Direct naar artikelinhoud
Liveblog Frankrijk

Tienduizenden moslims straat op voor anti-Franse protesten

Voor de tweede keer in korte tijd is Frankrijk opgeschrikt door terroristisch geweld. In Nice doodde een man donderdagochtend zeker drie mensen in een kerk, in Avignon werd een mogelijke moslimterrorist doodgeschoten door de politie. In dit liveblog houden we de ontwikkelingen bij.

Tienduizenden moslims straat op voor anti-Franse protesten
Beeld Getty Images

Live

  1. Franse politie houdt weer verdachte aan na dodelijke aanslag in Nice

    De Franse autoriteiten hebben, nadat vrijdag al een tweede verdachte werd opgepakt, zaterdag nog een persoon aangehouden vanwege de aanslag op een kerk in Nice. Het gaat volgens een ingewijde om een 33-jarige man. Hij zou aanwezig zijn geweest toen de politie een inval deed in de woning van een andere verdachte.

    Lees hier het hele artikel. 

  2. Tweede mogelijke handlanger moslimextremist Nice gearresteerd

    De Franse politie heeft een tweede mogelijke handlanger gearresteerd van de moslimextremist die donderdag een aanslag pleegde op een kerk in Nice, waarbij drie mensen om het leven kwamen. De gearresteerde persoon (35) stond in contact met de dader, die door de politie werd neergeschoten en nog leeft.

    Donderdagavond was al een 47-jarige man aangehouden. Ook hij zou op de dag voor de aanslag samen zijn geweest met de 21-jarige moslimextremist die als migrant uit Tunesië in Frankrijk belandde.

  3. 120 extra politieagenten naar Nice

    Vanwege de recente aanslag stuurt de Franse regering 120 extra politieagenten naar Nice. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin maakte dat vrijdag bekend na topoverleg met president Emmanuel Macron.

    De minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian kondigde daarnaast aan dat Franse ambassadeurs de instructie krijgen om hun ambassades en Franse burgers in het buitenland beter te beveiligen. Die oproep volgt na internationale anti-Franse protesten tegen president Macron.

  4. Tienduizenden moslims straat op voor anti-Franse protesten

    Tienduizenden mensen zijn een dag na de moorden in Nice de straat opgegaan in Pakistan, Bangladesh en de Palestijnse gebieden voor anti-Franse protesten.

    Demonstranten trokken door de straten van hoofdstad Dhaka en scandeerden leuzen als 'boycot Franse producten'. Ook droegen ze spandoeken waarop de Franse president Emmanuel Macron 'de grootste terrorist ter wereld' wordt genoemd.

    In Pakistan gebruikte de politie traangas tegen duizenden demonstranten die richting de Franse ambassade in Islamabad liepen. Sommige actievoerders probeerden door de barricades van de politie te breken.

    In de islamitische wereld wordt al langer gedemonstreerd tegen Frankrijk. Boze moslims verwijten Macron islamofoob te zijn. De Franse leider heeft zich na de recente moord op leraar Samuel Paty fel uitgesproken tegen islamitisch extremisme. Ook verdedigde hij het publiceren van spotprenten van de profeet Mohammed, iets wat onder moslims erg gevoelig ligt. "Macron kent de macht van de islam niet," zei een demonstrant in Dhaka.

    Demonstranten gingen in Dhaka de straat op voor anti-Franse protesten.Beeld EPA
  5. Italiaanse minister: wij zijn niet verantwoordelijk voor aanslag

    De Italiaanse regering draagt geen verantwoordelijkheid voor de aanslag in Nice. Dat benadrukte de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese nadat vanuit de oppositie was aangedrongen op haar ontslag.

    De leider van de rechts-populistische oppositiepartij Lega wees na de bloedige moorden in de Franse stad met een beschuldigende vinger naar de huidige Italiaanse regering. Die onderneemt volgens partijleider Matteo Salvini te weinig om migranten tegen te houden die met bootjes arriveren. "Ik bied het Franse volk en de kinderen van de gedode en onthoofde mensen mijn excuses aan, namens deze incompetente regering en haar handlangers," schreef hij op Twitter.

