Buitenland

PM Pakistan: respecteer de profeet zoals moslims de joden en de holocaust respecteren

28-10-2020 14:01

Imran Khan (screenshot)

Sinds de onthoofding van Samuel Paty is het weer helemaal bon ton binnen de islamitische wereld om boos te worden op spotprenten van de profeet. Zo is Erdogan woedend omdat Charlie Hebdo suggereert dat hij meer van vrouwenbillen houdt dan van mannelijk zitvlees. In Nederland probeert NIDA ondertussen salafisten af te schilderen als Hugenoten. En natuurlijk is daar ook weer de eeuwige NRC dat de schuld van dit alles maar weer eens lafjes bij Geert Wilders legt.

Premier Imran Kahn van Pakistan is inmiddels ook in de pen geklommen om de oemma te vertellen dat er een grens is bereikt. Hij roept alle moslimleiders dan ook op om het westen duidelijk te maken dat er nu eenmaal verschillende waardesystemen bestaan in de wereld. Systemen die vragen om respect, introspectie en tolerantie. Kortom allemaal woorden waar ze binnen de islamitische wereld al jaren op bewonderenswaardige wijze invulling aan geven.

Volgens Khan is er bijvoorbeeld heel veel respect bij moslims voor wat er de joden is aangedaan tijdens de holocaust. Waarom kan het westen dan niet hetzelfde respect opbrengen voor de profeet Mohammed (vzmh)?

Nou Khan, misschien omdat we in het westen een traditie hebben om heilige huisjes te ridiculiseren. Omdat vrijheid van meningsuiting niet stopt daar waar de kwetsbaarheid van een ander begint. Omdat het simpelweg ook dient als serieuze stresstest. Alles wat macht heeft kan immers corrumperen, kijk maar naar de manier waarop Pakistan wordt geregeerd. Heeft u zich in de tussentijd al een beetje kunnen inlezen overigens?

De brief van premier Khan: