Akwasi: 'Afrika Museum ingehaald door snelheid van de tijd'

Nieuws
Het Afrika Museum in Berg en Dal bij Nijmegen is ingehaald door de snelheid van de tijd. Het is niet geloofwaardig meer dat het management van het museum uitsluitend uit witte, Europese mannen bestaat, terwijl een vertegenwoordiging uit de Afrikaanse diaspora geheel ontbreekt. Als het museum echt wil vernieuwen, moet de huidige directie overwegen om op te stappen.
anp
zondag 25 oktober 2020 om 12:04 aangepast 13:48
Afbeelding
beeld anp

Dat zegt rapper Akwasi zondag in een onlinetoespraak voor het Erfgoedfestival Gelderland. Akwasi verbleef op uitnodiging van het festival in de zomer een week in het museum, dat recent in het nieuws kwam toen een Franse activist een Congolees beeld roofde, dat naar zijn mening van zijn volk was omdat het is meegenomen in de tijd van de slavernij.

Het Afrika Museum is in 1954 opgericht door paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Die wilden laten zien hoe hun missiewerk in Afrika eruit zag. Sinds 2014 behoort het museum bij het Nationaal Museum van Wereldculturen en is het geen missiemuseum meer. Maar met name het buitenmuseum met hutjes uit Ghana, Lesoto, Mali en Benin wordt nog als zeer koloniaal gezien. De directie werkt aan een plan om het park beter aan te laten sluiten bij hedendaags Afrika.

Noodzakelijke verandering

"Het is de vraag of het museum in de huidige vorm nog kan blijven bestaan", zegt Akwasi. "Het museum bevestigt nu de beeldvorming dat Afrikanen leven in onderontwikkelde, eenvoudige en primitieve omstandigheden. Terwijl Afrika op dit moment het bloeiendste continent van de wereld is. Er is een behoorlijke ommezwaai nodig. De managers moeten zich afvragen of ze wel op de juiste plek zitten."

Akwasi denkt dat het Afrika Museum een "prachtig knooppunt van bloemrijke, universele en inspirerende verhalen" kan zijn. Hij wil meehelpen bij de volgens hem noodzakelijke verandering. "Je kunt niet perfect zijn, maar je kan het wel beter doen", aldus de rapper.

Wayne Modest, plaatsvervangend directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen waar het Afrika Museum onder valt, noemt het betoog van Akwasi "een verhaal in lijn met de weg, die het Afrika Museum al is ingeslagen, maar waar nog flink aan getimmerd moet worden". De kritiek maakt het museum volgens Modest sterker en beter en uiteindelijk tot het museum dat het beoogt te zijn. "Dus we bedanken hem en laten we er samen aan werken om het beter te maken."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen.

Afbeelding

Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af

Voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd.

Afbeelding

Giorgio Armani (89) staat open voor fusie of beursgang modeconcern

Giorgio Armani staat open voor een 'fusie of beursgang' van zijn modeconcern, als hij het bedrijf verlaat. De modeontwerper zegt dit in een interview, drie maanden voor zijn negentigste verjaardag.

Afbeelding

Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.

Afbeelding

Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten

Apple heeft de berichtendiensten WhatsApp en Threads van Meta verwijderd uit zijn Chinese appwinkel. De Chinese autoriteiten hadden daarvoor opdracht gegeven omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.

Afbeelding

Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.