U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Gezondheid
  • 1
Het aantal coronabesmettingen loopt in de Verenigde Staten en Europa flink op. Wereldwijd worden extra coronamaatregelen getroffen zoals volledige en lokale lockdowns, avondklokken en contactbubbels. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws. ...

ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig

REAGEER MET EEN EMOJI
1
1
4
9
LEES MEER OVER

Het schijnt dat ze er behoefte aan hebben om iedereen te willen vaccineren ik zou eerst alle politici even de kans willen geven om het uit te proberen en om te zien hoe veilig die injecties zijn en ondervinden wat de bijwerkingen zijn.

1 welofniet    
ongeveer 1 maand geleden door welofniet
9
Meld

De kwetsbaren moeten eerst, daar willen ze van af.

2 Sarcoff    
ongeveer 1 maand geleden door Sarcoff
16
Meld

Ik vind de standpunten van Marcel Levi behoorlijk discutabel:
https://www.parool.nl/wereld/hoogleraar-marcel-levi-doe-niet-zo-krampachtig-breng-coronavaccin-al-op-de-markt~bde53ce9/

Verlaag de veiligheidseisen en breng het coronavaccin vervroegd op de markt, nu de wereld in brand staat. Die opvallende oproep doet de Nederlandse arts en hoogleraar Marcel Levi, in Londen baas van zeven ziekenhuizen. ‘Ja, daarmee neem je een klein risico. Maar dat doe je omdat het alternatief veel erger is.’

De waarschuwing van Marc Bonten op 27 oktober vind ik dan ook een heel stuk verstandiger klinken: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/27/een-effectief-vaccin-bestaat-alleen-bij-geluk-zonder-weerga-a4017586


3 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
5
Meld

@3 Daar heb je wel deels gelijk in Wilmama, maar als het virus niet uitgedoofd wordt, te lang voortduurt, te veel verspreid onder de bevolking, zullen uiteindelijk toch die ouderen en zwakkeren voor een klein of een groot deel wel besmet kunnen raken en er misschien wel ernstige gevolgen van ondervinden of er aan sterven!

Ze hebben het dus over de risico's om een vaccin te vroeg te laten goedkeuren.

Ik ben geen kenner van vaccins en de hele wetenschap er omheen, maar er wordt gesproken over dat die vaccin's maar ten dele zouden kunnen werken.

Dan lijkt het een soort van Russische roulette als personen zich beschermd wanen of de mensen in hun omgeving denken die is gevaccineerd dus hoeven we niet voorzichtig meer te zijn en als dit niet zo blijkt te zijn bij ca. 50% van de gevaccineerden is dat gevaarlijk voor de gezondheid van die mensen!

Toch zou het vaccin mocht het maar ten dele werken misschien al wel een rol kunnen spelen bij het tegengaan van verdere besmettingen van kwetsbare mensen en zorgpersoneel, als naast die (onvolledige) vaccinatie de gezondheidsregels nog steeds in acht worden genomen en er regelmatig gecontroleerd word hoe lang de antistoffen uit die vaccinatie in het lichaam van de gevaccineerde blijven en of het vaccin goed is aangeslagen op de antistoffen?????
Is het bloed van gevaccineerden dan regelmatig meten op antistoffen dan misschien een optie? Of is het nemen van een coronavaccin niet jaarlijks maar 2 x per jaar nodig omdat misschien de antistoffen snel afnemen dan een optie?
Geen idee ik zeg maar wat, hardop denken van me.

4 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
6
Meld

@3 aanvulling op @4 PS Ik denk dan beter iets dan niets, mocht het te lang duren met het wachten op een vaccin met meer betrouwbaarheid, mits de bijwerkingen van het vaccin al in kaart zijn gebracht en er geen tot nagenoeg geen ernstige bijwerkingen te verwachten zijn!

5 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
5
Meld

@5
Ook al gedacht aan de logistiek, en mede daardoor, de kosten van het totaalplaatje?

6 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
5
Meld

@5 Leg eens verder uit? Kosten zijn er altijd aan verbonden, net zoals er kosten en logistiek zijn verbonden aan het jaarlijkse griepvaccin, maar als je 50% van alle kwetsbaren kunt beschermen tegen opname op de IC of opname in een ziekenhuis vanwege corona en zorgpersoneel 50% minder kans heeft dat ze besmet raken dus minder uitval, verdient het zich al snel (ten dele?) terug denk ik!

7 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
4
Meld

@7 is bedoeld voor Wilmama @6

8 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@4 @5
Een bericht van gisteren over een coronavaccin in het algemeen en hier (gelukkig) niet eerder dan in april:
https://nos.nl/artikel/2354548-we-lopen-de-kans-dat-een-coronavaccin-maar-matig-effectief-is.html

De hele wereld kijkt reikhalzend uit naar het moment dat er goedwerkende coronavaccins beschikbaar zijn. De EU verwacht dat in april *)grote aantallen inentingen worden geleverd. Maar experts temperen de verwachtingen en wijzen op de mogelijke hobbels en valkuilen.

*) https://nos.nl/artikel/2354228-europese-commissie-optimistisch-volgend-jaar-mogelijk-vaccin-voor-elke-eu-burger.html

9 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
3
Meld

@7
Vóór de kerst?! Het is morgen al 1 november.

10 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
3
Meld

Geef iedereen die het wil gewoon vandaag en morgen die prik. Dan kunnen we vanaf overmorgen weer het oude normale leven gaan leiden.
Elke dag die we langer wachten, is een dag dat er bedrijven failliet gaan, mensen dood gaan door uitgestelde zorg of andere ellende.
Gewoon doen dus!

11 xtremy    
ongeveer 1 maand geleden door xtremy
11
Meld

@3
Het vaccin zal pas na het verkrijgen van een handelsvergunning door de EMA, gemarkt kunnen worden. De EMA en het CBG hebben verklaard, dat aan alle vereisten moet worden voldaan.

12 kwatta    
ongeveer 1 maand geleden door kwatta
0
Meld

@9 Uit jouw link van de NOS een stukje tekst aangehaald:

Hoe beter de vaccins werken, hoe sneller de situatie terug kan keren naar normaal, zegt Bonten. Ook als ze maar deels effectief zijn zullen de middelen volgens hem op grote schaal worden ingezet.

"Alles is beter dan niets. Hopelijk kunnen we er voldoende mee bereiken om deze pandemie te veranderen in een soort jaarlijks griepseizoen."

Einde citaat

Dat is nou net wat ik je wou vertellen! Zelfs als die vervroegd toegelaten vaccinaties maar ten dele werken, dan nog is het winst als ze 50% minder geïnfecteerden zullen opleveren en dan nog steeds met de extra aanvulling beschermende maatregelen handhaven omdat de kans bestaat dat het niet bij iedereen werkt! Dat is dan gewoon winst op het gevecht tegen het virus!

Natuurlijk moet vooraf worden bekeken hoe de vaccinatie's uiteindelijk zullen aanslaan bij oudere mensen en kwetsbaren (die nog niet zijn onderzocht) of ze genoeg of überhaupt antistoffen zullen aanmaken (is dit na vaccinatie vooraf aantoonbaar in iemands bloed?) en hoe lang de vaccinatie dan werkzaam is en of ie dan niet bijv. 2x per jaar gegeven moet worden als het vaccin te kort werkzaam is!

Iets is nog altijd beter dan niets en waarom dan nog een jaar moeten afwachten of misschien nog wel langer terwijl er nu veel mensen doodgaan en als ze niet doodgaan er ernstige gevolgen van kunnen ondervinden! (dat samen met veel ziekenhuisopnames is ook zeer kostbaar!)
Het is dus vermoedelijk een nog deels werkzaam middel (bij gezonde mensen getest) maar dan wel geschikt om de aantallen infecties bij gevaccineerden tot ca. 50% te verminderen en wellicht nog hoger mits daarbovenop aanvullende beschermingsmaatregelen genomen worden en dat vertaalt zich uiteindelijk landelijk mits genoeg mensen het vaccin gekregen hebben in het sterk verminderen, terugdringen van het virus!

@10 Ik nam gewoon de kop van het artikel over, is niet mijn uitspraak!

PS Let maar niet op taalfouten of raar lopende zinnen a.u.b.

13 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
5
Meld

Artsenpanel over de impact van de spoedwet en de vaccinatieplicht op de praktijk van de arts;

Aan tafel in dit eerste artsenpanel zitten huisarts Bettina van Steenis en arts ouderenzorg Elke de Klerk.
Van Steenis schreef alle mogelijk instanties aan over het komende vaccin.
Wat zit erin, hoe werkt het, en wat zijn de verzamelde data van de (vermeende) wetenschappelijke studies en testen met dit vaccin?
Legitieme vragen voor, wat blijkt, een op voorhand omstreden vaccin.
Ze stuurde brieven met haar vragen naar o.a. het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Beroepsvereniging NHG en het RIVM, maar niemand kon of wilde haar tot nu toe vertellen over de werking van het vaccin en de ingrediënten.
Ook de medische tijdschriften in Nederland geven tot nu toe niet thuis om haar vragen te publiceren.
En Hugo de Jonge riep gemakshalve het hele vaccin maar even tot staatsgeheim uit.
Waarom zulke groteske trucs voor iets wat volledig transparant zou moeten zijn, nl: een vaccin dat als type (een RNA-vaccin) nog nooit toegepast is, tenzij met hele grote kwalijke gevolgen, zoals Elke de Klerk vertelt ...

https://www.youtube.com/watch?v=bOHO2Qp0GQM

14 Chat Baker    
ongeveer 1 maand geleden door Chat Baker
10
Meld

@14 Als je als "arts'' naar een wel heel bekende weg gaat vragen, dan spoor je niet.

15 Lievense    
ongeveer 1 maand geleden door Lievense
3
Meld

@14
De aanvragen voor een handelsvergunning van een vaccin, gaan naar de EMA en worden gedurende de hele periode vertrouwelijk behandeld. Bij goedkeuring kunnen die artsen het "public assessment report" lezen.

16 kwatta    
ongeveer 1 maand geleden door kwatta
3
Meld

Elke de Klerk doet haar zegje bij de Blue Tiger Studio van Tom Zwitser (brrr. wat een griezel vind ik Tom Zwitser!) ook is de Klerk te zien bij de stamkroeg voor complotdenkers Café Weltschmerz! (moet dus eigenlijk al voldoende zijn)

En over Tom Zwitser die er dus ook niet vies van is om nep-nieuws over corona de wereld in te helpen!
https://dekanttekening.nl/nieuws/rivm-waarschuwt-radicaal-rechtse-publicist-verspreidt-onzin-over-corona/

17 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
3
Meld

@17 is voor @14

18 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@12 Klopt! Voor de kerst zal misschien wel niet haalbaar zijn en is denk ik iets te optimistisch!

Maar laten we maar er dan maar op hopen dat in het voorjaar mocht het vaccin veilig en voldoende werkzaam zijn en door EMA en Europese unie is goedgekeurd, dat het in voldoende aantallen in ons land beschikbaar komt!