    In Italië arriveren jaarlijks duizenden migranten in bootjes. Het ging in de eerste tien maanden van dit jaar om ruim 27.000 mensen, meldt het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Salvini, die voorheen zelf minister van Binnenlandse Zaken was, klaagde dat de 'Tunesische moordenaar' na zijn aankomst op het eiland Lampedusa de gelegenheid kreeg om 'te ontsnappen naar Frankrijk om daar te moorden en kelen door te snijden'.

    Minister Lamorgese is niet te spreken over dergelijke kritiek. "Wij dragen hier geen verantwoordelijk voor," zei de bewindsvrouw tegen verslaggevers. De minister zegt dat de Italiaanse inlichtingendienst en de Tunesische autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor de Tunesiër, die vervolgens naar Frankrijk reisde en daar drie mensen ombracht.

    Justitie in het Noord-Afrikaanse Tunesië heeft inmiddels wel een onderzoek ingesteld. Er wordt uitgezocht of een groep die de 'Mahdi Organisatie' wordt genoemd ook echt bestaat en iets te maken heeft met de aanslag, berichtten staatsmedia. Op sociale media zou worden beweerd dat die groep achter de aanslag in Nice zit.

  6. Vlaggen in Nederland halfstok vanwege aanslag Nice

    Boven de Stopera hangt de Franse vlag halfstok voor de slachtoffers van de aanslag in Nice. 'Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden,' aldus de gemeente Amsterdam in een bericht op Twitter.

    Ook op verschillende andere plekken in Nederland hangen vrijdag vlaggen halfstok. In Utrecht hangt de stadsvlag halfstok op het stadhuis, voor het stadskantoor en bij wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. 'Utrecht staat naast Nice,' twittert de gemeente.

    Op het stadhuis in Rotterdam gaat het om de vlag van Frankrijk die halfstok hangt. Ook in Arnhem hangt de vlag halfstok. 'Arnhem rouwt na de barbaarse aanslag in Nice. Onze vlag hangt halfstok, met daarboven de onzichtbare vlag des doods: vóór de levens die wreed zijn weggenomen, tegen de agressor die vijandig tornt aan ons menswaardige geloof: liberté, égalité, fraternité. Want wij buigen niet,' twittert burgemeester Ahmed Marcouch. Hij heeft een foto van een halfstok hangende vlag van Nederland voor het stadhuis van Arnhem bijgevoegd.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. ‘Man aangehouden na bloedbad Nice’

    De Franse autoriteiten hebben een 47-jarige man aangehouden vanwege de aanslag in Nice. Hij zou in contact hebben gestaan met de man die drie mensen ombracht in die zuidelijke kuststad, berichten Franse media op basis van anonieme bronnen. De veertiger is aangehouden zodat hij verder verhoord kan worden.

    In Nice viel een 21-jarige Tunesiër donderdagochtend met een mes mensen aan bij een kerk. De man had volgens de autoriteiten een koran bij zich en schreeuwde 'Allahu Akbar' (God is de grootste). De politie schoot hem later neer. De dader zou eerder dit jaar via het Italiaanse eiland Lampedusa naar Europa zijn gekomen.

    Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei op de radio dat Frankrijk verwikkeld is in een strijd tegen de ideologie van radicale moslims. Er moet volgens de minister rekening worden gehouden met 'andere gebeurtenissen zoals deze verschrikkelijke aanval'.

    Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door aanslagen van moslimextremisten. Eerder deze maand zorgde de onthoofding van leraar Samuel Paty al voor geschokte reacties. Hij had spotprenten van de profeet Mohammed getoond in een les. Ook inwoners van Nice waren al eerder het doelwit. Daar vielen vier jaar geleden 86 doden toen een man op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen inreed op voetgangers.

