U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Gezondheid
  • 3
Met meer dan tweeduizend coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen wordt de reguliere zorg voor de tweede keer binnen enkele maanden afgeschaald. Na de eerste coronagolf in het voorjaar was het voornemen de reguliere zorg zo lang mogelijk draaiende te houden tijdens een tweede corona ...

ongeveer 1 maand geleden door Wilmama

REAGEER MET EEN EMOJI
2
4

En pinokkio wacht nog steeds op zijn "grote hamer"!

1 SergioLeone    
ongeveer 1 maand geleden door SergioLeone
7
Meld

Omdat in 2018 en eerder artsen al aan hebben gegeven dat er te weinig bedden zijn.
Niet Corona maar Rutte z'n krenterigheid is nu het probleem

2 Alexis    
ongeveer 1 maand geleden door Alexis
7
Meld

@2 , klopt. Bedrijfskunde en "lean/mean" management methodieken maken voorraden verspilling.

3 Marauder    
ongeveer 1 maand geleden door Marauder
4
Meld

En mensen maar zeggen dat corona een hoax is, ik heb gisteren mijn schoonmoeder kunnen ophalen uit het ziekenhuis die daar lag voor een hart operatie die ze hebben moeten afbreken

4 mijnnaamwasalbezet    
ongeveer 1 maand geleden door mijnnaamwasalbezet
3
Meld

@4 afgebroken?,........

5 kortanante    
ongeveer 1 maand geleden door kortanante
0
Meld

@2
In het artikel staat heel iets anders. Toch maar even aandachtig lezen, stel ik voor.

6 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
3
Meld

Men wilde een Zwartboek als het virus weer toesloeg en m.n. richting onze ouderen.
Miss moeten ze de Corona hoax predikers maar op deze lijst zetten dan kan de reguliere zorg ook doorgaan.

7 Pluten1    
ongeveer 1 maand geleden door Pluten1
1
Meld

@3
Zie @6

8 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
1
Meld

@8 , wat ik al zei. voorraden van personeel en hulpmiddelen zijn niet sexy door het rendementsdenken dankzij privatiserngen.

9 Marauder    
ongeveer 1 maand geleden door Marauder
3
Meld

Het Parool schreef op 2 april 2020

Hoogleraar: ‘Griepgolf 2018 had waarschuwing moeten zijn voor tekort ic-bedden’

Een stukje uit onderstaande link.

Het is een staatje dat dezer dagen steeds opduikt: het aantal intensive-carebedden in Europese landen. Nederland bivakkeert in de onderste regionen, met 6 à 7 bedden per 100.000 inwoners. Bovenaan prijkt Duitsland, met ruim vier keer zoveel bedden. Hebben we het tekort aan ic-bedden aan onszelf te wijten?

Bron en de rest: https://www.parool.nl/nieuws/hoogleraar-griepgolf-2018-had-waarschuwing-moeten-zijn-voor-tekort-ic-bedden~b0099840/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

10 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
0
Meld

@9
Wat ik al zei. In het artikel staat heel iets anders:

(**) Aantal bedden
De ziekenhuizen zien dus een tekort aan personeel om alle ballen in de lucht te houden. Maar ligt het probleem ook niet bij de ziekenhuisbedden? Het aantal ziekenhuisbedden in Nederland was in 2018 39.900. Dit waren er in 2009 nog 47.600. Daarnaast hebben buurlanden Duitsland en België meer (ic-) bedden beschikbaar.

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot zegt dat Duitsland teveel bedden heeft en Nederland in principe genoeg bedden. "In normale omstandigheden wel. Duitsland heeft er teveel en moet verminderen. Daarnaast moet ook nog de kanttekening worden geplaatst dat we in Zuid-Limburg relatief veel ziekenhuisbedden hebben, vergeleken met de rest van Nederland."

