Direct naar artikelinhoud
Liveblog Amerikaanse verkiezingen

Lees terug: meer dan 100 miljoen Amerikanen stemden vervroegd

Lees terug: meer dan 100 miljoen Amerikanen stemden vervroegd
Beeld AFP

In dit blog volgen we de verkiezingen in de Verenigde Staten op de voet. 

♦ Kijkwijzer: hier moet je op letten tijdens de verkiezingsnacht.
♦ Dit zijn de 4 mogelijke scenario’s na de verkiezingen.
♦ Download onze app en ontvang een bericht bij belangrijke updates.

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    We hebben inmiddels een nieuwe liveblog opgezet over de Amerikaanse verkiezingen. Daar houden wij u doorlopend op de hoogte van al het nieuws rond de verkiezingen, van het laatste nieuws tot onze beste reportages.

    Beeld AFP
  2. Verkiezingsuitslag zal zeker de helft van de Amerikanen diep teleurstellen

    Amerika stemt op een ongewoon gespannen verkiezingsdag. ‘Dit is de Super Bowl en het wereldkampioenschap voetbal in één.’ Lees de hele reportage hier.

  3. Republikeinse gouverneur stemt op Democraat Biden

    De leider van de Amerikaanse staat Vermont, gouverneur Phil Scott, heeft als Republikein op de Democraat Biden gestemd. Het is de eerste Republikeinse gouverneur die publiekelijk bekendmaakt dat hij de rivaal van de Republikeinse president Trump steunt, melden Amerikaanse media.

    Scott zei al maanden dat hij niet op Trump zou stemmen, maar hij zei niet wie hij dan wel zijn stem zou geven. Ook andere prominente Republikeinen, onder wie gouverneurs en een senator, lieten eerder weten niet voor Trump te gaan. Maar zij spraken geen steun uit voor Biden.

  4. Biden: we verkiezen hoop boven angst

    "We verkiezen hoop boven angst, waarheid boven leugens, wetenschap boven fictie." Die woorden sprak de Democratische presidentskandidaat Joe Biden tijdens zijn laatste campagneronde in Pennsylvania, een cruciale staat waar zowel hij als president Trump kans maakt op de overwinning.

    De voormalige vicepresident sprak een kleine groep aanhangers met een megafoon toe in Philadelphia terwijl hij een mondkapje droeg. Biden denkt dat hij genoeg stemmen krijgt om de overwinning te kunnen uitroepen. Hij beloofde opnieuw de coronapandemie veel beter aan te pakken dan Trump. De verkiezingsavond brengt hij door in Wilmington in zijn thuisstaat Delaware.

    President Trump vertrok na een stop in het campagnekwartier in de staat Virginia naar het Witte Huis. Verliezen is niet gemakkelijk, had hij tegen medewerkers gezegd.

  5. Postdienst VS moet briefstembiljetten zoeken in swing states

    Het Amerikaanse staatspostbedrijf USPS moet onmiddellijk achtergebleven briefstembiljetten opsporen in zijn locaties in een aantal staten waar beide presidentskandidaten kans lijken te maken. Een federale rechter in Washington heeft dat bepaald op verkiezingsdag.

    De biljetten die zijn bedoeld om per post te stemmen moeten naar verkiezingsfunctionarissen worden gebracht om er zeker van te zijn dat er geen stembiljetten worden achtergehouden, aldus de rechter. Veel staten tellen alleen stemmen die zijn binnengekomen voordat de stembureaus sluiten.

    Het gaat onder meer om postkantoren in traditioneel Democratische steden als Detroit, Philadelphia en Atlanta. De uitspraak geldt ook voor delen van 'swing states' waar nog niet zeker is wie er gaat winnen, zoals Pennsylvania, Arizona en Florida.

    Democraten en ook sommige rechters betichten de door de Trump-regering benoemde USPS-topman Louis DeJoy ervan de postdienst bewust minder efficiënt te maken. Een federale rechter verplichtte USPS in september al alle verkiezingsgerelateerde post met prioriteit af te handelen en zo nodig personeel overuren te laten maken.

    Onder meer vanwege de coronapandemie hebben veel meer Amerikanen per post gestemd dan vier jaar geleden. Trump stelt zonder bewijs dat briefstemmen verkiezingsfraude in de hand werkt.

    DETROITBeeld Getty Images
  6. Trump: Verliezen is nooit gemakkelijk

     Verliezen is niet gemakkelijk, zei de Amerikaanse president Trump op verkiezingsdag tegen medewerkers van zijn campagneteam op het hoofdkwartier in Arlington (Virginia). "Weet je, winnen is gemakkelijk. Verliezen is nooit gemakkelijk, niet voor mij," aldus Trump.

    Volgens hem denkt hij nog niet aan een toespraak voor als hij verliest of wint. Verder zei hij zich heel goed te voelen, hoewel hij erkende dat zijn stem schor was na zoveel campagnebijeenkomsten.

    Trump had eerder dinsdag al beloofd zichzelf niet tot verkiezingswinnaar uit te roepen tot de uitkomst zeker is. Hij sprak toen de verwachting uit dat hij zal winnen, hoewel hij in de meeste peilingen achterstaat op zijn Democratische tegenstrever Joe Biden. Onlangs meldden media dat Trump overwoog zichzelf al tot winnaar te bestempelen als hij na de eerste uitslagen voor zou staan op zijn rivaal.

  7. Amerikanen krijgen telefoontje met oproep niet te stemmen

    Op verkiezingsdag hebben Amerikanen in meerdere belangrijke staten mysterieuze telefoontjes ontvangen met de oproep niet te stemmen. Het gaat om geautomatiseerde zogenoemde robocalls. De autoriteiten van Michigan waarschuwen dat de telefoontjes uiteraard niet echt zijn.

    Opgebelde personen krijgen te horen dat ze niet moeten stemmen en het beter kunnen uitstellen. De redenen die worden gegeven zijn uiteenlopend, maar allemaal verzonnen. De wachtrijen bij de stemlokalen zouden bijvoorbeeld te lang zijn. Het is een poging het stemmen te onderdrukken, aldus de minister van Justitie van Michigan.

    Ook inwoners van onder meer Iowa, Pennsylvania en Florida kregen de robocalls. Het gaat om staten die de doorslag kunnen geven in wie uiteindelijk de verkiezingen wint, president Trump of zijn uitdager Biden.

    Het is onduidelijk in hoeverre de robocalls daadwerkelijk Amerikanen hebben afgeschrikt te stemmen.

  8. Meer dan 100 miljoen Amerikanen stemden vervroegd

    Meer dan 100 miljoen Amerikanen hebben vervroegd een stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. Ruim 64,5 miljoen mensen deden dat per post, de rest deed dat in persoon. Ondertussen zijn in de VS de stembussen opengegaan voor het 'gewone stemmen'.