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/08/leidse-farmaceut-levert-bijna-8-miljoen-coronavaccins

19 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

AD komt met eenzelfde soort nieuws over het eventuele vaccin dat misschien binnenkort toegelaten zou kunnen worden en heeft er een video bij gedaan. Het wachten is nu op de resultaten uit de onderzoeken en vervolgens op de goedkeuring om toegelaten te worden!:

https://www.ad.nl/binnenland/arts-over-coronavaccin-in-nederland-half-december-haalbaar-br~a39cc634/

20 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
3
Meld

De berichtgeving van RTL over de vaccinaties is een stuk voorzichtiger en minder optimistisch:

Een stukje ui het artikel:

Vaccin werkt misschien niet bij iedereen'
Kate Bingham, voorzitter van de Britse Vaccines Taskforce, tempert het enthousiasme. We weten überhaupt nog niet of er ooit een vaccin gaat komen, schrijft ze deze week in het medische tijdschrift The Lancet. "Het is belangrijk om te waken voor zelfgenoegzaamheid en overdreven optimisme."

Volgens Bingham moeten we erop voorbereid zijn dat het vaccin geen 100 procent bescherming biedt. Mogelijk vermindert het vaccin alleen de symptomen. Of misschien werkt het bij sommige mensen wel helemaal niet, of geeft het maar hele korte bescherming.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5193204/coronavaccin-effectiviteit-oxford-astrazeneca

21 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@12 @20
Deze column van Hertzberger over een radicale breuk met regels -wat het testen van vaccins betreft- heeft vandaag al voor de nodige commotie gezorgd: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/31/vaccin-behoeft-radicale-breuk-met-de-regels-a4018111

"Verlaag de veiligheidseisen" roept Marcel Levi en nu weer het voorstel om de strenge regels van onderzoek met proefpersonen te gaan negeren. Worden we daar -letterlijk en figuurlijk- beter van? Ik waag het te betwijfelen.

22 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
2
Meld

@22 Dat is een goed kritisch stuk over het onderzoek naar het vaccin! EMA en Europese Unie zullen zeker of dan toch hopelijk deze gegevens meenemen en als ik dit zo lees zijn ze nog lang niet zo ver dat er gesproken mag worden van een binnenkort te verwachten toegelaten vaccin!

Ook is het niet te hopen dat als ze een vaccin toelaten dat maar voor 50% effectief is, dus maar bij de helft van de mensen werkt, dat het toegelaten zo'n soort vaccin dat vaccin dat er komt dan niet in de weg staat voor verder onderzoek naar een beter werkende variant!

23 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@23 Corr. dat het toegelaten halfwerkende vaccin dat er misschien komt dan niet in de weg staat voor verder onderzoek naar een beter werkende variant!

24 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@23
[ @22 Dat is een goed kritisch stuk over het onderzoek naar het vaccin!]

Leg eens uit wat jij er zo goed aan vindt of begrijp ik je nu verkeerd?

25 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
2
Meld

@35 Ja, je begrijpt me verkeerd. Ik vind het een goed kritisch stuk die mensen door te schrijven over een zeer harde onethische onderzoeksmethode mij wel sterk aan het denken zet! En ik denk dat het artikel enkel bedoeld is als satire! En dat deze onderzoeksmethoden hopelijk tot het verleden behoren en niet op waarheid berusten.

Maar de schrijfster begint wel met de woorden:
"Wederom tegenslag van het vaccinatiefront: het farmaceutische duo Pfizer/BioNTech heeft deze week de presentatie van de definitieve resultaten van het vaccinonderzoek moeten uitstellen. De proefpersonen waren niet vaak genoeg besmet geraakt met het virus."
Ook haar oplossing om kwetsbare en oudere mensen te besmetten is natuurlijk van de zotte, maar blijft wel hangen omdat het zo barbaars is.

Berusten de beginwoorden van het artikel op waarheid of is het satire, want ze zet mensen mensen aan het twijfelen en op het verkeerde been door te zeggen dat de presentatie van de onderzoeksresultaten moeten worden uitgesteld?
De schrijfster van het artikel, Rosanne Hertzberger is microbioloog.

Dus vraag ik me af: Om te weten of een vaccin wel zijn werk in voldoende mate doet, heb je na vaccinatie misschien dan een besmetting nodig met een controlegroep gevaccineerden en een controlegroep niet gevaccineerden... En gezien de aard van het virus slagen onderzoekers er niet in om een waterdicht onderzoek te kunnen verrichten omdat het zeer onethisch is en dus simpelweg niet kan plaatsvinden.
Het klinkt erg hard die methode en dat is het ook laat dat even duidelijk zijn en dan is de vergelijking met Mengele natuurlijk simpel ook het verhaal van het meten van herbesmettingen is interessant en opvallend.

Maar ik vraag me ondertussen wel af of het alleen meten van afweerstoffen in het bloed voldoende is om er zeker van te zijn of iemand voldoende immuun is tegen het virus is en daar niet meer ziek van kan worden?
Zo ver heeft de schrijfster me wel gekregen met haar toch wel opvallende stuk die me aan het twijfelen brengt!

Ze was laast bij Jinek:
https://twitter.com/Jinek_RTL/status/1321564138112458752?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1321564138112458752%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.gids.tv%2Fvideo%2F270856%2Fjinek-gemist-microbioloog-rosanne-hertzberger-als-zelfs-de-duitsers-het-niet-kunnen

26 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@35 Als aanvulling op #26

Een stuk van een aantal jaren geleden in het NIW over de schrijfster:

Van dik hout zaagt men planken, denkt de lezer, deze jonge schrijfster houdt niet van angstig genuanceerd gedoe. Maar in de loop van iedere column zie je toch een uitgebalanceerd beeld van een bepaald thema ontstaan, doordesemd met gezond verstand. Ze is nergens politiek correct, maar ook niet gewild stoer of grappig – niet slecht voor een nieuw licht aan het columnisten-firmament.

