Binnenland

PvdA wil gebruik van open haarden en barbecues flink terugdringen

02-11-2020 14:07

Foto via Toa Heftiba

Minder open haard in de winter en in de zomer minder barbecueën bij de buren. Dat is kortgezegd wat PvdA-burgerraadslid Dick Loos binnenkort in zijn Amstelveen hoopt te bereiken. Deze recreatieve houtstook zorgt namelijk voor flink wat fijnstof in de lucht en dat is slecht voor de volksgezondheid. Vooral bij vochtig en windstil weer kan volgens Loos de concentratie hiervan snel oplopen.

Het burgerraadslid wil dan ook dat de gemeente burgers ‘instrumenten’ geeft die aangeven wanneer de weersomstandigheden ongunstig zijn om hout te stoken:

“Ik denk aan open haarden, buitenkachels, barbecues en pizza-houtovens. Een op de drie mensen heeft last van de rook en verbrandingsgassen. Minder rook leidt bovendien tot betere verhoudingen tussen buren en heeft positieve gezondheidseffecten.”

Wethouder Floor Gordon (D66) is het met Loos eens en zegt het idee op te gaan pakken. Volgens haar voorkomt de gemeente overigens nu al dat er in nieuwbouw gestookt kan worden.

Ook in Nijmegen binden ze de strijd aan met de recreatieve houtverbrander. Daar werkt het college namelijk aan een totaalverbod op houtrook. In Amersfoort hoopt de gemeente dat een waarschuwingsfilmpjes over de gevaren achter de vuurkorf de stookschaamte nog wat verder opstookt.

Hoewel de lucht in Nederland al decennia steeds schoner wordt is dit volgens de Gezondheidsraad nog niet voldoende. Zo zouden er jaarlijks nog zo’n 11.000 mensen sterven vanwege fijnstof in de lucht.