    De cijfers komen van het US Elections Project van de Universiteit van Florida, dat in totaal 150 miljoen stemmen verwacht. Dat zou een opkomst betekenen van meer dan 62 procent, een record in de recente geschiedenis.

    Bijna 240 miljoen Amerikanen mogen stemmen bij de presidentsverkiezingen. Vier jaar geleden brachten ongeveer 137 miljoen Amerikanen een stem uit. Destijds stemde 40 procent vervroegd.

  9. First lady Melania Trump stemt zonder mondkapje

    First lady Melania Trump heeft op verkiezingsdag gestemd in een stembureau in Palm Beach (Florida). Ze was de enige persoon daar die geen mondkapje droeg.

    Haar man, president Trump, had bijna anderhalve week geleden al vervroegd gestemd. Ze zei dat ze niet tegelijk haar stem had uitgebracht omdat ze op verkiezingsdag wilde stemmen.

    First lady Melania Trump heeft net haar stem uitgebrachtBeeld Getty Images
  10. Amerikaanse ambassadeur woont verkiezingsonbijt bij vanuit VS

    De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra woont het traditionele verkiezingsontbijt van de ambassade woensdagochtend bij middels een livestream. Hoekstra is namelijk niet in Nederland maar in de stad Holland, in Michigan.

    "De ambassadeur was sinds februari niet thuis geweest," laat een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Wassenaar weten. "Hij wil nu thuis zijn, onder meer om Thanksgiving te vieren." Hoekstra blijft volgens de woordvoerder in totaal vijf weken in de VS.

    Het verkiezingsontbijt wordt normaal gehouden in het Scheveningse Kurhaus. Dit jaar is het evenement vanwege de coronapandemie verplaatst naar perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens het ontbijt beschouwen politici en deskundigen de eerste uitslagen van de verkiezingen.

  11. 'Geen buitenlandse inmenging in Amerikaanse verkiezingen'

     Er zijn geen aanwijzingen dat een buitenlandse macht de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft gemanipuleerd, laat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid dinsdag weten.

    "We hebben geen aanwijzingen dat een buitenlandse macht erin is geslaagd deze verkiezingen stemmen in gevaar te brengen of te manipuleren," aldus het ministerie dinsdag op verkiezingsdag. Volgens de VS deden onder meer Rusland en Iran al wel pogingen de verkiezingen van dit jaar te beïnvloeden. Ze zouden de hand hebben gelegd op persoonsgegevens van geregistreerde kiezers.

  12. Trump belooft niet vroegtijdig overwinning uit te roepen

     President Trump belooft zichzelf niet tot verkiezingswinnaar uit te roepen tot de uitkomst zeker is. "Er is geen reden om spelletjes te spelen," zei hij tegen nieuwszender Fox.

    Trump sprak opnieuw de verwachting uit dat hij zal winnen, hoewel hij in de meeste peilingen achterstaat op zijn Democratische tegenstrever Joe Biden. In belangrijke staten als Texas, Florida, Arizona, North Carolina en Pennsylvania doet hij het naar het eigen zeggen goed. "We denken dat we het overal heel goed doen."

    Sommige analisten hebben gesuggereerd dat Trump zichzelf tot overwinnaar kan uitroepen als uit polls zou blijken dat hij mogelijk de verkiezingen wint. Trump noemde het 'vreselijk' en 'gevaarlijk' dat miljoenen poststemmen mogelijk nog niet zijn geteld.

  13. Verkiezingsdag aan oostkust begonnen

    De stembureaus aan de oostkust van de VS zijn dinsdagochtend (lokale tijd) geopend. Kiezers kunnen in New York, New Jersey, Connecticut, Maine en Virginia al hun stem uitbrengen. 

    De deuren van de Amerikaanse stembureaus gaan gedurende de dag op verschillende tijden open, aangezien de VS meerdere tijdzones kent. De eerste stembureaus openen in het oosten, de laatste in Alaska, in het uiterste westen.

  14. Ook de tweede uitslag bekend: 16 stemmen voor Trump

    In het dorpje Millsfield in New Hampshire behaalde de zittende president Donald Trump een meerderheid van 16 stemmen, terwijl 5 mensen op Biden stemden.

    De stembureaus zijn om middernacht al geopend in de twee dorpen nabij de Canadese grens, die ondanks de coronaviruspandemie de traditie sinds 1960 in stand houden.

  15. Eerste lokale uitslag Amerikaanse verkiezingen bekend

    Dixville Notch, een plaatsje in de Amerikaanse staat New Hampshire met twaalf inwoners, meldt dinsdagochtend als allereerste het resultaat van de presidentsverkiezingen: alle vijf de stemgerechtigden kozen voor de Democratische kandidaat Joe Biden.

    Het kleine dorpje in het noordoosten van de VS, tegen de grens met Canada, gaat al sinds 1960 als eerste naar de stembus. Direct om middernacht, als de stembus opengaat, brengt het handjevol stemgerechtigden hun stem uit. De stemmen worden vervolgens meteen geteld en in een kwestie van minuten is de strijd beslecht.

    De wet in de staat New Hampshire staat gemeenten met minder dan honderd inwoners toe om hun stembureaus om middernacht te openen en ze te sluiten zodra alle stemgerechtigden hebben gestemd. De meeste stembureaus aan de oostkust openen dinsdag rond 06.00 of 07.00 uur lokale tijd (12.00 of 13.00 uur Nederlandse tijd).

    Uitslag in Dixville NotchBeeld AP
  16. Twitter en Facebook waarschuwen voor te vroege verkiezingsuitslag

    Facebook en Twitter gaan waarschuwingen plaatsen bij berichten op sociale media waar kandidaten of campagneteams te vroeg de overwinning uitroepen tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Het is mogelijk dat Donald Trump of Joe Biden te vroeg zegt gewonnen te hebben, doordat veel mensen per post hebben gestemd en het mogelijk een aantal dagen duurt om alle stemmen te tellen.

    Bij berichten waar te vroeg de overwinning wordt geclaimd, zet Twitter een label waarop staat dat officiële bronnen een andere uitslag hebben of dat er nog helemaal geen uitslag is. Facebook is van plan om specifieke informatie te plaatsen in de apps van het bedrijf, door te linken naar de kiescommissies en er komen labels vergelijkbaar met die van Twitter.

    Facebook meldt dat het ook alle posts gaat verwijderen waarin wordt opgeroepen om niet te gaan stemmen of waar te zien is dat mensen worden tegengehouden die willen stemmen.

    Twitter meldt dat officials die bij kiescommissies werken en grote nieuwsmedia zoals ABC News, AP, CNN en Fox News geen labels krijgen, omdat ze een onafhankelijk verkiezingsteam hebben.