Bron: https://niw.nl/no-nonsense-columniste/

27 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@3 Gelukkig is wat jij vindt niet zo heel erg boeiend.

Je bent niet bij je hoofd als je al een zwakke gezondheid hebt ook nog eens het risico van een vaccin gaat nemen. Juist degenen met een zwakke gezondheid zouden beschermd moeten worden tegen dit soort snel in elkaar gedraaide vaccins.

28 Mac Benac    
ongeveer 1 maand geleden door Mac Benac
5
Meld

@28 Het vaccin zou al op ouderen zijn getest en men zegt dat zelfs ouderen antistoffen aanmaken! Het gaat erom dat er voldoende antistoffen worden opgebouwd en wat is er mooier als dan zeker ongeveer de helft van de ouderen en zwakkeren dan beschermd zijn tegen het virus, dus als iedere oudere het vaccin krijgt een heel stuk minder ziekenhuisopnames door corona!
Het vaccin zal vermoedelijk niet voor 100% werken en er gaan berichten dat ze denken aan 50% kans, maar iets is dan nog altijd beter dan niets. Of het bij iedere oudere afdoende zal werken is dus een 2e en daarnaast zullen dan nog steeds wel de veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de gezondheid van anderen en vooral voor zwakkeren en ouderen moeten gelden en dus de hygiene, vaker handen wassen en 1,5 meter regel door moeten gaan en mondkapjes gedragen moeten worden als afstand houden topt een niet altijd kan!

https://www.businessinsider.nl/astrazeneca-vaccin-corona-covid-19-oxford-immuniteit-ouderen/

Maar jou kennende Mac Benac zal je weer met een sneer terug komen dat je het allemaal maar onzin vindt omdat je het leuk vindt om anderen te treiteren en dus te trollen!

Wat jij zegt is dus niet belangrijk en veel mensen weten inmiddels hoe je in elkaar steekt!

29 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
0
Meld

@29 "dus als iedere oudere het vaccin krijgt een heel stuk minder ziekenhuisopnames door corona!"

Je hebt een héle dikke duim waar je gulzig uit zuigt. Je bent niet bij je hoofd als je je leven op het spel gaat zetten met een vluchtig in elkaar gedraaid vaccin. Als ik een zwakke gezondheid had zou ik inzetten op die 1,5 meter afstand houden. Veel en veel effectiever dan een vaccin.

Nogmaals, je bent niet goed bij je hoofd als je dat vaccin nu al gaat nemen.

30 Mac Benac    
ongeveer 1 maand geleden door Mac Benac
4
Meld

@29 Dit is inderdaad waar:

Maar jou kennende Nieuwsgierig zal je weer met een sneer terug komen dat je het allemaal maar onzin vindt omdat je het leuk vindt om anderen te treiteren en dus te trollen!

31 Mac Benac    
ongeveer 1 maand geleden door Mac Benac
5
Meld

@31
Zo, heb je het spiegelen net aangeleerd?

32 kwatta    
ongeveer 1 maand geleden door kwatta
1
Meld

@32 Ik wist het dat Mac zo terug zou reageren. Het is gewoon een overjarige puber die zich vermoedelijk verveelt vanwege de corona-periode!

33 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@26
[ En ik denk dat het artikel enkel bedoeld is als satire! ]

Nee, Hertzberger bedoelt dit alles serieus.

34 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
1
Meld

@34 Oh, je bedoelt die Rosanna Hertzberger die met haar benen wijd haar universitaire titel bij elkaar geneukt heeft?

35 Mac Benac    
ongeveer 1 maand geleden door Mac Benac
3
Meld

Nee echt?

Rosanne Hertzberger zet dus haar baan op het spel en is dus een vreselijk dom mens!

Nee, dit is een zeer intelligente vrouw met een aparte en een geheel eigen manier van communiceren en dat doet ze met satire, prikkelen en soms ook met een zekere mate van grofheid en is ook een beetje een dwarsdenker en het artikel dat ik hier eerder deelde uit het NIW liet dit eigenlijk ook al doorschemeren!

Ter info: De uitzending Zomergasten uit 2017 met Rosanne Hertzberger in de hoofdrol.

https://www.vpro.nl/programmas/zomergasten/kijk/afleveringen/2017/rosanne-hertzberger.html

36 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@36 is dus voor wilmama @34 en eigenlijk ook een beetje voor de trol Mac Benac die praat met een mond vol ...

37 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

De proeven van Astra Zeneca zijn gestopt in September toen bij tenminste twee proefpersonen van de 25, ernstige imuunreacties werden geconstatteerd aan het ruggenmerg. Transverse myelitus. Ook Johnson & Johnson hebben een proef gestaakt en ze wilde geen uitspraak doen over wat er precies gebeurd is met een proef-persoon.

En onze marxistische zionistjes hier willen iedereen middels leugens gaan chanteren. Om zich te laten inenten met die levensgevaarlijke troep. Hebben ze nu echt niets geleerd van het verleden?

38 Anti-Fascisme    
ongeveer 1 maand geleden door Anti-Fascisme
2
Meld

@38
Ter kennisgeving: https://www.trouw.nl/buitenland/astrazeneca-hervat-na-een-week-de-klinische-proeven-met-het-coronavaccin~b5c35eae/
14 september

Het klinische onderzoek naar de werkzaamheid van het ‘Oxford-vaccin’ tegen Covid-19 mag in het Verenigd Koninkrijk weer hervat worden. Dat onderzoek was vorige week stilgelegd, nadat er zich onder de proefpersonen een ziektegeval had voorgedaan waarvan niet direct kon worden uitgesloten dat het verband hield met het vaccin.

