6 stimuleringspakketten voor Amerika - wat doet dat met de Bitcoin koers?

Covid-19 stimuleringspakketten VS 

Terwijl de wereld zich door de COVID-19-pandemie heen worstelt, haasten de Verenigde Staten zich naar de federale verkiezingen met een economie die in een zware storm verzeild is geraakt en een land dat politiek tot op het bot verdeeld is. Een van de meest polariserende onderwerpen van het afgelopen jaar was de voortdurende financiële steun van de federale overheid voor zowel openbare als particuliere bedrijven, evenals economische stimulansen voor haar burgers die financieel zijn getroffen door het coronavirus. Terwijl de Amerikaanse regering zichzelf in de schulden blijft steken om haar economie en haar burgers te redden, is de voortdurende stimulans een brandpunt geworden van beide partijen in de aanloop naar de verkiezingen van 3 november. Beleggers hebben gezien hoe deze stimuleringsplannen hun effect hebben gehad op de aandelenmarkt, aangezien bij elke aankondiging volatiele schommelingen zijn opgetreden. Nu we steeds dichter bij de verkiezingen komen, zijn zes nieuwe stimuleringspakketten door het Witte Huis voorgesteld die aan het Congres zullen worden voorgelegd.

Eerdere stimuleringspakketten 

Het eerste dergelijke stimuleringspakket werd op 27 maart 2020 door president Donald Trump goedgekeurd en in de wet ondertekend als een directe reactie op de economische situatie die aan het licht kwam in de Verenigde Staten. Dit werd de CARES-wet genoemd, wat staat voor de Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act, en bedroeg in totaal een rekening van $ 2,2 biljoen. Al met al ging 500 miljard dollar naar Amerikaanse burgers die financiële hulp nodig hadden nadat hun werk door de pandemie was getroffen. Nog eens $ 500 miljard aan grote bedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen, en $ 340 miljard aan nationale en lokale overheden. Het was destijds het grootste stimuleringspakket dat ooit door de Amerikaanse regering werd uitgedeeld. Heeft het geholpen? Natuurlijk, hoewel het op dat moment onduidelijk was, of de regering of president Trump wisten dat ze zoveel meer volgende stimuleringspakketten zouden uitdelen.

Het tweede stimuleringspakket werd op 15 mei 2020 aangenomen en overtrof de CARES-wet met in totaal $ 3,4 biljoen aan financiering voor de economie en haar burgers. De HEROES Act, zoals dit pakket heette, zorgde voor verdere verlichting toen de Verenigde Staten te maken kregen met een plotselinge toename van de verspreiding van het COVID-19-virus. In juli was er een nieuw stimuleringspakket nodig, aangezien het land steeds dieper in een coronavirus-spiraal terechtkwam, gecombineerd met politieke verdeeldheid, aangezien protesten voor sociale verandering zich ook over Amerika verspreidden. De HEALS Act zag nog eens $ 1 biljoen dollar worden uitgedeeld aan bedrijven en burgers, terwijl de Amerikaanse economie werd ondersteund door de Federal Reserve (FED).

Onderhandelingen 

Nu, zeven maanden nadat de CARES-wet in werking is getreden, hebben House Speaker Nancy Pelosi en minister van Financiën Steven Mnuchin onderhandeld over een ander stimuleringspakket ergens in de buurt van $ 1,5 tot $ 1,6 biljoen. Terwijl de twee politici bleven debatteren over het pakket, verraste president Donald Trump velen door een verklaring af te geven dat er pas na de federale verkiezingen van 3 november een stimulans zou worden gegeven. Dit veroorzaakte een onmiddellijke schokgolf op de aandelenmarkt, aangezien alle grote indices daalden en veel nieuwe investeerders de winsten die ze eerder dit jaar hadden gemaakt namen, om zichzelf financieel te kunnen onderhouden totdat er een nieuwe stimulans zou worden gegeven.

Maar de gesprekken tussen Pelosi en Mnuchin gingen door en toen het Witte Huis de voorgestelde stimulans verhoogde tot $ 1,8 biljoen, wat door president Trump werd gesteund, hield Pelosi haar poot stijf en schreef een brief aan haar caucus waarin ze het voorgestelde stimuleringsplan belachelijk maakte. Het nieuwe plan zou een situatie zijn van "één stap voorwaarts en twee stappen terug" voor de Amerikaanse economie. Uit een ander verrassend rapport blijkt dat ook meerdere Republikeinse senatoren tegen het pakket zijn, ondanks dat het voorstel van de Trump-regering komt. Onlangs voegde Mitch McConnell, leider van de meerderheidsgroep in de Senaat, zijn eigen overtuiging toe, dat het huidige stimuleringsvoorstel pas na 3 november zou worden goedgekeurd of ondertekend. Naarmate er meer tijd verstrijkt en de economie blijft worstelen, wordt de kans dat er iets lans Pelosi en Mnuchin gaat, laat staan ​​door het Congres, met de dag kleiner.

Zelfs Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft er bij het Congres op aangedrongen het stimuleringspakket goed te keuren uit angst voor een trager economisch herstel zodra de pandemie voorbij is. Met al deze druk op het Congres en Pelosi om de stimulans door te drukken, om de Amerikaanse economie overeind te houden, zal het interessant zijn om te zien hoe de financiële markten reageren op een aanhoudend uitstel van goedkeuring. Eerder zagen beleggers van dag tot dag enorme schommelingen in de markten, dus het kan veilig zijn om aan te nemen dat de markten volatiel zullen blijven tot ofwel na de verkiezingen of totdat er verdere stimulansen worden gegeven.

Gevolgen voor de aandelenmarkt 

Een interessante conclusie die hieruit kan worden getrokken, is dat we mogelijk een potentiële stijging van de aandelenmarkt zien wanneer de stimulans wordt verleend. Beleggers zijn altijd op zoek naar een manier om de markten te timen, dus terwijl we nieuws blijven verzamelen over of en wanneer deze stimulans zal komen, kunnen we redelijkerwijs een golf van beleggers die terug naar de markten springen, kunnen timen. Miljardair-investeerder Paul Tudor Jones lijkt het daarmee eens te zijn, aangezien hij een enorme stijging voorspelt in het eerste kwartaal van 2021, in plaats van in het vierde kwartaal van 2020. Jones noemt het fenomeen ‘Robinhood nation’, een verwijzing naar de enorme toename van retailbeleggers die hun stimulans cheques gebruiken om aandelen te kopen. Als dit inderdaad uitkomt, kunnen beleggers overwegen om een ​​deel van hun beleggingen nu te liquideren, aangezien zelfs bekende beleggers zoals Jones een koopmogelijkheid verwachten in de aanloop naar 2021.

Effect op de Bitcoin koers

Een toestroom van nieuwe liquiditeit richting de financiële markten zal naar verwachting ook z’n effect op de Bitcoin koers niet missen. Bij de vorige stimuleringspakketten hebben we gezien dat niet alleen de aandelenmarkten stegen, maar ook de grondstoffen- en crypto-markt. Deze laatste twee kunnen ook nog eens extra profiteren van de inflatie angst die de kop op steekt door al dit extra gecreëerde geld waar de stimuleringspakketten uit bestaan.