RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Life

Minder, of geen werk meer? Je kunt werken als buddy op de Covid-ic

Valentine Geluk aan het werk in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Beeld © Valentine Geluk

In de zorg zijn nu dringend extra handen nodig, meer dan de opleidingen kunnen afleveren. Maar er is genoeg werk waar je geen medische achtergrond voor hoeft te hebben, bedachten ze in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Gezocht (m/v): 'buddy voor covid-IC'.

Toen het coronavirus in het voorjaar om zich heen greep, kwamen er handelingen in het ziekenhuis bij die daarvóór niet bestonden, zegt Marieke Koenen, hoofd van het buddyteam bij het St. Antonius Ziekenhuis.

Denk bijvoorbeeld aan het helpen van het zorgpersoneel, als ze hun beschermende kleding moeten aan- en uittrekken. Die kleding is nodig voor ze de speciale corona-afdeling opgaan.

Kunnen
Lees ook:
Kunnen we de eerste coronagolf vergelijken met de tweede?

Breed ingezet

Aanvankelijk hielpen operatie-assistenten met de kleding. Doordat de reguliere zorg was afgeschaald, hadden zij daar best tijd voor. Nadat de reguliere zorg voorzichtig weer was begonnen, werd dat anders. 

"Werknemers uit onder meer de horeca, de luchtvaart en de evenementenbranche kunnen, als ze de juiste instelling hebben, dat ook prima doen", vertelt Koenen. Daarmee was het idee voor 'buddy's voor covid-IC' geboren.

Eigenlijk heel logisch, geeft Koenen toe. "Maar het was ook nog nooit bij mij opgekomen."

Zijn
Lees ook:
Zijn de symptomen van het coronavirus nu anders dan in de eerste golf?

'Nuttig maken'

Het bleek een gouden greep. "Binnen twee weken na de oproep voor buddy's waren er 180 brieven binnen", vertelt Koenen. 

Eén van hen is Valentine Geluk. Ze is stewardess, maar in maart stonden veel toestellen aan de grond. "Ik wilde mijzelf nuttig maken", vertelt zij. Het scheelt wel dat ze een achtergrond in de zorg heeft. Voordat ze stewardess werd, werkte Geluk namelijk als verpleegkundige. 

Meeste komen niet uit de zorg

Maar de meeste buddy's komen juist niet uit de zorg. "In principe kan iedereen zich aanmelden, als je een positieve instelling hebt, behulpzaam en communicatief vaardig bent". 

De eerste groep buddy's begon met dertig mensen, maar inmiddels zijn er tachtig medewerkers die een handje helpen in en om de intensive care.

Helpt
Lees ook:
Helpt het om je adem in te houden als je iemand passeert?

Verschillende werkzaamheden

Geluk werkt gemiddeld twee dagen in de week in het St. Antonius Ziekenhuis. Net als haar collega's helpt ze niet alleen bij het aan- en uittrekken van beschermende kleding, maar brengt ze ook monsters naar het lab en loopt ze mee met patiënten naar een andere afdeling.

Ook helpt ze af en toe mee in de teststraat die het ziekenhuis heeft ingericht voor het eigen personeel. Daarnaast vliegt ze nog steeds, maar nog wel minder dan in de tijd vóór corona. "Het is voor mij goed te combineren, als je maar de balans houdt."

Aanvraagloket
Lees ook:
Aanvraagloket voor zorgbonussen blijft week langer open

Blijvertje

Nog steeds zoekt het St. Antonius Ziekenhuis buddy's, in eerste instantie voor een periode van zeven maanden. Koenen hoopt dat buddy's een blijvertje zullen zijn. In de zomer waren er minder coronapatiënten en toen hielpen de buddy's mee in de gewone zorg, legt ze uit. Er is dus wel behoefte aan hen. 

Verder hoopt Koenen dat mensen die nu als buddy in de zorg werken, gemotiveerd worden om in de zorg te gaan werken. Vier van hen hebben dat inmiddels gedaan, vertelt ze.

Scholen
Lees ook:
Scholen blijven worstelen met corona: 'Maar we móéten het draaiende houden'

Wat zeggen de cijfers over coronabesmettingen eigenijk?

00:36