De toezichtscommissie van de Britse overheid heeft het onderzoek naar dat ziektegeval inmiddels afgerond, en geconcludeerd dat het veilig is om de proeven verder te laten gaan.

https://www.trouw.nl/binnenland/vaccinstudies-kunnen-weer-verder~bf1716c9/
29 oktober

(**) Geruststellend
Zulke mogelijke bijwerkingen zijn niet onverwacht. Aan beide studies samen doen meer dan honderdduizend mensen mee. In zulke grote groepen komen ook zonder vaccinaties ernstige ziektes voor. Deskundigen vinden het eerder geruststellend dat ondanks de haast die er bij de zoektocht naar een coronavaccin is, de tijd genomen wordt om zulke gebeurtenissen goed uit te zoeken. (**)

39 Wilmama    
30 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

@26
[Maar de schrijfster begint wel met de woorden:
"Wederom tegenslag van het vaccinatiefront: het farmaceutische duo Pfizer/BioNTech heeft deze week de presentatie van de definitieve resultaten van het vaccinonderzoek moeten uitstellen. De proefpersonen waren niet vaak genoeg besmet geraakt met het virus."
Ook haar oplossing om kwetsbare en oudere mensen te besmetten is natuurlijk van de zotte, maar blijft wel hangen omdat het zo barbaars is.

Berusten de beginwoorden van het artikel op waarheid of is het satire, want ze zet mensen mensen aan het twijfelen en op het verkeerde been door te zeggen dat de presentatie van de onderzoeksresultaten moeten worden uitgesteld?
De schrijfster van het artikel, Rosanne Hertzberger is microbioloog.]

https://www.trouw.nl/binnenland/vaccinstudies-kunnen-weer-verder~bf1716c9/
Joep Engels 29 oktober 2020, 0:01

(**) Een andere koploper moest gisteren de verwachtingen temperen. Pfizer, dat samenwerkt met het Duitse BioNTechv en eerder had verkondigd dat zijn zogeheten RNA-vaccin in oktober beschikbaar zou komen, gaat die deadline niet halen. Te weinig proefpersonen zijn besmet met het virus, waardoor nog niet met voldoende zekerheid kan worden gezegd dat het vaccin werkzaam is. (**)

Achtergrondinformatie: https://www.scientias.nl/britten-overwegen-mensen-opzettelijk-met-het-coronavirus-te-besmetten/

Zogenoemde human challenge trials moeten ervoor zorgen dat er sneller een vaccin voorhanden komt.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/doe-mij-maar-een-spuitje-covid-19-gevaccineerde-proefpersonen-bewust-besmetten-met-het-coronavirus~b39cfd00/
25 september 2020

Proefpersonen vaccineren met een experimenteel vaccin om ze vervolgens bewust met het coronavirus te besmetten. Het is niet zonder risico's, maar misschien toch cruciaal om snel te weten hoe goed een vaccin echt werkt.

(**) Met haar scepsis staat ze niet alleen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legde in 2016 een reeks ethische *)vuistregels vast omtrent immuniteitsexperimenten. Het document laat er geen twijfel over bestaan: proefpersonen een virus toedienen dat tot ernstige ziekte of zelfs overlijden kan leiden, zonder dat er een doeltreffende behandeling bestaat, horen onderzoekers niet te doen. Toch zijn de meningen onder wetenschappers hierover inmiddels verdeeld. De wereld ligt immers op zijn gat en jonge, gezonde mensen lopen nu eenmaal minder risico op ernstige klachten. (**)

*) https://www.who.int/biologicals/expert_committee/Human_challenge_Trials_IK_final.pdf

En in een apart kadertje op het eind:
------------------------------------------------------------------------------------------
MEEDOEN VOOR HET GELD?
De proefpersonen die in Nederland meedoen aan het fase 2-onderzoek naar het kandidaat-covidvaccin van het Leidse farmabedrijf Janssen ontvangen 4.700 euro. Ook voor besmettingsexperimenten krijgen de proefpersonen geld. Leidt dat er niet toe dat juist de armste mensen hun gezondheid in de waagschaal stellen voor de wetenschap? Het klopt dat veel studenten en werkzoekenden deel uitmaken van de testgroep, zegt José Groenboom van PRA Health Sciences, een van de drie onderzoekscentra die de proefpersonen werven en de experimenten uitvoeren.

Toch is geld zeker niet de enige reden waarom proefpersonen zich opgeven. ‘We ......
--------------------------------------------------------------------------------------------

Ook Hertzberger heeft het over het meedoen van 70+ vanwege geld en dat dat niet wenselijk zou zijn, dus hoezo satire?:
(**) Ik ben groot voorstander van besmettingsstudies. En niet alleen dat, ik vind dat we het groots moeten opzetten en dat we ook ver mogen gaan in het risico dat de proefpersonen lopen. Ik vind zelfs dat je zeventig-plussers zou mogen besmetten, met alle risico’s van dien, inclusief ernstige ziekte, langdurige invalidatie en ook overlijden. (**)...................
...................(**) En de proefpersonen? Die moeten bij hun volle verstand zijn, zich volledig bewust van alle risico’s. Het moeten mensen zijn die het geld niet nodig hebben, misschien zelfs ronduit vermogend zijn, hoogopgeleid. De elite. Wanneer zij onafhankelijk van hun familie bereid zijn tot dit soort altruïsme, tot persoonlijke offers uit het diepe verlangen om van betekenis te zijn voor Nederland, Europa, de wereld, dan moeten we daar gebruik van maken.(**)
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/31/vaccin-behoeft-radicale-breuk-met-de-regels-a4018111

40 Wilmama    
30 dagen geleden door Wilmama
2
Meld

Dus die kwetsbaren gaan extra risico lopen op complicaties doordat ze als proefkonijn gebruikt gaan worden voor een vaccin dat nog nauwelijks is getest??

