dat André Onana, Ryan Gravenberch, Davy Klaassen en Dusan Tadic positief testten op het coronavirus, maar uiteindelijk bleken zij negatief en mochten ze allemaal minuten maken in de wedstrijd. Hoe kan dat?

'Drietal
Lees ook:
'Drietal Ajax krijgt groen licht van UEFA'

Tijdens de persconferentie over strengere coronamaatregelen werd corona-minister Hugo de Jonge gevraagd naar deze situatie. "Ten eerste is het niet onlogisch dat je meer vals-positieve uitslagen krijgt, als je asymptomatisch test. En dat geldt ook voor vals-negatieve. Daarom zijn we over het algemeen heel voorzichtig met asymptomatisch testen", begint De Jonge.

Het is daarom dat het op dit moment in Nederland niet mogelijk is om je te laten testen als je geen symptomen van het coronavirus hebt. "Als je zomaar iedereen test, moet je beter weten op welke manier je de uitslag mag interpreteren", aldus De Jonge, die asymptomatisch testen in de toekomst wel mogelijk wil maken. "Maar met name in de doelgroepen waarvan we verwachten dat het vindpercentage hoog is."

Niet waterdicht

Daarnaast haalt de minister de werking van de bubbel aan. Volgens hem is en kan die werkwijze nooit helemaal waterdicht zijn. "Dat kan ik van hier natuurlijk niet helemaal overzien, maar een bubbel is nooit helemaal waterdicht. Ik snap het heel goed vanuit het oogpunt van topsport, maar we hebben het gezien in het wielrennen", zegt hij. "Het lukt nooit helemaal. Het vraagt ontzettend veel discipline om die bubbel gesloten te houden."

Ajacied
Lees ook:
Ajacied Klaassen gaat dokter eens vragen wat er aan de hand was
Bron: VTBL