  17. 'Twitter heeft 90 Nederlandse QAnon-accounts verwijderd'

    Twitter heeft zeker 90 Nederlandse accounts verwijderd die samenzweringstheorieën van QAnon omarmen. Dat meldt het datajournalistieke platform Pointer dat onlangs 476 Nederlandstalige trollen opspoorde die op Twitter desinformatie verspreiden over de Amerikaanse verkiezingen.

    Twitter heeft aan het platform bevestigd dat de accounts zijn verwijderd. Mogelijk gaat het om meer accounts.

    Volgens Pointer is @DutchQPatriot met 5609 volgers het grootste account dat verwijderd is. Het totale aantal volgers van de verwijderde profielen is bijna 95.000, al zitten daar mogelijk ook dubbele accounts tussen.

    Aanhangers van de ultrarechtse QAnon-beweging denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker van een internetforum. Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook.

  18. Welke 4 scenario's zijn mogelijk na de Amerikaanse verkiezingen?

    Het wordt een verkiezingsdag als zelden te voren. Nauwelijks een vijfde van de Amerikanen denkt, volgens een peiling, dat het allemaal eerlijk zal verlopen. Hoe het gaat aflopen? Er zijn vier scenario's denkbaar.

    Lees het volledige artikel.

  19. President Trump trekt eindsprint op dag voor Verkiezingsdag

    Donald Trump zet nog een tandje bij in zijn race met uitdager Joe Biden. De Amerikaanse president hield maandag liefst vijf bijeenkomsten in North Carolina, Pennsylvania, Wisconsin en Michigan – zogenoemde swing states die van cruciaal belang zijn om zijn Democratische rivaal af te troeven.

    Lees het volledige artikel.

    President Trump.Beeld AP
  20. Obama: Trump maakt 'reality show' van Witte Huis

    Op de laatste dag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft oud-president Barack Obama zijn opvolger Donald Trump ervan beschuldigd het presidentschap als "reality show" te behandelen. Tijdens een campagnebijeenkomst voor zijn voormalig vicepresident Joe Biden, haalde Obama meermaals fel uit naar zijn opvolger.

    Obama hield zijn toespraak in Miami, een van de grootste steden in de cruciale swing state Florida. Over Biden zei hij: "Hij heeft mij een betere president gemaakt." Ook benadrukte de oud-president het belang van betaalbare ziektekostenverzekeringen ten tijde van de corona-epidemie.

    Florida geldt bij de verkiezingen dinsdag als een van de belangrijkste staten. De swing state, waar 29 van de 538 kiesmannen zijn te verdelen, koos bij vrijwel iedere presidentsverkiezing sinds 1964 voor de uiteindelijke winnaar. Peilingen doen vermoeden dat het er dit jaar erg spannend gaat worden.

  21. Wall Street gaat uit van winst Biden

    De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met duidelijke winsten gesloten. Beleggers op Wall Street lijken er vanuit te gaan dat Joe Biden dinsdag de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat winnen. Dat zou voor de financiële markten niet ongunstig zijn. Biden zou namelijk grotere stimuleringsmaatregelen voorstaan om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen.

  22. Rechters Texas verwerpen bezwaar tegen stemmen per auto

    Een federale rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft een bezwaar tegen stemmen per auto verworpen nadat een lagere rechtbank dat ook al had gedaan. Republikeinen van president Trump probeerden ruim 120.000 stemmen die al zijn uitgebracht via zogenoemde drive-through stemlokalen ongeldig te laten verklaren. Het gaat om stemmen uit de regio Harris County, een gebied waar doorgaans overwegend op de Democraten wordt gestemd. Het autostemmen is een alternatief voor een bezoek aan een stemlokaal dat veel mensen willen vermijden door corona.

    Een conservatieve activist en een Republikeins lid van het Texaanse parlement klaagden dat deze vorm van stemmen ongrondwettelijk is. Ze eisten dat alle stemmen die op deze manier zijn uitgebracht ongeldig worden verklaard en niet meetellen voor de presidentsverkiezingen.

    Eerder had het Hooggerechtshof van Texas vergelijkbare zaken om drive-throughstemmen in Harris County te stoppen, ook afgewezen. De regio, waar ook de hoofdstad Houston bijhoort, telt zo'n 4,7 miljoen inwoners en tien autostempunten.

  23. Biden krijgt hulp van Eminem

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. New York barricadeert deuren uit angst voor rellen na verkiezingen

    Uit vrees voor gewelddadige protesten na de presidentsverkiezingen hebben winkels, restaurants en hotels in New York hun deuren en etalages gebarricadeerd. Vooral rond Times Square en de chique winkelstraat Fifth Avenue plaatsen ambachtslieden houten panelen voor de ramen.

    Na de presidentsverkiezingen van 2016 waren er tal van demonstraties in de metropool. De meeste verliepen vreedzaam.

    Ook elders in de Verenigde Staten worden veiligheidsmaatregelen genomen met het oog op mogelijke onrust rond de verkiezingen. Het gebied rond het Witte Huis in Washington wordt afgezet. De beroemde winkelstraat Rodeo Drive in Beverly Hills blijft twee dagen lang gesloten voor auto's en voetgangers.

    Beeld Getty Images
  25. Biden aan kop in de laatste peilingen, twijfel over juistheid

    De Democratische presidentskandidaat Joe Biden staat in bijna alle peilingen voor op president Donald Trump. Dat was in 2016 ook het geval met Hillary Clinton, die de strijd uiteindelijk verloor van Trump. Veel peilers zeiden na 2016 hun methodes te hebben aangepast, maar sommige van hen twijfelen over hoe correct de huidige peilingen zijn.

    Robert Cahaly, die in 2016 voorspelde dat Trump in belangrijke swing states als Pennsylvania en Florida zou winnen en uiteindelijk president zou worden, denkt ook nu dat andere peilers ernaast zitten en Trump uiteindelijk aan het langste eind trekt. Cahaly, die werkt bij de Trafalgar Group, een organisatie die peilingen doet, zegt tegen nieuwssite Politico. "Er zijn nog steeds veel verborgen Trump-stemmers. Mensen die daar niet voor durven uitkomen. Ik denk dat Trump de meeste kiesmannen binnenhaalt."

    Veel peilingbureaus hebben methodes van Cahaly overgenomen. Zo worden mensen niet meer alleen gevraagd wat ze zelf denken, maar ook wat bijvoorbeeld buren of familieleden denken en wat zij gaan stemmen. Ook is er gekozen voor andere methodes dan mensen thuis op te bellen of lange vragenlijsten toe te sturen. Door ondervraagden anonimiteit te geven en ze via internet in hun eigen tempo vragen te laten beantwoorden, hopen de peilers op eerlijkere antwoorden.