41 Topperz    
30 dagen geleden door Topperz
5
Meld

@41
Dat is wel erg kort door de bocht. Zie: https://www.parool.nl/nederland/8-vragen-over-een-coronavaccin-wanneer-en-is-het-veilig~b44f3a7d/

(**) 4. Moeten we niet vrezen voor onvoorziene bijwerkingen?
Als de bijwerkingen zwaarder wegen dan de effectiviteit, verschijnt een vaccin simpelweg niet op de markt, zegt CBG-voorzitter De Boer. De mondiale schreeuw om hulp in de coronacrisis leidt niet tot een andere beoordeling, ­verzekert hij. “De beoordeling is sneller, niet anders of lichter.” (**)

42 Wilmama    
30 dagen geleden door Wilmama
2
Meld

@40 Wilmama het heeft je wel behoorlijk beziggehouden zie ik! Het is dan ook een zeer gevoelig onderwerp om te willen experimenteren op mensen met een potentieel dodelijk virus en is het niet echt satire van Hertzberger geweest, want na verder lezen in jouw linken en kijken op haar twitteraccount moet ik mijn mening enigzins bijstellen!

Maar misschien is het alleen mogelijk om sneller en verdere stappen te kunnen maken in het onderzoek naar het virus en naar een uiteindelijke oplossing als mensen bereid zijn om op vrijwillige basis als proefpersonen te dienen om er zo voor te zorgen dat de wetenschap het nauwkeuriger kan onderzoeken en er zo min mogelijk onontdekte gebieden zijn en als ze het probleem daarmee kunnen ontrafelen en vragen worden beantwoord, ze uiteindelijk daarmee veel mensenlevens kunnen sparen! De proefpersonen weten waar ze aan beginnen, wat de eventuele risico's van het onderzoek/experiment zullen zijn en ze zijn bij hun volle verstand wordt er geschreven. Ook lees ik dat ze alleen gezonde mensen zoeken in de leeftijd tussen de 18 en 30 jaar, omdat jongere mensen zonder onderliggende kwalen het minste risico lopen op een ernstige vorm van COVID-19 en ze worden goed in de gaten gehouden om het risico zo klein mogelijk te laten zijn. Dus is er geen sprake van oudere 70+ mensen die een kwetsbare groep vormen waar men eventueel onderzoek naar wil doen, want bij die ouere groep zijn de risico's te groot en ik vind dat Hertzberger sterk doordraaft en misschien ook wel wil shockeren met haar wrede, sadistische woorden "alle risico's van dien, inclusief ernstige ziekte, langdurige revalidatie en ook overlijden." Dat hoop ik dan maar, want die woorden zijn keihard en gevoelloost! Maar ze staat bekend om haar aparte manier van communiceren en misschien klinkt er toch iets van satire door in die woorden.

Dus zijn het keiharde woorden die ze gebruikt en doen aan Mengele praktijken denken!
Maar ik denk dat als er een te groot risico bestaat op complicatie's of overlijden van proefpersonen, dat ze helemaal geen toestemming zullen krijgen om zulke experimenten op mensen toe te passen, want dat is onetisch!
Wel zullen wetenschappers misschien hetzelfde experiment op proefdieren (apen?) willen uitvoeren, maar die dieren hebben er niet om gevraagd, doen het niet vrijwillig of met hun volle verstand!

Hieronder heb ik een link toegevoegd, een tweet van Hertzberger dat er behoefte is aan human challenge trials (proefpersonen besmetten met een virus) maar dan niet met het potentieel dodelijke coronavirus, maar met virussen uit de zelfde stam, die zich vermoedelijk dan ongeveer hetzelfde zullen gedragen qua besmetting e.d..(verkoudheids-coronavirussen)

Zie: https://twitter.com/ryhertzberger/status/1280066000663334912

43 Nieuwsgierig    
30 dagen geleden door Nieuwsgierig
4
Meld

@43 Interessante discussie.

Ik denk dat het erg zou schelen als mevrouw Hertzberger er nog veel meer de nadruk op zou hebben gelegd dat het altijd om een eigen keuze moet gaan van de te besmetten personen (ook ouderen). Dat haalt ook het Mengele-element wel weg.

Uiteindelijk hebben we weinig aan een vaccin dat werkt voor jongeren (voor wie het gevaar niet zo ontzettend groot is) en niets doet voor ouderen (die meer risico lopen op een beroerd verloop van een besmetting). Als het vaccin die groep niet beschermt, wat is dan het grote nut ervan?

Ook medicatie wordt uiteindelijk getest op de doelgroep, ook daar op vrijwillige basis. Mijn vader deed mee aan een test rond een medicijn tegen hartfalen. Hij was uitstekend op de hoogte gebracht van elk mogelijk risico - inclusief overlijden.

Dat vind ik wel een absoluut vereiste, dat er een goede screening komt van de vrijwillige proefpersonen, dat volstrekt duidelijk is dat ze weten wat ze doen, dat familieleden betrokken worden, dat de begeleiding optimaler dan optimaal is en wat je verder nog aan randvoorwaarden kunt bedenken.

44 Smiling    
30 dagen geleden door Smiling
1
Meld

@43
[ Maar ze staat bekend om haar aparte manier van communiceren en misschien klinkt er toch iets van satire door in die woorden.]
Nogmaals: bij Hertzberger is geen sprake van satire.

