RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

100 miljoen voor nieuwe experimenten met aardgasvrije wijken

Beeld © ANP

Het kabinet stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor 19 nieuwe experimenten om woonwijken van het aardgas af te krijgen. Het gaat om de tweede serie wijken en dorpen, waarbij het de bedoeling is om leerervaringen op te doen.

Hiermee sorteert het kabinet voor op het volledig dichtdraaien van de aardgaskraan. In 2050 moeten alle woningen in Nederland zijn voorzien van een alternatieve energiebron voor verwarming en koken.

Nieuw is dat nu ook wordt geëxperimenteerd met waterstof, geothermie (warmte uit de aarde) en aquathermie (warmte uit water). Deze technieken worden nog niet toegepast in de 27 proefwijken die twee jaar geleden werden aangewezen.

18.000
Lees ook:
18.000 huizen worden gasvrij door 120 miljoen van kabinet

Aardwarmte

De wijken Klapwijk in Pijnacker-Nootdorp en Berkum in Zwolle mogen aan de slag met aardwarmte. De wijk Hagerhof-Oost in Venlo krijgt subsidie om te experimenteren met warmte uit water. Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee en Erflanden in Hoogeveen gebruiken waterstof als alternatief voor het aardgas.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze tot 2030 geen grote rol verwacht voor waterstof bij de verduurzaming van wijken. Toch vindt ze het goed dat ook hiermee wordt geëxperimenteerd.

Gangbaar

De overige gemeenten waar wijken zijn aangewezen zijn Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Deventer, De Wolden, Doesburg, Groningen, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Lingewaard, Nijmegen, Opsterland, Roermond en Rotterdam. Hier worden meer gangbare technieken  toegepast, zoals bijvoorbeeld warmtepompen, zonne-energie en restwarmte van bedrijven.

Het is de bedoeling dat in de 46 proefwijken die er nu zijn ongeveer 35.000 woningen van een nieuwe energiebron worden voorzien. Volgend jaar worden opnieuw wijken aangewezen. In totaal moeten er tussen de 50 en 100 proefwijken komen.