    Volgens The New York Times staat Biden in veel peilingen in de meeste zwaarbevochten staten voor, ook als de peilingen er net zo naast zouden zitten als vier jaar geleden. 

    Beeld Getty Images
  26. 'Rechtbank Texas wijst klacht tegen drive-through stemmen af'

    Een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas heeft een klacht van Republikeinen tegen tien locaties waar vanuit de auto kan worden gestemd, afgewezen. Dat meldt The New York Times. Volgens de Republikeinen is een zogeheten drive-through stembus niet toegestaan volgens de wet.

    Al meer dan 120.000 mensen hebben hun stem de afgelopen dagen ingeleverd bij een van de tien stempunten in het Texaanse Harris County. De klagers stappen nu naar een landelijke rechtbank om de stemmen alsnog ongeldig te laten verklaren. Die zaak dient maandag.

    Een advocaat van Harris County noemde de aanklacht een 'poging om kiezers te onderdrukken'. "Dit is van den zotte, stemmen horen gewoon te tellen."

    Harris County is een overwegend Democratisch gebied. Een Republikeinse vertegenwoordiger van het naastgelegen Montgomery County verwijt de Democratische bestuurders van Harris County dat de stemlocaties in overwegend Democratische wijken staan. "Als het echt om de veiligheid van de kiezers ging, waarom worden dan alleen Democratische stemmers zo geholpen."

  27. Amerika houdt de adem in: al 91 miljoen stemmen uitgebracht

    Een nerveus Amerika maakt zich op voor een langverwachte verkiezingsdag. Joe Biden heeft volgens opiniepeilers nog steeds de beste papieren om te winnen, maar Donald Trump zit hem in diverse staten op de hielen. Lees verder.

    Trump-aanhangers in de Amerikaanse staat Wisconsin.Beeld Shutterstock
  28. Trump-aanhangers belagen Biden-campagnebus in Texas

    Een campagnebus van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden is zondag belaagd door aanhangers van president Trump. Biden zelf zat niet in de bus. De Amerikaanse FBI is een onderzoek gestart naar het incident.

    De belagers omsingelden de Biden-bus op een snelweg met hun voertuigen, die waren voorzien van Trump-vlaggen. De Democratische partij spreekt van 'een gevaarlijke situatie' en heeft een aantal verkiezingsbijeenkomsten in de zuidelijke staat geschrapt, zo melden Texaanse media. Trump reageerde door 'Ik hou van Texas' te tweeten.


    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Wat als Trump niet weg wil na een nederlaag?

    De Amerikaanse president Trump suggereert voortdurend dat hij niet zonder meer zal opstappen bij een ongunstige verkiezingsuitslag. Wat als hij na dinsdag de daad bij het woord voegt? Lees verder. 

  30. Lessen van lange reis door de VS: Amerikanen zijn bang geworden

    12.000 kilometer legde onze correspondent Karlijn van Houwelingen deze nazomer af in de Verenigde Staten. Ondanks alle beproevingen waar het land zich voor ziet gesteld, trof zij veerkracht en vertrouwen. Niet in de politiek, wel in de mens. Lees verder.

    Beeld Sergio Avellaneda
  31. Nederlandse kunstenaar zet hoofd Trump bij het grofvuil

    Arjen van Lith, een Nederlandse kunstenaar die in Pittsburgh woont, heeft een 'anti-Trump' monument van ruim twee meter hoog gemaakt. Hij neemt het kunstwerk mee op tour, langs verschillende vuilnisbelten in de staat Pennsylvania. Het project, genaamd Individual #1, is een proteststuk, zegt de kunstenaar. "En een roep om actie. Ik mag als immigrant niet stemmen, maar zo laat ik toch van me horen." De gigantische, gouden sculptuur is volgens Lith net zo 'luid, opzichtig en trashy als Trump zelf'.

    Het hoofd van Trump bij het vuilnis.Beeld Teake Zuidema
  32. Democraten krijgen miljoenen dankzij reünies van series en films

    Sterren van films en televisieseries hebben tijdens de presidentsverkiezingen in coronatijd een creatieve manier gevonden om geld binnen te harken voor de Democraten. Met virtuele reünies zijn de afgelopen weken miljoenen dollars opgehaald, rekende The Hollywood Reporter uit.

    Zo kwam ook de cast van de sitcom Happy Days vorige maand digitaal bij elkaar om geld op te halen voor de Democratische partij van Wisconsin. Volgens Henry Winkler, die The Fonz speelde in de serie, was het voor hem en zijn oud-collega's noodzakelijk iets te doen. "Voor ons allemaal is het zo belangrijk dat we ons land terugkrijgen," zei de acteur, die kritisch is over de huidige staat van de VS onder het bewind van president Donald Trump.

    Henry WinklerBeeld Hollandse Hoogte / AFP

    Voor de Democraten in Wisconsin zou tot nu toe al zo'n zeven miljoen dollar (bijna zes miljoen euro) zijn opgehaald met reünies van tv-series en films. Zo kwamen ook acteurs en makers van de avonturenfilm The Princess Bride en de serie Veep virtueel daarvoor bijeen.

    Ook voor andere belangrijke staten tijdens de presidentsverkiezingen verzamelden sterren zich om de Democratische partij te steunen. Zo konden kijkers ook tegen betaling aanwezig zijn bij digitale reünies van onder meer Seinfeld, The West Wing en Parks and Recreation.

  33. Drie 'Nederlanders' komen in Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

    De Amerikanen kiezen dinsdag niet alleen hun president, maar ook alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden. In die Amerikaanse Tweede Kamer komen in elk geval drie en vermoedelijk vier politici met Nederlandse wortels.

    Een van de 'Nederlandse' duels is in het noordwesten van de staat Iowa. Daar neemt de Republikein Randy Feenstra het op tegen de Democraat J.D. Scholten. Bij de Republikeinse voorverkiezingen had Feenstra gewonnen van de zittende afgevaardigde voor het kiesdistrict, Steve King. Die was voor de Republikeinen te rechts-nationalistisch en daarom steunde de partijleiding Feenstra.

    Feenstra profileert zich vooral als conservatief christen. Hij is docent aan de reformatorische Dordt University in Iowa, vernoemd naar de stad Dordrecht. Scholten is een bijna 2 meter lange jurist, die in een vorige carrière in Antwerpen en Gent heeft gehonkbald. In de meeste peilingen heeft Feenstra een redelijk comfortabele voorsprong.

    Ook in Michigan staat een Scholten kandidaat. De Democrate Hillary Scholten neemt het daar op tegen de Republikein Peter Meijer. Meijer komt uit een familie van miljardairs, zijn grootvader is de oprichter van de grote Meijer-supermarktketen. De huidige afgevaardigde voor dat district is Justin Amash, die als een van de eerste Republikeinen brak met president Donald Trump en als onafhankelijk politicus verder ging. Hij besloot zich niet kandidaat te stellen. In de peilingen gaan Scholten en Meijer gelijk op.