45 Wilmama    
30 dagen geleden door Wilmama
2
Meld

@44 Ja natuurlijk zal het tegenwoordig nooit gedwongen en mag het nooit gedwongen bij mensen worden! Anders is het net zoals je ook aanhaalt, 1 op 1 te vergelijken met Mengele toestanden en dat is zeer onethisch! Ik denk ook dat het niet de bedoeling van Hertzberger is om dat zo te willen en dat mensen onaanvaardbare risico's zullen lopen!

Ik vind het ook een zeer interessante discussie, die mensen dieper laat nadenken!
Hertzberger heeft volgens mij een extra laag in haar aparte manier van communiceren (gestopt) zoals wel vaker bij zeer intelligente mensen het geval is!

46 Nieuwsgierig    
30 dagen geleden door Nieuwsgierig
4
Meld

@42 En dan doen we maar net alsof er geen commerciële belangen zijn bij de producenten... zij hebben namelijk geen last van de risico's en bijwerkingen maar ze verdienen er wel lekker aan...

47 Topperz    
30 dagen geleden door Topperz
4
Meld

@46
[Hertzberger heeft volgens mij een extra laag in haar aparte manier van communiceren (gestopt) zoals wel vaker bij zeer intelligente mensen het geval is!] *kuch* *kuch* *kuch* (=ik verslik me hevig)

48 Wilmama    
29 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

@44 Als we de berichten mogen geloven is het vaccin (AstraZeneca) ook al getest op ouderen en volgens het bericht maken ouderen antistoffen aan. Hoe groot die groep ouderen is dat werd er volgens mij niet bij vermeld. Maar ik denk dat we nog even een slag om de arm moeten houden of deze beweringen op waarheid berusten tot er een officieel onderzoeksrapport over naar buiten wordt gebracht die getoetst kan worden door andere onafhankelijke wetenschappers!

https://www.ft.com/content/b15446e5-66f7-4e6a-947a-1b638769ff79

49 Nieuwsgierig    
29 dagen geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@47
De producenten van vaccins en hun medewerkers zijn ook vader en moeders, opa's en oma's, broers en zussen, neven en nichten en ga zo maar door, dus hun naasten zouden wel degelijk last hebben van opzettelijk achtergehouden risico's en bijwerkingen.

In dit geval zijn commerciële belangen al hélemaal ondergeschikt, want zo'n 95% mislukt en ook dat kost klauwen vol geld:

(**) 1. Over welke vaccins gaat het?
Er zijn meer dan honderd coronavaccins in ­ontwikkeling. Er is een kopgroep van elf, die nu al wordt getest op tienduizenden mensen; de lakmoesproef of het middel effectief en veilig is. Binnen de kopgroep maken twee vaccins de grootste kans om in Nederland als eerste over de streep te komen: het ‘Oxfordvaccin’, bedacht aan de universiteit van Oxford en geproduceerd door farmaceut AstraZeneca, en het vaccin van de Duits-Amerikaanse combinatie van ontwikkelaar BioNTech en producent Pfizer.

“Die twee worden voor de Europese markt in een versnelde procedure beoordeeld,” zegt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Onder de vlag van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) werkt Nederland samen met 26 andere landen. Nederland heeft een voorschot van meer dan 50 miljoen doses genomen op zes kandidaat-vaccins: het Oxfordvaccin (11,7 ­miljoen), BioNTech/Pfizer (7,question, Curevac (8,question, Moderna (3,1), Sanofi/GSK (11,7) en Johnson & Johnson (7,question. Het is een schot met hagel. Begrijpelijk, want doorgaans halen veel vaccins de eindstreep niet. “Zo’n 95 procent van alle vaccins mislukt – niet omdat ze niet effectief zijn, maar omdat ze niet veilig zijn; er zijn te veel bijwerkingen,” zei viroloog-epidemioloog Jaap Goudsmit eerder. Toch is de verwachting dat de ongekende krachtsinspanning die nu gaande is, enkele vaccins oplevert. (**)
Zie onder link in @42

50 Wilmama    
29 dagen geleden door Wilmama
2
Meld

@50
Sorry voor de emoticons. Die verschijnen bij NK vanzelf door de combinatie van het cijfer acht en ).

51 Wilmama    
29 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

Verder nieuws over het lopende onderzoek naar het vaccin van AstraZeneca is dat een man helaas is overleden. Hij was een jonge arts uit Brazilië die tot de groep behoorde die een placebo kreeg toegediend! Een andere proefpersoon uit het onderzoek kreeg een aandoening aan zijn ruggenmerg, een aandoening die achteraf na onderzoek niets met het vaccin te maken heeft gehad.

Het is alleen maar goed dat men bijwerkingen die eventueel zouden kunnen voorkomen bij een nieuw te ontwikkelen vaccin vooraf grondig onderzoekt voor het op de markt komt en niet over 1 nacht ijs gaat, ondanks de tijdsdruk die er op wordt gelegd en niet later (ernstige) bijwerkingen kunnen optreden die onaanvaardbaar zijn! Hoe de resultaten van evt. bijwerkingen op langere termijn zullen zijn is nog niet bekend en daar krijgen vaccin-ontwikkelaars eigenlijk de tijd niet voor om nog jaren te wachten en het is niet te hopen dat er pas na jaren ernstige bijwerkingen kunnen optreden na vaccinatie , want de hele wereld zit met smart te wachten op een voldoende werkend vaccin dat veilig is en veel mensen willen het liever vandaag nog als morgen. We moeten denk ik in het gunstigste geval en er niets mis gaat nog een paar maanden geduld hebben voordat een acceptabel vaccin beschikbaar komt!

https://www.telegraaf.nl/nieuws/101439500/overleden-man-in-onderzoek-vaccin-astra-zeneca-en-oxford-kreeg-placebo

52 Nieuwsgierig    
29 dagen geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@44
[ @43 Interessante discussie.]

https://twitter.com/mlambrecht/status/1322842881116246017
Ook in dit twitterdraadje discussie n.a.v. de column van Hertzberger, met links naar een aantal artikelen waaronder deze: https://www.pnas.org/content/early/2020/10/27/2021189117

Opinion: For now, it’s unethical to use human challenge studies for SARS-CoV-2 vaccine development

53 Wilmama    
29 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

#53 Over dat het onethisch is (en zeker bij 70 + proefpersonen) daar zijn we het over eens! Maar het blijft een interessante discussie hoe vreemd en barbaars het ook klinkt! Ook de reacties die het oplevert zullen interessant zijn!