  8. Een van de slachtoffers is Braziliaanse vrouw

    Een van de omgekomen slachtoffers bij de aanslag in Nice is een 44-jarige Braziliaanse vrouw. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuid-Amerikaanse land donderdagavond bekendgemaakt.

    Simone Barreto werd geboren in Salvador in het noordoosten van Brazilië. Ze was al ruim 30 jaar woonachtig in Frankrijk en had drie kinderen

    Ze werd in de Notre-Dame basiliek in Nice diverse keren gestoken door de aanslagpleger. Ze wist de kerk te ontvluchten en werd opgevangen in een nabijgelegen restaurant, maar bezweek later aan haar verwondingen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Dader aanslag Nice had document Italiaans Rode Kruis bij zich

    De dader van de steekpartij met drie doden in Nice donderdag had een document van het Italiaanse Rode Kruis op zak. De Franse hoofdaanklager voor terreurzaken bevestigde dat het gaat om een 21-jarige Tunesiër. De man reisde per trein naar Nice waar hij woensdag aankwam.

    De dader sneed bij twee van de slachtoffers de keel door. De lichamen van de 60-jarige vrouw en de 55-man werden gevonden in de Notre-Dame-kerk waar de bloedige aanval plaatsvond. De vrouw was nagenoeg onthoofd, aldus de aanklager Jean-François Ricard.

    Het mannelijke slachtoffer was de koster van de kerk. Het derde slachtoffer, een 44-jarige vrouw, overleed aan diverse steekwonden in een restaurant in de buurt waar zij naartoe was gevlucht.

    De dader werd door de Franse politie neergeschoten en ligt ernstig gewond in het ziekenhuis, aldus Ricard. Hij reisde via het Italiaanse Bari naar Nice. De man zou in september als migrant zijn aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

    Justitie in Tunesië is inmiddels ook een onderzoek begonnen. Volgens een justitiefunctionaris stond hij niet op de lijst van verdachte militanten toen hij zijn vaderland in september verliet.

  10. Reisadvies Frankrijk verder aangescherpt

    Het reisadvies naar Frankrijk wordt met ingang van vrijdag verder aangescherpt, niet alleen vanwege het coronavirus maar ook vanwege het verhoogde dreigingsniveau wegens de aanslagen in Parijs en Nice.

    Reizen naar Frankrijk moeten alleen worden gemaakt indien die echt noodzakelijk zijn. Bij terugkeer in Nederland geldt een periode van 10 dagen thuisquarantaine. Door de aanslag op donderdag in Nice en recent in Parijs is het dreigingsniveau door de Franse regering voor het hele land aangepast naar ‘urgence attentats’. De veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te zijn. Verder zijn er verscherpte (identiteits)controles.

    Thalys rijden van Amsterdam naar Parijs. Beeld ANP
  11. Halsema: ‘Aanval door extremist ook in Amsterdam niet ondenkbaar’

    Vanwege de terroristische aanslag in Nice stuurt de gemeente Amsterdam z’n ambtenaren en agenten de stad in om de emoties in de gaten te houden. Een vergelijkbare aanslag in deze stad is niet ondenkbaar, zegt Halsema.

    Lees hier het hele artikel.

  12. Oproep CMO aan moskeeën na Nice: laat ons verenigen

    Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vraagt alle moskeeën en imams in Nederland de komende dagen speciale aandacht te besteden aan de terreuraanslag in Nice en de gevolgen ervan. "Wij hebben een hardnekkige vijand. Laat ons verenigen om deze tragedie te boven te komen en overwinnen," schrijft het CMO.

    Het CMO zegt 'met groot verdriet, afschuw en diepe verbijstering' kennis genomen te hebben 'van de tragedie die het Franse volk opnieuw heeft getroffen'. "Het is een laffe en onmenselijke daad waarmee zij de samenleving willen ontwrichten, mensen angst aanjagen en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten," gaat het CMO verder. 

    Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO) en het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie noemen de aanslagen in Frankrijk 'een belediging voor de islam'. De twee organisaties willen dat het terrorisme stopt, maar ook dat het haatzaaien jegens moslims stopt.

    "Het optreden van een handvol fanatiekelingen heeft tot gevolg dat moslims in Nederland en Europa nog meer worden gestigmatiseerd en dat hun dagelijks leven, dat toch al zwaar wordt getroffen door discriminatie, racisme, islamofobie en alle vormen van uitsluiting, nog ingewikkelder wordt," stellen ze in een verklaring.

  13. Franse president: extra bewaking voor scholen en kerken

    De bewaking van scholen en gebedshuizen zoals kerken wordt opgevoerd na de terreuraanslag in Nice. Dat zei de Franse president Macron in de Zuid-Franse kustplaats, waar een moslimextremist eerder donderdag zeker drie mensen vermoordde. Voor de extra bewaking worden militairen ingezet.

    "We worden aangevallen wegens onze waarden, onze waarden van vrijheid en ons verlangen niet voor terreur te wijken," aldus Macron.

    De Franse president Emmanuel Macron.Beeld AP
  14. Koningspaar geschokt door aanslag Nice

    Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben in een verklaring gezegd geschokt te zijn door de aanslag in Nice.

    Zij schrijven: 'De afschuwwekkende geweldsdaad vanmorgen in Nice bij de Basilique Notre-Dame de l’Assomption, heeft ons geschokt. Opnieuw is Frankrijk geraakt, het land waarmee Nederland zich zo verwant voelt. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen. Wij leven mee met degenen die een dierbare hebben verloren en voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor een vreedzame samenleving.'

  15. Mogelijke aanslagpleger aangehouden bij Parijs

    De Franse politie heeft in een voorstad van Parijs een man aangehouden die kennelijk van plan was een aanslag op een plaatselijke kerk te plegen. De politie werd gewaarschuwd door zijn vader nadat de jongeman met de auto was vertrokken met de mededeling 'zoiets als in Nice' te gaan doen, berichtte de krant Le Parisien. De man kon korte rijd later worden gearresteerd vlakbij de kerk.

  16. Spoedoverleg EU-justitieministers en Eurocommissarissen over Nice

    De terreuraanslag in Nice is reden voor de Franse justitieminister Éric Dupond-Moretti om vrijdag spoedoverleg te beleggen met een aantal Europese collega's en de Europese Commissie. Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is erbij, laat hij weten.

    Het is 'belangrijk samen terrorisme te bestrijden en democratie te verdedigen', twittert Grapperhaus over het spoedberaad naar aanleiding van de 'verschrikkelijke gebeurtenissen in Frankrijk'. Namens de Europese Commissie zouden vrijdag Didier Reynders (Justitie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) aanschuiven.

  17. 'Een vrouw zei: ren, ren: er worden mensen neergestoken'

    De aanslag bij een kerk in Nice leidde in de omgeving tot panische reacties. Een 32-jarige medewerker van een nabijgelegen horecazaak vertelt dat kort voor 09.00 uur schoten klonken. Daarna sloegen mensen rennend op de vlucht. "Een vrouw kwam uit de kerk en zei: ren, ren, iemand is mensen aan het neersteken," zei de ober van het Grand Cafe de Lyon tegen persbureau AFP.

    Beeld EPA

    Toen de dader toesloeg, was volgens een geestelijke geen mis bezig. Wel opent de kerk al om 08.00 uur en komen mensen 'op alle tijdstippen' bidden, aldus vader Philippe Asso. Na de aanslag gingen politie en andere hulpdiensten met tientallen voertuigen ter plaatse.

  18. Frankrijk naar hoogste bedreigingsniveau na terreuraanslag Nice

    Na de terreuraanslag in de Zuid-Franse kustplaats Nice is Frankrijk naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan. Dat maakte premier Castex bekend.