    De strijd om een andere zetel voor Michigan gaat tussen de huidige vertegenwoordiger, de Republikein Bill Huizenga, en zijn Democratische uitdager, de progressieve dominee Bryan Berghoef. Voor beiden is het plaatsje Holland de thuisbasis. Huizenga zit sinds 2011 in het Huis van Afgevaardigden. Zijn voorganger is de geboren Groninger Pete Hoekstra, de huidige Amerikaanse ambassadeur in Nederland.

    Verderop in Michigan gaat de Republikein John Moolenaar voor een nieuwe termijn in het Huis van Afgevaardigden. Volgens de peilingen zal hij eenvoudig winnen van zijn niet-Nederlands-Amerikaanse Democratische tegenstander.

    Ongeveer 4,5 miljoen Amerikanen hebben Nederlandse wortels. Zij wonen onder meer in plaatsen als Holland en Zeeland in Michigan en Pella en Orange City in Iowa. Drie Nederlandse Amerikanen werden president: Martin Van Buren (president van 1837 tot 1841), Theodore Roosevelt (1901-1909) en zijn achterneef Franklin Delano Roosevelt (1933-1945).

    De Amerikanen kiezen dinsdag ook 35 van de 100 senatoren. In Colorado lijkt de Democratische oud-gouverneur John Hickenlooper, ook iemand met Nederlandse voorouders, eenvoudig herkozen te worden.

  34. Trump waarschuwt voor ‘chaotische puinhoop’ na verkiezingen

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag, op een campagnebijeenkomst in de cruciale swing state Pennsylvania, opnieuw gewaarschuwd dat het mogelijk enkele weken kan duren voor het resultaat van de presidentsverkiezing van komende dinsdag bekend zal zijn. "De derde november zal komen en gaan en we zullen niets weten. Je krijgt een chaotische puinhoop in ons land," aldus de president.

    "De hele wereld en ons land zullen wachten en wachten. Om te weten wie er gewonnen heeft, zal het wekenlang wachten zijn," zei Trump verder.

    Met zijn waarschuwing haalde Trump vooral uit naar de stemmen per post. De Republikeinen wilden verhinderen dat de deadline voor die stemmen zou worden verlengd, maar vingen bot. Dat betekent dat stembrieven met een tijdige poststempel meegeteld moeten worden. Ook als ze drie dagen na 3 november zouden arriveren.

    Als het een nipte race wordt tussen de kandidaten Trump en Biden - wat in Pennsylvania volgens de peilingen het geval zal zijn - kan het resultaat van de poststemmen bepalend zijn.

    Trump verweet het Amerikaanse Hooggerechtshof met het verlengen van de deadline "een verschrikkelijk politiek besluit te hebben genomen." Hij waarschuwde ook dat het tot een gevaarlijke situatie kan leiden bij het tellen van de stemmen. Maar meer uitleg voor die waarschuwing gaf de president niet.

    Stemmen per post wordt al maanden onder vuur genomen door Trump omdat hij - zonder dat daarvoor aanwijzingen zijn - denkt dat het fraude in de hand werkt. Deze manier van stemmen wordt meer door Democratische aanhangers gebruikt, dan bij de Republikeinen. Ook de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat meer mensen hun stem per brief wensen uit te brengen.

    De Amerikaanse president Donald Trump zaterdag tijdens zijn speech gedurende een campagnebijeenkomst op het vliegveld van Pittsburgh-Butler in Butler, in de staat Pennsylvania.Beeld REUTERS
  35. Republikeinen willen stemmen per auto ongeldig verklaren

    Republikeinen in de Amerikaanse staat Texas proberen via de rechter 100.000 stemmen die zijn uitgebracht via drive-through stemlokalen ongeldig te verklaren. Amerikanen brachten in Harris County, een gebied waar doorgaans overwegend op de Democraten wordt gestemd, hun stem uit vanuit hun auto als alternatief voor een reguliere stembusgang vanwege de coronapandemie.

    De conservatieve activist Steve Hotze en Steve Toth, een Republikeins lid van het Texaanse parlement, spanden een zaak aan die maandag bij een federale rechter in Houston voorkomt. Ze vinden dat deze vorm van stemmen ongrondwettelijk is. Harris County is met ongeveer 4,7 miljoen inwoners de op twee na dichtstbevolkte provincie van de Verenigde Staten. Het heeft momenteel tien drive-through stembureaus die beschikbaar zijn voor kiezers.

    De rechtszaak komt nadat het Hooggerechtshof van Texas, een van de meest conservatieve staatsrechtbanken in de Verenigde Staten, soortgelijke zaken om drive-through-stemmen in Harris County te stoppen, heeft afgewezen.

    Hotze en Toth eisen dat alle stemmen die op deze manier zijn uitgebracht, ongeldig worden verklaard en niet meetellen voor de presidentsverkiezing van dinsdag.

  36. Tijdperk Trump: ‘Herverkiezing brengt waarschijnlijk meer instabiliteit in VS en daarbuiten’

    Het Witte Huis leek wel een realityshow in de afgelopen jaren, maar er werd ook nog geregeerd, met succes. De erfenis van Donald Trump (74) zal nog jaren bestaan, of hij dinsdag bij de verkiezingen nu wint of verliest. Lees hier het hele verhaal. 

  37. Nu al meer gestemd in Texas dan bij verkiezing 2016

    In de Amerikaanse staat Texas hebben nog voor de verkiezingsdag al ruim negen miljoen kiezers een stem uitgebracht. Dat betekent dat nu al meer mensen hebben gestemd dan bij de presidentsverkiezingen van vier jaar geleden.

    Kiezers maakten in de staat massaal gebruik van de mogelijkheid om vroeg te stemmen. Dat kon onder meer per post. Het aantal Texanen dat zich heeft laten registreren als kiezer, ligt bovendien 12 procent hoger dan in 2016. Het gaat om 1,9 miljoen nieuwe kiezers.

    Het 29 miljoen inwoners tellende Texas is na Californië de tweede staat van de VS. De staat gaat bij presidentsverkiezingen al tientallen jaren steevast naar de Republikeinse kandidaten. De laatste Democratische presidentskandidaat die won in Texas was Jimmy Carter in 1976.

    Toch fantaseren sommige Democraten over een overwinning van hun kandidaat Joe Biden in de zuidelijke staat. Dat zou een politieke aardverschuiving betekenen. Biden laat zich in de dagen voor de verkiezing overigens niet zien in Texas. Wel voerde zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris er vrijdag campagne.

  38. Verkiezingen uitgebreid te volgen op Nederlandse tv

    Tv-kijkers in Nederland hoeven ook dit keer niks te missen van de Amerikaanse verkiezingen. Bij onder meer NPO, RTL en SBS wordt volgende week in de nacht van dinsdag op woensdag en de dagen daaromheen volop aandacht besteed aan de presidentsverkiezingen.

    De NOS maakt tijdens de verkiezingsnacht van dinsdag op woensdag op NPO 1 een nachtvullende uitzending van 7,5 uur. De presentatie van de uitzending, die om 23.30 uur begint, is in handen van Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter. Vanuit de studio wordt geschakeld met verslaggevers in de Verenigde Staten. In Hilversum en via Skype zijn daarnaast Nederlandse en Amerikaanse aanhangers van Donald Trump en Joe Biden te gast. Ook worden onder meer de huidige ambassadeur van de VS Pete Hoekstra en zijn voorganger Timothy Broas geïnterviewd. Ook op NPO Radio 1 en online besteedt de NOS de hele nacht aandacht aan de verkiezingen.

    Talkshow Op1 komt aanstaande zondagavond om 22.15 uur met een extra uitzending, gepresenteerd door Jeroen Pauw en Sophie Hilbrand. Het thema van de special is 'Hoe Trump zijn wij?'. Aan de vooravond van de verkiezingen gaat het praatprogramma op zoek naar het antwoord op de vraag hoe Trump onze samenleving heeft veranderd. Onder meer econoom Marike Stellinga, tv-presentator en ondernemer Jan van den Bosch, schrijver Bas Heijne, en journalist Charles Groenhuijsen schuiven aan.

    Buitenhof staat op zondag 1 en zondag 8 november geheel in het teken van de presidentsverkiezingen. Speciaal voor deze gelegenheid zendt het programma om 12.10 uur (Nederlandse tijd) uit vanuit New York waar presentator en oud-Amerika-correspondent Twan Huys in gesprek gaat met gasten uit de Amerikaanse politiek en media.

    RTL is dinsdagnacht online en in de app actief met een liveblog, achtergrondverhalen en reportages vanuit de VS. Daarna komt RTL Nieuws woensdagochtend vanaf 05.30 uur met een uitgebreide live-uitzending. Correspondent Erik Mouthaan, verslaggever Ruben Leter en politiek verslaggever Floor Bremer volgen de uitslagen met kiezers van beide partijen. De correspondenten en verslaggevers van RTL Nieuws zijn verder ook te zien bij de andere actualiteitenprogramma's van RTL zoals Jinek, RTL Boulevard en bij RTL Z.

    Op SBS6 zal woensdagavond bij Hart van Nederland te zien zijn wat de verkiezingen in ons land teweegbrengen. Het programma gaat het land in en laat door middel van reportages zien hoe Nederlanders de verkiezingen volgen en wat bij hen de impact is van de uitslag.

  39. Twitter deblokkeert account New York Post

    Twitter heeft de blokkade van het account van de New York Post opgeheven. Volgens het sociale mediabedrijf heeft de krant zijn beleid op het gebied van gehackt materiaal aangepast en kan de rechtse tabloid weer tweets versturen.

    Twitter had het account van de krant op 14 oktober geblokkeerd nadat de New York Post artikelen publiceerde over de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Op basis van e-mails schreef de krant dat Hunter Biden de invloed van zijn vader zo'n zes jaar geleden gebruikte toen hij voor de Oekraïense aardgasmaatschappij Burisma werkte. Joe Biden, destijds vicepresident, zou zijn zoon te hulp zijn geschoten. Omdat het om gehackt materiaal ging, besloot Twitter de account te blokkeren. Dat besluit leidde tot veel verontwaardiging onder Republikeinen. Die beschuldigden het bedrijf van selectieve censuur tegen conservatieven.

    De New York Post tweette een foto met het vogellogo van Twitter dat uit een kooi vloog, met het onderschrift "Twitter trekt zich terug, ontgrendelt eindelijk Post-account na Biden-ban."

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Hier volg je (online) de Amerikaanse verkiezingen

    Welke swingstaten zijn belangrijk? Wat betekenen de exitpolls? En wie wordt de president van de Verenigde Staten? Via deze (online) evenementen volg je op 3 november niet alleen live de verkiezingen, maar word je ook bijgepraat door Amerikadeskundigen, journalisten, politici en opiniemakers. 

    NOS zendt op NPO 1 de nachtvullende uitzending NOS Amerika Kiest uit. De uitslagen worden in Hilversum bijgehouden en er wordt gebeld met correspondenten en deskundigen in de VS. Ook op Radio 1 zijn de verkiezingen de hele nacht te volgen.

    Liever Amerikaanse zenders? CNN start om 22:00 uur Nederlandse tijd met de officiële verkiezingsuitzending, die de hele nacht doorgaat. De Amerikaanse zenders FoxNews en CBS News blijven natuurlijk niet achter: Nederlandse kijkers kunnen deze uitzendingen online streamen. 

  41. Trump en Biden voor laatste campagneweekend naar Midden-Westen

    De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden gaan op de laatste vrijdag voor de presidentsverkiezingen naar het Midden-Westen van de Verenigde Staten. Daar voeren ze campagne in belangrijke staten waar geen van de kandidaten zeker lijkt te zijn van een overwinning.

    De president gaat onder meer naar Michigan en Wisconsin, twee staten die lange tijd bekendstonden als bolwerken van de Democraten. Toch won de Republikein Trump er vier jaar geleden nipt. Hij moet die politieke stunt nu zien te herhalen. De president voert vrijdag ook campagne in Minnesota, dat in 1972 voor het laatst naar een Republikeinse presidentskandidaat ging.

    Biden gaat eveneens naar Wisconsin en Minnesota. De voormalige vicepresident van Barack Obama voert daarnaast ook campagne in Iowa, een staat waar Trump in 2016 overtuigend won. Biden staat op voorsprong in landelijke peilingen, maar de verschillen zijn in belangrijke 'swing states' een stuk kleiner. En het zijn juist die staten waar bepaald kan worden wie straks in het Witte Huis zit. Trump kreeg in 2016 landelijk minder stemmen dan de Democraat Hillary Clinton, maar won toch.

    De campagnes worden dit keer gedomineerd door de coronacrisis. Het virus heeft de afgelopen maanden aan bijna 230.000 patiënten in de VS het leven gekost. Trump probeert kiezers ervan te overtuigen dat het de goede kant op gaat met de strijd tegen het virus. Hij praat liever over economisch herstel en voert koortsachtig campagne om zijn achterstand in de peilingen in te lopen.

    Trump houdt ondanks de coronacrisis vaak grote campagnebijeenkomsten met veel aanwezigen. De president wil volgens een medewerker zeker tien staten bezoeken in de laatste dagen van zijn campagne. In de laatste 48 uur voor de verkiezingen zal Trump elf campagnebijeenkomsten houden. "We gaan nooit meer in lockdown," beloofde hij aanhangers in Tampa (Florida) donderdag. "We zijn klaar om zaken te doen."

