Binnenland

Verenigde Naties: cartoons Charlie Hebdo zorgen voor spanningen en intolerantie

29-10-2020 12:19

Protest in tolerant Bangladesh (screenshot)

Miguel Angel Moratinos, de hoge vertegenwoordiger van de VN voor De Alliantie der Beschavingen, heeft laten weten ernstig bezorgd te zijn over de cartoons van Charlie Hebdo. Volgens de vertegenwoordiger zijn de satirische afbeeldingen van de profeet Mohammed (vzmh) de aanleiding geweest voor intolerantie en groeiende spanningen binnen Frankrijk.

“De opruiende karikaturen hebben ook geweld tegen onschuldige burgers geprovoceerd, deze werden aangevallen puur vanwege hun geloof of etniciteit.”

Moratinos meent dat het beledigen van heilige religieuze symbolen sowieso de oorzaak is van veel gewelddadig extremisme en van segregatie binnen samenlevingen. De VN-vertegenwoordiger benadrukt tegelijkertijd dat dit geweld nooit iets te maken kan hebben met religie.

“Daden van geweld kunnen en moeten niet geassocieerd worden met welke religie, nationaliteit, cultuur of etniciteit dan ook.”

Vrijheid van meningsuiting moet volgens Moratinos dan ook gewoon respect tonen voor de gevoelens van religieuzen. Eerder spraken de leiders van het tolerante Pakistan, het vredelievende Turkije en het democratische Egypte zich eveneens uit tegen de vrijheid van meningen die kwetsend zijn voor gelovigen.