Logisch
De vermindering van het aantal bedden is volgens Groot ook wel logisch. "Dertig jaar geleden kreeg je nog een hele behandeling als je een maagzweer had. Daarnaast zijn ook operatietechnieken veranderd en Nederland ontslaat vrij snel mensen uit het ziekenhuis. In Duitsland verblijf je na je bevalling een paar dagen in het ziekenhuis, hier ga je soms nog dezelfde dag naar huis. Veel mensen vinden dat ook prettiger." (**)............

.............(**)........Dat aantal wordt in de praktijk kleiner naarmate het aantal coronapatiënten oploopt, want hoeveel bedden gevuld kunnen worden, hangt uiteindelijk af van het beschikbare personeel.

'Niet dramatisch'
Dat aantal hoeft volgens Groot niet te worden opgeschaald. "Natuurlijk is het vervelend als je heupoperatie nu niet kan doorgaan, maar het is niet dramatisch. Twintig jaar geleden moest je zes maanden wachten op een staaroperatie. Nu is dat zes weken en op overige operaties hoef je vaak maar drie weken te wachten. We moeten het een beetje relativeren allemaal." (**)

11 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
3
Meld

Omdat men de afgelopen jaren heel veel bedden heeft wegbezuinigd. In Belgie (met een veel kleinere bevolking) zijn vrijwel net zoveel ziekenhuisbedden als nu in Nederland. Rutte en medekornuiten hebben op de verkeerde zaken bezuinigd. Ze hadden beter op asieleisers, illegalen en OSW kunnen bezuinigen. Totaal verkeerde keuzes gemaakt, dus slechte politici.

12 PFL    
ongeveer 1 maand geleden door PFL
3
Meld

* Verwijderd door de redactie *

13 SergioLeone    
ongeveer 1 maand geleden door SergioLeone

@13 Man, doe toch eens normaal.....

Jij tracht enkel wat onnozel herrie te trappen.
Kom eens met iets zinnigs i.p.v. kinderachtig schelden.....

De naam Pinokkio voor Rutte is inmiddels zo ontzettend flauw...

14 LoydMorris    
ongeveer 1 maand geleden door LoydMorris
5
Meld
16 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
3
Meld

@15
Oud nieuws dat allang weersproken werd:
https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/waarom-niet-bewezen-is-dat-door-uitgestelde-zorg-tijdens-coronacrisis-100-tot-400-duizend-levensjaren-verloren-gingen/
29 MEI 2020

(**)Conclusie
Hoewel het opschorten van de reguliere ziekenhuiszorg tijdens de COVID-crisis zeker voor verloren levensjaren heeft gezorgd, is de omvang van dat probleem nog moeilijk te kwantificeren. De conclusies van Gupta Strategists zijn gebaseerd op aannames waar veel vraagtekens bij te zetten zijn. Het is daarom onbewezen dat voor elk gezond levensjaar dat COVID-zorg in ziekenhuizen heeft opgeleverd, er tien levensjaren verloren zijn gegaan door het opschorten van reguliere ziekenhuiszorg. (**)

Belangrijker is om serieus te kijken naar wat er nu in oktober en verder speelt, en mogelijk nog gaat spelen, en wat daar zo goed als mogelijk aan te doen is.

17 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
2
Meld

@10
Bericht van 14 oktober:
https://www.skipr.nl/nieuws/kuipers-meer-ziekenhuisbedden-komende-tijd-niet-mogelijk/

(**) “Er is een einde aan de rekbaarheid van de ziekenhuiszorg”, zegt Kuipers tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Volgens hem zijn er in de zomermaanden 900 ziekenhuisbedden bijgekomen, waaronder 300 ic-bedden. Om zorg te leveren voor die extra bedden zijn “vele duizenden” medewerkers nodig. “Dat is een majeure inspanning.”

Alarmbellen
Kuipers wijst de suggestie dan ook van de hand dat de zorg te weinig heeft gedaan om zich voor te bereiden op de tweede golf. Hij benadrukt...........(**)

18 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
2
Meld

@16 of er zijn genoeg bedden of er zijn niet genoeg bedden. Het kan niet allebei waar zijn.