    Frankrijk kent drie bedreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

    Bij gebedshuizen wordt nu de beveiliging verhoogd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. President Macron leidt vrijdag een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

  19. In heel Frankrijk luiden kerkklokken na terreuraanslag Nice

    In heel Frankrijk luiden donderdagmiddag om 15.00 uur kerkklokken als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op een kerk in Nice. Dat maakten de katholieke bisschoppen van het land bekend.

    "Deze mensen zijn aangevallen en vermoord omdat ze in de basiliek waren," aldus de Conferentie van Bisschoppen van Frankrijk in een verklaring. "Ons hele land is het slachtoffer van deze gruwelijke daden," stellen de bisschoppen. Maar volgens hen zullen de katholieken niet toegeven aan angst en, samen met het hele land, deze 'verraderlijke dreiging het hoofd bieden'.

  20. Minister Hoekstra spreekt afschuw uit over mesaanval Nice

    Minister Wopke Hoekstra (Financiën) spreekt namens het kabinet zijn afschuw uit over de dodelijke mesaanval bij een kerk in de Zuid-Franse stad Nice. "Ik wil nog eens benadrukken dat wij voor de volle honderd procent achter Frankrijk staan in de strijd tegen dit soort terreur," aldus de bewindsman tijdens een Kamerdebat.

    Minister Wopke Hoekstra (Financiën).Beeld ANP

    "Mijn verstand staat stil bij de haat en gruwelijke moordlust van deze islamistische terrorist," zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). "Mijn gedachten zijn bij de Fransen. Bij de stad Nice die vier jaar geleden ook al zo’n terreurklap kreeg. In Europa staan we samen voor onze vrije samenleving."

  21. Premier Rutte: Nederland staat naast Frankrijk

    Frankrijk staat niet alleen in de strijd tegen islamitisch extremisme. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd in reactie op de mesaanval in de Zuid-Franse stad Nice waardoor zeker drie mensen zijn omgekomen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Verband?

    Frankrijk werd anderhalve week geleden opgeschrikt door de brute moord op geschiedenisdocent Samuel Paty, die op straat werd onthoofd. Paty had tijdens een les spotprenten laten zien van de islamitische profeet Mohammed. Of er een verband is tussen de aanval in Nice en de moord op Paty, is nog niet bekend.

  23. Bewaker Frans consulaat in Saoedi-Arabië neergestoken

    Een man heeft in de Saudische stad Jeddah een bewaker neergestoken bij het consulaat van Frankrijk. De aanvaller gebruikte een 'scherp voorwerp' als wapen, berichten Saoedische media.

    Het slachtoffer raakte gewond, maar zou niet in levensgevaar verkeren. De Franse ambassade in het koninkrijk reageert boos en zegt niets een aanval op een diplomatieke post kan rechtvaardigen. De dader zou direct na de aanval zijn opgepakt door Saoedische veiligheidstroepen. Het gaat volgens de plaatselijke autoriteiten om een Saoediër. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend.

  24. Politie schiet mogelijk terrorist Avignon dood

    Een mogelijke moslimterrorist is door de politie in het Zuid-Franse Avignon doodgeschoten. De man had passanten met een vuurwapen bedreigd, aldus de politie. Hij schreeuwde daarbij de moslimspreuk Allahu Akbar, melden Franse media. De zender Europe1 sprak eerder over een aanval met een mes.

  25. 3 doden in Nice

    Donderdagmorgen ond 09.00 uur drong een gewapende man de Notre-Dame binnen in het centrum van Nice. Daar maakte hij drie dodelijke slachtoffers en riep hij volgens burgemeester Christian Estrosi tijdens zijn arrestatie ‘Allahoe Akbar!’ 

    Volgens politiebronnen van persbureau Reuters en een aantal Franstalige media is bij een vrouwelijk slachtoffer de keel doorgesneden. Estrosi zei dat de slachtoffers op ‘gruwelijke wijze’ om het leven zijn gebracht en dat alles wijst op een terreurdaad.

    Lees verder 

    Beeld REUTERS