    De campagneactiviteiten van Biden zijn kleinschaliger dan die van Trump. De Democraat houdt onder meer 'drive-in-bijeenkomsten', waar mensen in hun auto's naartoe komen. "Donald Trump heeft met de witte vlag gezwaaid, onze gezinnen in de steek gelaten en zich overgegeven aan het virus," zei Biden in Tampa, enkele uren nadat Trump daar campagne had gevoerd.

    Beeld AP
    Beeld AP
  42. Instagram voert beperking in om Amerikaanse verkiezingen

    Ook Instagram neemt maatregelen om de verspreiding van misinformatie rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen te voorkomen. Het socialemediaplatform, dat eigendom is van Facebook, haalt het tabblad 'Recent' tijdelijk weg voor Amerikaanse gebruikers.

    "We doen dit om de realtime verspreiding van mogelijk schadelijke inhoud die rond de verkiezingen zou kunnen opduiken te verminderen", stelde Instagram in een verklaring over de maatregel.

    Onder 'Recent' staan posts met eenzelfde hashtag chronologisch gerangschikt en worden bepaalde berichten automatisch uitgelicht. Deskundigen waarschuwden eerder dat misinformatie zich op die manier snel kan verspreiden op Instagram.

    Sociale mediabedrijven staan onder toenemende druk maatregelen te nemen om misleidende informatie en opruiende berichten rond de verkiezingen de kop in te drukken. Zo liet Twitter eerder deze maand weten tweets te verwijderen waarin mensen worden opgeroepen zich te mengen in het Amerikaanse verkiezingsproces, onder meer door middel van geweld. Facebook stelde onlangs 2,2 miljoen advertenties en 120.000 berichten te hebben geweigerd omdat die tot doel zouden hebben gehad de verkiezingsopkomst te beperken.

  43. Walmart haalt wapens uit de schappen richting verkiezingen

    De Amerikaanse supermarkgigant Walmart heeft in aanloop naar de presidentsverkiezingen vuurwapens en munitie uit voorzorg uit de schappen gehaald. De keten doet dat vanwege mogelijke met de verkiezingen gepaard gaande plunderingen of onrust, stelt Walmart in een verklaring.

    "We hebben wat geïsoleerde burgerlijke onrust gezien en zoals we de afgelopen jaren verschillende keren hebben gedaan, hebben we onze vuurwapens en munitie van de verkoopvloer gehaald als voorzorgsmaatregel voor de veiligheid van onze medewerkers en klanten", stelt Walmart. "Deze producten blijven beschikbaar voor aankoop door klanten."

    Eerder dit jaar besloot de supermarktketen ook al geweren en munitie uit de schappen te halen, nadat er in het hele land onrust ontstond na de dood van de zwarte arrestant George Floyd. Die actie was destijds bedoeld om diefstal uit de winkels en plunderingen te ontmoedigen.

    Vorig jaar stelde Walmart, dat ongeveer in de helft van zijn vestigingen vuurwapens aanbiedt, dat het de verkoop van ammunitie die in aanvalsgeweren gebruikt kan worden, gaat stoppen. Dat besluit volgde op een aanval in winkels in Texas en Mississippi waar 24 mensen door omkwamen en het debat over wapenverkoop in de Verenigde Staten opnieuw door oplaaide.

  44. Hof van beroep oordeelt tegen verlengen briefstemmen in Minnesota

    Een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat briefstemmen die in de swingstate Minnesota na de verkiezingsdag op 3 november binnenkomen, niet meer meegeteld mogen worden. Daarmee schaart het hof zich achter de Republikeinen in de staat.

    Volgens de kieswet in Minnesota mogen briefstemmen die tot op de verkiezingsdag zijn ontvangen meegenomen worden. Die sluitingsdatum werd echter verruimd door de hoogste verkiezingsfunctionaris in de staat, nadat een burgergroep eerder dit jaar bezwaar aantekende. Onder de nieuwe regeling mochten stemmen die tot 10 november binnenkomen geteld worden, zolang die voor of op 3 november zijn afgestempeld.

    Het hof van beroep draait dat nu echter terug. Een meerderheid van de rechters vindt dat de verkiezingsfunctionaris in kwestie, de Democraat Simon Paul, met het verleggen van de deadline voor briefstemmen de grondwet schendt. "Simpel gezegd, heeft hij niet de macht om de wetgeving in Minnesota terzijde te schuiven", aldus het hof in een verklaring.

    Omdat de zaak zich in een voorbereidende fase bevindt, heeft het hof nog niet formeel opdracht gegeven de oorspronkelijke datum van 3 november aan te houden als harde grens voor het accepteren van briefstemmen. Wel moeten alle stembiljetten die na de verkiezingsdag binnenkomen apart worden gehouden, zodat die eventueel uit het totaalaantal stemmen geschrapt kunnen worden, mocht daar in de definitieve uitspraak toe besloten worden.

    Over het stemmen per post dienen in de gehele Verenigde Staten tal van rechtszaken. Door de coronapandemie brengen meer Amerikanen dan ooit hun stem per brief uit. President Trump heeft, in weerwil van wat experts zeggen, vaak gesteld dat het stemmen per brief verkiezingsfraude in de hand werkt. Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten.

  45. Recordaantal Amerikanen stemde al voor presidentsverkiezingen

    Een recordaantal Amerikanen heeft al een stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen die op 3 november worden gehouden. Het US Elections Project van de Universiteit van Florida telde al meer dan 80 miljoen kiezers.

    Volgens de organisatie gaat het om het hoogste aantal in een eeuw dat vervroegd stemde.

    Er zijn bijna 240 miljoen mensen die mogen stemmen bij de presidentsverkiezingen. US Elections Project verwacht dat deze verkiezingen 150 miljoen Amerikanen van hun kiesrecht gebruik zullen maken.

    IOWA - Stemmers brengen hun stem al uit.Beeld Getty Images
  46. Trump en Biden strijden om gunst kiezers Florida

     De Amerikaanse president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden voeren donderdag allebei campagne in Florida. De kandidaten zijn enkele dagen voor de verkiezingen nog verwikkeld in een nek-aan-nekrace in die cruciale staat.

    Trump houdt zijn bijeenkomst volgens lokale media aan het begin van de middag bij het Raymond James Stadion in Tampa. Op eerdere campagnebijeenkomsten van de president kwamen duizenden aanhangers af. Zij droegen vaak geen mondkapjes. De rally van Biden begint enkele uren later in diezelfde stad en ziet er waarschijnlijk heel anders uit. Daar moeten aanwezigen in hun auto's blijven zitten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    Florida geldt bij de verkiezingen als een van de belangrijkste staten. De 'Sunshine State' (zonnige staat), waar 29 van de 538 kiesmannen zijn te verdelen, koos bij vrijwel iedere presidentsverkiezing sinds 1964 voor de uiteindelijke winnaar. Trump won er in 2016 en probeert nu de gunst van de kiezers te behouden. Peilingen doen vermoeden dat het er dit jaar erg spannend gaat worden.

    Biden staat landelijk ruim voor in de peilingen en komt zaterdag met zwaar geschut. Dan voert hij samen campagne met zijn voormalige politieke baas Barack Obama.

  47. Trump houdt rally in Arizona ondanks kritiek op lak aan coronaregels

    Met minder dan een week te gaan tot de verkiezingen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw een campagnebijeenkomst gehouden, deze keer in de staat Arizona. Dat deed Trump ondanks kritiek dat hij zijn herverkiezing boven de gezondheid van zijn aanhangers stelt. Lees hier meer.

    Beeld EPA
  48. Extra tijd voor stemmen tellen in North Carolina toegestaan

    Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat de extra tijd voor het tellen van stemmen in de staat North Carolina ongemoeid blijft, tegen de wil van president Donald Trump en de Republikeinen. In een soortgelijke zaak omtrent de cruciale swing state Pennsylvania probeerden de Republikeinen een versneld oordeel te forceren, waarbij zij van het Hooggerechtshof ook nul op het rekest kregen. In het laatste geval onthield de kersverse hoge rechter Amy Coney Barrett zich van een oordeel.

    Met het oordeel van 's lands hoogste gerechtelijke instantie bleef een eerder oordeel van een lagere rechtbank overeind. Het campagneteam van president Donald Trump, het landelijke Republikeinse partijbestuur en Republikeinse functionarissen in North Carolina hadden gehoopt dat het Hooggerechtshof er een streep door zou zetten.

    De kiesraad van North Carolina staat vanwege mogelijke vertragingen in de postbezorging door de US Postal Service toe dat briefstemmen met een poststempel van verkiezingsdatum 3 november worden meegeteld tot 9 dagen na de verkiezingen.

    In Pennsylvania mogen briefstemmen volgens de huidige regels tot drie dagen na de verkiezingen nog worden meegeteld. De Republikeinen willen ook die extra tijd voor het stemmentellen van tafel en procederen daarvoor momenteel bij het Hooggerechtshof.

    Dat weigerde op verzoek van de Republikeinen versneld een oordeel te vellen in die zaak. Die beslissing werd door acht rechters gemaakt, in de verhouding van 5 tegen 3. De net benoemde conservatieve hoge rechter Amy Coney Barrett onthield zich van een oordeel omdat zij geen tijd heeft gehad om de zaak te bestuderen.

    Over het stemmen per post dienen door het hele land tal van rechtszaken. Door de coronapandemie brengen meer Amerikanen dan ooit hun stem per brief uit. President Trump heeft, in weerwil van wat experts zeggen, vaak gesteld dat het stemmen per brief verkiezingsfraude in de hand werkt. Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten.

  49. Stafchef Trump schreef vernietigend stuk

    Een anoniem ingezonden stuk in The New York Times dat in 2018 een verwoestend beeld schetste van de Amerikaanse president Donald Trump, blijkt te zijn geschreven door de toenmalige stafchef van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid Miles Taylor. In het stuk, dat in Washington veel stof deed opwaaien, werd gesteld dat hoge ambtenaren Trump in het geheim probeerden tegen te werken om de schade van diens beleid te beperken. De president werd afgeschilderd als amoreel, kleinzielig en ineffectief.

    Taylor, die het stuk later nog in een meer uitgebreide boekvorm publiceerde, kwam woensdag zelf naar buiten met de mededeling dat hij de anonieme auteur was. Dat deed hij in een verklaring op een online-publicatieplatform, voorafgaand aan de aankomende presidentsverkiezingen volgende week dinsdag.

    "Wij moeten bepalen of Trumps gedrag aanleiding geeft voor nog een termijn, en we staan voor een gedenkwaardige beslissing aangezien onze keuze over Trumps toekomst ook onze toekomst zal bepalen voor de komende jaren", schreef Taylor, een Republikein die zich voor de Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft uitgesproken. "Met dat in het achterhoofd, verdient hij geen tweede termijn, en wij verdienen het niet om dat te moeten doorstaan."

    President Trump reageerde woensdag in een bericht op Twitter. Daarin zei hij dat nieuwszender CNN, waar Taylor bijdrages levert, "iedereen die te maken heeft met het bedriegen van het Amerikaanse volk zou moeten ontslaan, te schande moet zetten en straffen". Trump zei dat hij niet weet wie Taylor is en dat hij nooit van hem heeft gehoord, hoewel Trump Taylor in augustus nog een "loser" noemde. Witte Huis-woordvoerder Kayleigh McEnany haalde uit naar de voormalige hoge ambtenaar door hem een "leugenaar en een lafaard die anonimiteit verkoos boven actie en lekken boven leiden" te noemen.

  50. Verkiezingsopkomst in VS al half zo hoog als in 2016

    Met nog minder dan een week te gaan voor de verkiezingsdag op 3 november hebben meer dan 71 miljoen Amerikanen hun stem al uitgebracht. Dat is meer dan de helft van het totaal aantal stemmen dat tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2016 werd uitgebracht.

    Beeld EPA

    Volgens het US Elections Project van de Universiteit van Florida, dat bijhoudt hoeveel mensen al hebben gestemd, stemden vier jaar geleden ongeveer 137 miljoen Amerikanen op hun favoriete presidentskandidaat. Dit jaar maakte 51 procent van dat aantal al gebruik van de mogelijkheid om voor 3 november hun stembiljet in te leveren. Bijna 48 miljoen mensen deden dat per post en de rest deed dat in persoon.

    Er zijn bijna 240 miljoen mensen die mogen stemmen bij de presidentsverkiezingen. US Elections Project verwacht dat deze verkiezingen 150 miljoen Amerikanen van hun kiesrecht gebruik zullen maken, van wie 85 miljoen voor de verkiezingsdag. Dat zou dan een opkomst worden van meer dan 62 procent. Als deze schatting blijkt te kloppen, stevent de verkiezing van dit jaar op een recordopkomst af in de recente geschiedenis.

    Het vermoeden is dat de meerderheid van de vroege stemmen naar Democratische kandidaat Joe Biden gaat. Volgens de Washington Post staat hij op dit moment bovenaan in de peilingen. Tegenstander Republikein Donald Trump heeft al meermaals het stemmen per post zonder bewijs frauduleus genoemd. Toen de president zaterdag zijn stem uitbracht in Florida, zei hij opnieuw dat in persoon stemmen veiliger is.