19 PFL    
ongeveer 1 maand geleden door PFL
2
Meld

@18 Het artikel uit het Parool is niet het meest recente artikel over het onderwerp aantal (IC) ziekenhuisbedden in ons land, maar laat wel zien dat veel andere Europese landen rianter in het aantel IC en ziekenhuisbedden zitten t.o.v. het aantal inwoners. Ook al zijn er naderhand 900 ziekenhuisbedden bij gekomen waaronder 300 IC-bedden dan is het bij een pandemie zoals nu waarin we nu veel coronapatiënten op de IC hebben liggen en het eind daarvan is nog niet in zicht, natuurlijk is dat straks veel te weinig of een veel te krappe capaciteit als de aantallen oplopen! Van de week hoorde ik dat nu al de helft van de landelijke IC-capaciteit wordt ingenomen door alleen maar coronapatiënten!

In Den Haag rijdt men rondjes omdat men de mensen niet meer in ziekenhuizen kwijt kan en Duitsland neemt gelukkig een aantal coronapatiënten van ons over!

Kuipers kan daar natuurlijk niet zo veel aan doen als dit het beleid is en was en dat enkele karen terug al ingezet is om de zorgkosten binnen de perken te houden!

Een zorgelijke ontwikkeling is het dus als de aantallen misschien nog verder oplopen en ziekenhuizen nee moeten verkopen!

20 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@20 Corr. een na laatste zin.... dat enkele jaren terug al ingezet is....

21 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@20
Zo te zien is maar weinig waar geen rekening mee gehouden werd en wordt.
Bericht van 30 juni: https://www.lnaz.nl/nieuws/opschalingsplan-covid-19

LNAZ: flexibele uitbreiding tot 1.700 covid-ic-bedden en 1.300 klinische covid-bedden ontziet reguliere zorg bij nieuwe covid-19-uitbraak

(**) Dit zijn enkele van de 26 aanbevelingen uit het plan van aanpak dat Ernst Kuipers namens het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaag heeft aangeboden aan minister van Medische Zorg en Sport Martin van Rijn.

Het *)Opschalingsplan covid-19 kwam tot stand onder voorzitterschap van Jos Aartsen (ex-voorzitter RvB UMCG) in samenwerking met onder meer Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en Ambulancezorg Nederland (AZN).

Bijzondere aandacht moet er komen voor het vinden en behouden van voldoende gekwalificeerde ic-verpleegkundigen. Dat is .............(**)

*) https://www.lnaz.nl/cms/files/opschalingsplan_covid-19_def.pdf

(**) Voorzitter LNAZ Ernst Kuipers: ‘Dank aan alle betrokkenen die in heel korte tijd een majeure prestatie hebben geleverd. Door hun inzet ligt hier een belangrijk rapport dat erin voorziet dat we een mogelijke tweede covid-golf kunnen opvangen naast de reguliere zorg.’(**)

22 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
1
Meld

Het aantal ziekenhuisbedden dat in de jaren daarvoor is afgenomen Periode 2009 t/m 2017

Bron Volksgezondheid en zorg:

Aantal bedden in ziekenhuizen daalt
Het aantal ziekenhuisbedden in algemene en academische ziekenhuizen is in de periode 2009-2017 afgenomen van ruim 44.800 naar ongeveer 37.700 bedden. Dat is een afname van ruim 15%. De afname was het grootst in de algemene ziekenhuizen. Het aantal intensive care (IC) bedden is in de periode 2015-2017 met ongeveer 7% afgenomen. Door een trendbreuk is een vergelijking van het huidige totaal aantal IC-bedden met dat van voorgaande jaren niet mogelijk (DHD, 2013; DHD, 2015; DHD & Panteia, 2016; DHD, 2017). De afname van de beddencapaciteit heeft mede te maken met een sneller ontslag uit het ziekenhuis en patiënten worden steeds vaker in dagbehandeling behandeld, dus zonder overnachting in het ziekenhuis.