Ik vraag me af hoe Hertzberger op deze kritiek gaat reageren en wat haar beweegredenen zijn geweest om het artikel zo te schrijven. Ze moet geweten hebben dat ze er kritiek op zou krijgen. Haar eerdere uitspraak in juni of juli op twitter ging overigens over menselijke proefpersonen blootstellen aan een onschuldig verkoudheidsvirus dat tot de groep coronavirussen behoort om de route die het virus aflegt beter te kunnen bestuderen om eventueel te weten te kunnen komen wat het minder onschuldige coronavirus zou kunnen doen omdat deze virussen op elkaar lijken.

Zou Hertzberger echt zo sadistisch zijn zoals ze doet voorkomen in het artikel? Ik twijfel er toch nog aan.
Maar we zullen er ongetwijfeld nog wel meer over horen, want stof opwaaien doet het zeker!

54 Nieuwsgierig    
29 dagen geleden door Nieuwsgierig
3
Meld

@54
Voor alle duidelijkheid het volledige draadje op Twitter:
https://twitter.com/HenkJanOut/status/1322475335032532992
"@ryhertzberger wil met 70-jarigen experimenten doen door ze met coronavirus in te spuiten. Omdat de nood zo hoog is. Gelukkig gaat zij hier niet over."

Het eindigt op dit moment met:
Willemijn Coene @MinaCoen· 6 u
Als antwoord op @HenkJanOut en @ryhertzberger
"Ach. Wanneer je haar uitlegt waarom het niet kan krijg je geen reactie. Dus, duidelijk, wil alleen maar roeptoeteren om het roeptoeteren. Netto negatieve bijdrage."

55 Wilmama    
29 dagen geleden door Wilmama
2
Meld

@55 Ja, hetgeen Hertzberger zegt en als idee oppert, gaat tegen de verklaring van Helsinki in!
Aangezien ze (nog) niet reageert op alle commotie die is ontstaan, zal het misschien geen satire geweest zijn of ze weet op dit moment nog geen goed weerwoord te geven op alle kritiek die op haar opmerkelijke uitlatingen zijn gegeven.

Verklaring van Helsinki:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Verklaring_van_Helsinki

56 Nieuwsgierig    
29 dagen geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@39 @40 Hoe verdien jij je brood?

57 Anti-Fascisme    
29 dagen geleden door Anti-Fascisme
2
Meld

@57
Ik hoef als AOW-er mijn brood niet meer te verdienen. Dit is vrijwilligerswerk.

58 Wilmama    
29 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

@58 Ha, ha, weer een leugen, Richard!

59 Mac Benac    
29 dagen geleden door Mac Benac
1
Meld

@43 “als mensen bereid zijn om op vrijwillige basis als proefpersonen te dienen"

De angst zit er nu zo goed in bij de ouderen dat zij bij introductie van een vaccin deze direkt zullen nemen. En dus eigenlijk als proefpersoon aandienen. Dit omdat ze hun vrijheid terug willen dat onrechtmatig van hrn is afgepakt. Ditzelfde geldt voor iedereen die straks wordt gechanteerd door de overheid om het vaccin te nemen. Opdat ze dan weer een discotheek in mogrn. Of mogen verschijnen op hun werk.

60 Anti-Fascisme    
28 dagen geleden door Anti-Fascisme
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Rapportage aanklacht Sidney Powell over hacke...
Een gedetailleerde rapportage over de aanklac...

17 uur geleden door sparta

Stemfraude VS : de FBI gaat onderzoek doen
De FBI heeft documenten opgevraagd die fraude...

12 uur geleden door Vageali6888

Waarom ik geen masker op zet – deze waa...
Meneer Jaap van Dissel van het RIVM heeft gez...

9 uur geleden door Rapunzel

Live: Arizona hoorzitting verkiezingen
Live verslag van de hoorzitting in Arizona ov...

6 uur geleden door sparta

PvdA ergert prins Bernhard met belastingplan...
Prins Bernhard is niet te spreken over een pl...

14 uur geleden door rotti29640


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Strokealpha
Moslima’s krijgen ongelijk: boerkiniverbod ...
@15 Zijn moslima\ s met hoofddoek en smoellap...

1 minuut geleden door Strokealpha

Reagurius
De asielinstroom van week 48 bedroeg ongeveer...
En de uitstroom weet niemand....

1 minuut geleden door Reagurius

Querido not
Zweden: Bejaarde man veroordeeld omdat hij ...
@41 Zeker zijn we wij.En dat al meer dan ...

2 minuten geleden door Querido not

oculus amet
Stemfraude VS : de FBI gaat onderzoek doen...
zinloze discussie in zoverre je dit nog een d...

2 minuten geleden door oculus amet

Moien
Stemfraude VS : de FBI gaat onderzoek doen...
@103 en jij zou het fragment daarna moeten be...

3 minuten geleden door Moien

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig