RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Tips om je huis te beschermen tegen inbrekers

Ondanks dat we massaal veel tijd binnenshuis doorbrengen, is het niet gedaan met de woninginbraken. Integendeel! Volgens de Nationale Politie zitten we - zeker wanneer de maatregelen versoepelen - al snel op het normale niveau. Jaarlijks zijn dit zo'n 65.000 inbraken. Gelukkig zijn er genoeg tips, waarmee je je huis onaantrekkelijk voor inbrekers maakt. Martine doet het voor!

Tip 1: Plaats een brievenbusbeveiliger

Heb je een brievenbus en 'hengelend haakje?' Dan staan inbrekers in een paar luttele seconden bij je binnen. Door een brievenbusbeveiliger te monteren, kan je dit voorkomen.

Boor eerst een viertal gaten voor in je deur, zo voorkom je dat het hout gaat splijten. Gebruik een boor die dunner is dan de schroef zelf. Schroef vervolgens de brievenbusbeveiliger vast. 

Tip 2: Plaats anti-inbraakstrips bij de voor- en achterdeur

Het gebeurt aan de lopende band: inbrekers zonder breekijzer of ander grof geschut, maar met een pasje. Om dit te voorkomen, plaatst Martine anti-inbraakstrips.

Ze plaatst deze preventie aan de buitenkant van de deur, omdat deze laatste naar binnen opendraait (en je wil nog wel binnenkomen). Plaats de strip -die in een 90° hoek is gemaakt- tegen de deur aan (hier tegenaan komt een extra strip). Meet de deur af, teken deze lengte af op de anti-inbraakstrip die je tegen de deur plaatst en slijp het overtollige deel weg. 

Tijd om de strips te plaatsen. Boor wel eerst voor, voordat je het vastschroeft en gebruik het liefst anti-inbraakschroeven die je bij de bouwmarkten kan kopen. Een kleine moeite wat veel ellende kan voorkomen.

Tip: Als je in je eentje de klus gaat klaren, teken dan eerst één gaatje af, boor 't en schroef 't vast. Zo werk je van boven naar beneden de strips af.

Tip 3: Verrijk je kleine keukenraam met anti-inbraakstangen

Veel huizen hebben een klein raam in de keuken. Zo eentje die je snel open laat staan als je even wat buiten de deur moet doen. Gevaarlijk, want voor je het weet, is het oog van inbrekers erop gevallen. Daarom plaatst Martine anti-inbraakstangen.

Wat je doet? Je tekent de gaten waar de schroeven mogen komen af, boor voor, boor daarna de schroeven in je raamkozijn en plaats tot slot de bijgeleverde witte knopjes.

Nu horen we je denken: 'Maar met een schroevendraaier hebben inbrekers zo'n anti-inbraakstang toch zo gedemonteerd?' Klopt! Maar het gaat er om dat je het ze zo lastig mogelijk maakt en je zo tijd weet te rekken.

Tip 4: Raadpleeg een expert

Voor nu heb je een mooie basis voor inbraakpreventie gezet. Wel is het een aanrader om binnenkort voor extra beveiliging een erkend specialist je hang- en sluitwerk te laten controleren.

Overige tips van de Nationale Politie

Inbrekers zijn in een paar luttele seconden bij je binnen en weer buiten. Ook al ga je heel even naar de buurman of de buurtsuper, let altijd op onderstaande:

  • Sluit ramen en draai alle deuren op slot.
  • Houd altijd een lamp aan, zodat het lijkt dat er iemand thuis is.
  • Wil je de pakketbezorger of je huisgenoten laten weten dat je heel even de deur uit bent? Hang dan nooit een 'ben even weg'-briefje op. Als inbrekers dit zien, grijpen ze hun kans.
  • Kunnen voorbijgangers makkelijk naar binnen kijken? Leg waardevolle spullen altijd uit het zicht. Zo wek je de indruk dat er niet veel is te halen.
  • Mocht je een tuin hebben, schaf dan een schemerschakelaar of bewegingssensor aan. Inbrekers willen niet het risico lopen gespot te worden.
  • Sleutels kan je het best altijd uit het zicht - en zonder adreslabel - leggen. En laat ze vooral niet aan de binnenkant van het slot zitten. Dat hebben de binnendringers zo opengedraaid.
  • Voorkom dat ramen en deuren achter hoge bomen, struikgewas of schuttingen zijn verstopt. Sociale controle is cruciaal in de strijd tegen ongewenste gasten.
  • Over die sociale controle gesproken. Stel je gaat met vakantie of bent een weekend niet thuis. Breng je buren hiervan op de hoogte, zodat ze een extra oogje in het zeil kunnen houden.
  • Registreer je waardevolle spullen in de Stop Heling app van de Rijksoverheid. Zo vergroot je de kans dat je bij eventuele inbraak je gestolen spullen terugkrijgt. Daarbij help je het aantal gevallen van heling te verkleinen.
  • Zet samen met de buurt een (digitale) buurtpreventiegroep op. Denk bijvoorbeeld aan een WhatsApp-groep.

Door bovenstaande tips maak je het de inbreker knap lastig. Zie je toch een verdachte situatie, bel dan 112 en probeer de signalementen van de inbreker(s) te onthouden.

'Inbraakcijfers
Lees ook:
'Inbraakcijfers omhoog na versoepelen coronamaatregelen'