Als je ook meeneemt dat de bevolking sterk aan het vergrijzen is de afgelopen en de komende jaren en de bevolking in Nederland na 2009 ook nog is gegroeid is die 2000 pak 'm beet max 2500 bedden er bij vanwege de pandemie natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat als besmettingen verder oplopen, want er was al een krapte ontstaan (vanwege bezuinigingen) dat het aantal bedden nog maar net voldeed aan de vraag!


Bron en de rest:
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekenhuiszorg/cijfers-context/trend-aanbod#:~:text=Het%20aantal%20ziekenhuisbedden%20in%20algemene,44.800%20naar%20ongeveer%2037.700%20bedden.

23 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@23 Is als antwoord op opm. @22

24 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld
25 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
1
Meld

We hebben naast een krapte aan ziekenhuisbedden ook te maken met ouderen die in verkeerde bedden liggen omdat er te weinig capaciteit bij verpleeghuizen is.

Het aantal ziekenhuisbedden dat ‘onnodig’ bezet wordt gehouden door een patiënt, neemt toe. Het betreft vooral oudere patiënten die niet ontslagen kunnen worden, omdat de noodzakelijke vervolgzorg in een verpleeghuis of thuis niet beschikbaar is. Het gaat om honderden ‘verkeerde bedden’ per dag.

Toename van oudere patiënten in ‘verkeerde’ bedden
Bron: https://www.netwerkacutezorgnoordwest.nl/nieuws/toename-van-oudere-patienten-in-verkeerde-bedden/

26 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@25 zie @26 + Aanvulling: Het is niet moeilijk om dan nog verder te kijken, want degenen die nu op de IC liggen, daarvan zal een klein deel misschien komen te overlijden en een groter deel zal na de IC weer bedden bezetten op een normale verpleegafdeling omdat het genezingsproces bij met name ouderen soms langzaam kan gaan en vaak enkele weken in beslag kan nemen en als patiënten te kampen hebben met restverschijnselen ze vaak (nog) niet terug naar huis kunnen en dan eigenlijk wachten op een (al dan niet tijdelijke) plek in een verpleeghuis, een plek die er dan vaak niet is!

Al met al een zorgelijke toestand als dit zo verder gaat!

27 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@17
*Hoewel het opschorten van de reguliere ziekenhuiszorg tijdens de COVID-crisis zeker voor verloren levensjaren heeft gezorgd, is de omvang van dat probleem nog moeilijk te kwantificeren.*

Dat het levensjaren heeft gekost is dus wel een feit.
Of het inderdaad die tien levensjaren is, is dus nog de vraag.
Belangrijker is het om dit (zover mogelijk) te voorkomen.

28 DWZ    
ongeveer 1 maand geleden door DWZ
2
Meld

Ach al die mensen in de reguliere zorg mogen gewoon dood gaan toch! zal overheid een rotzorg zijn voor maar 0.2% mortaliteit van corona .

Dat er meer door de maatregelen sterven kan overheid niet zoveel schelen als ze maar kunnen drillen en kunnen zeggen dat het aan corona ligt, dat het rhinovirus nu te rondte gaat doe er voor overheid niet veel toe en dat dit rhinovirus getest wordt als covid19 met die flut PCR test die van de fabrikant niet op deze manier gebruikt mag worden doe er ook niks toe.

Gewoon de angst er goed inhouden want overheid zal rechtsom of linksom gewoon gelijk krijgen en dat mag dan best de economie en in de reguliere patiëntenzorg levens kosten.

29 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
4
Meld

@2 In 2016 werd er door Gommers al aangegeven dat er te weinig bedden waren.
https://www.ad.nl/gezond/griepgolf-treft-veel-mensen-die-anders-nooit-ziek-zijn~aae8e106/?

Alleen werd het toen niet als pandemie uitgeschreven.
Nu is het een A klasse pandemie wat nergens op slaat met een mortaliteit van een griep,
er heerst nu het Rhinovirus ( kan ook longontsteking veroorzaken) die bij de PCR test weer gegeven word als covid19. Als je de CT waarde maar hoog genoeg zet heeft iedereen al corona gehad.

Maar tja dat wil overheid dat mensen dit weten want overheid houd liever de angst erin.

30 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
3
Meld

@30
2016 is 2020 niet, dus kromme vergelijking.

[Nu is het een A klasse pandemie wat nergens op slaat met een mortaliteit van een griep,..]

Een A klasse pandemie bestaat niet: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pandemie

De huidige pandemie door toedoen van het SARS-CoV-2 virus kan en mag niet vergeleken worden met de jaarlijkse griepgolf.

[er heerst nu het Rhinovirus ( kan ook longontsteking veroorzaken) die bij de PCR test weer gegeven word als covid19.]
Dat doet de PCR-test niet.

[Als je de CT waarde maar hoog genoeg zet heeft iedereen al corona gehad.]
Daar is het bepalen van de CT-waarde helemaal niet voor bedoeld, integendeel

31 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
1
Meld

@31 En dat zeg je omdat je hoogleraar bent, andere hoogleraar beweren iets heel anders dan jij die beweren dat de PCR test hier nooit voor bedoelt is en als je de CT waarde maar hoog genoeg zet alles als corona uit de bus komt.

Maar jij als google hoogleraar weet het toch beter dan Pierre Capel hoogleraar en immunoloog.
Jou studie is veel meer geweest toch bij goole!

32 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
2
Meld

@14 . De omschrijving Pinokkio is nog steeds actueel bij jouw führer!

33 SergioLeone    
ongeveer 1 maand geleden door SergioLeone
3
Meld

@33 De omschrijving Pinokkio is nog steeds actueel bij jouw führer!


Als je met Pinokkio en führer, Rutte bedoeld?? Dan is het ook jouw Minister President.... Tenzij je geen Nederlander bent en ergens in het buitenland vertoeft...

34 LoydMorris    
ongeveer 1 maand geleden door LoydMorris
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Trump hernieuwt aanval op verkiezingsuitslag
"Dit is misschien wel de belangrijkste toespr...

18 uur geleden door Crannbuidhe

Video toont Fraude in Fulton County Georgia,...
Men zou gestopt zijn met tellen in het gebouw...

6 uur geleden door Chaimileh

Forumleden kunnen vanavond kiezen of zij Baud...
De leden van Forum voor Democratie kunnen van...

13 uur geleden door AD

Femke Halsema verklaart de oorlog aan volkstu...
Amsterdam heeft een nieuwe melkkoe gevonden:...

16 uur geleden door Racism monitor 2020

Facebook gaat misleidende informatie over cor...
Facebook gaat misleidende beweringen over cor...

11 uur geleden door Nu.nl


ADVERTENTIE


Laatste reacties
sparta
In maart zijn stembureaus drie dagen lang ope...
Ook hier lopen de pro-EU communisten duimpjes...

1 minuut geleden door sparta

Graaier1000
Femke Halsema verklaart de oorlog aan volkstu...
@32 @43https://www.telegraaf.nl/nieuws/1014...

5 minuten geleden door Graaier1000

Graaier1000
Hoe mateloze eigenwaan van Baudet Forum liet ...
"Hij is wel zo sportief om de leden het laats...

16 minuten geleden door Graaier1000

zeikenderechter
Trump hernieuwt aanval op verkiezingsuitslag...
Overigens is die mate van investering in die ...

20 minuten geleden door zeikenderechter

sparta
In maart zijn stembureaus drie dagen lang ope...
Fraude in Nederland .. Wie garandeert de Nede...

23 minuten geleden door sparta

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig